Här är HBK:s dyraste försäljningar genom tiderna

Rasmus Wiedesheim-Paul är HBK:s senaste spelarförsäljning. Men vilka är de dyraste? Vi har dykt ner i historieböckerna och listar de största övergångarna från HBK.

ANNONS
|

UPPDATERAD: Februari 2022

1) Fredrik Ljungberg, till Arsenal 1998, 40 miljoner kronor

Kommentar: Fredrik Ljungberg är än i dag HBK:s dyraste spelarförsäljning. Ljungberg hade en sällsynt lyckad HBK-karriär innan den uppmärksammade flytten till den engelska storklubben Arsenal för 40 miljoner kronor. Allsvensk debut 1994, cupguld och en startplats på mitten i 3-0-segern mot Parma 1995, SM-guld 1997, succé i landslaget 1998... Resten är historia som man säger för Fredrik Ljungberg gick vidare till att vinna två Premier League-titlar, nå Champions League-final, spelade EM och VM med Sverige, blev landslagskapten och fotomodell på köpet. I dag är han aktuell för att bli ny assisterande tränare i just Arsenal.

2) Sead Haksabanovic, till West Ham 2017, ca 30-35 miljoner kronor

Kommentar: En av Jan Jönssons första tränargärningar blev att skriva A-lagskontrakt med supertalangen Sead Haksabanovic som redan innan den allsvenska debuten som 15-åring (näst yngst i allsvenskans historia), hade varit på ett flertal provträningar med engelska storlagens akademier. Haksabanovic blev snabbt en nyckelspelare i HBK som kvalade sig upp till allsvenskan efter två imponerande insatser mot Helsingborg i kvalet. Efter en bra vårsäsong i allsvenskan blev han HBK:s näst dyraste spelarförsäljning när Premier League-klubben West Ham betalade närmare 35 miljoner kronor för mittfältaren. Därefter har Haksabanovic även inbringat strax över 1,5 miljoner kronor i solidaritetsersättning vid flyttarna till IFK Norrköping och Rubin Kazan.

3) Peter Larsson, till FC Köpenhamn 2008, 20 miljoner kronor

Kommentar: Mittbacken Peter Larsson är en av HBK:s största försäljningar än i dag sedan danska FC Köpenhamn slantat upp 20 miljoner kronor för den svenske landslagsbacken sommaren 2008. Larsson jagades av flera storklubbar efter succén i HBK, men valde medvetet att ta ett mindre steg ut i Europa för att få speltid när han skrev på sitt femårskontrakt. I dag är Peter Larsson tillbaka i HBK som lagkapten.

4) Emra Tahirovic, till Lille 2007, 16 miljoner kronor

Kommentar: Den 19-årige anfallaren slog igenom i allsvenskan efter en succévår där Emra Tahirovic gjorde fyra mål och fyra assist. Det blev huggsexa om anfallaren som såldes till franska OSC Lille och i alla fall till en början liknades vid Zlatan Ibrahimovic i Frankrike. Prislappen landade på 16 miljoner kronor, men långt ifrån alla pengar hamnade i HBK:s klubbkassa. Efter att Örebro, agenter och spelaren själv fått sin del av kakan återstod närmare tio miljoner kronor.

5) Stefan Selakovic, till Heerenveen 2002, 14,25 miljoner kronor

Kommentar: Stefan Selakovic, då 25 år, var stekhet efter att ha vunnit skytteligan i allsvenskan 2001 med 15 mål på 25 matcher för HBK och dessutom gjort två mål mot Benfica när HBK slog ut det portugisiska storlaget i Uefacupen. Det fick nederländska Heerenveen att slanta upp 14,25 miljoner kronor för "Sella" som skrev på kontraktet den 9 januari 2002 - på sin födelsedag. Det var HBK:s näst största försäljning vid den tidpunkten även om Selakovic via en klausul i kontraktet också fick en del av övergångssumman.

6) Dusan Djuric, till FC Zürich 2008, 10 miljoner kronor

Kommentar: Dusan Djuric var en hårsmån (halvlek) från att skjuta SM-guldet till HBK 2004. Den tekniske mittfältaren och U21-landslagsspelaren blev snabbt en publikfavorit på Örjans Vall. Dåvarande HBK-tränaren Janne Anderssons drag att flytta upp Djuric som släpande anfallare blev en succé och ledde i slutändan till att schweiziska FC Zürich betalade drygt tio miljoner kronor för Djuric i början av 2008. Med Zürich spelade Dusan Djuric i Champions League mot lag som Real Madrid. I dag är Djuric tillbaka i HBK där han precis skrivit på ett nytt kontrakt över säsongen 2020.

7) Robert Andersson, till IFK Göteborg 1997, ca 8 miljoner kronor

Kommentar: En uppseendeväckande affär där dåtidens allsvenska dominant IFK Göteborg värvade HBK:s anfallsstjärna precis innan lagets möte på Örjans Vall. Prislappen var en ny rekordaffär mellan två allsvenska klubbar och höjde ribban för övergångar mellan svenska klubbar. Dagar senare möttes klubbarna på Örjans Vall och "Robbans" ersättare Stefan Selakovic satte ett hattrick i 6-0-segern med Robert Andersson på läktarplats. Robert Andersson blev sedermera svensk mästare den säsongen - för matcherna i HBK.

8) Gunnar Heidar Thorvaldsson, till Hannover 96 2006, 7-8 miljoner kronor

Kommentar: Isländske Gunnar Heidar Thorvaldsson blev HBK:s andra raka allsvenska skyttekung säsongen 2005 efter Markus Rosenberg. Thorvaldsson kom till HBK sommaren 2004 och hade en explosionsartad utveckling säsongen därpå med 16 mål i Allsvenskan. Intresset var därefter och med ett utgående kontrakt valde HBK att "casha in" på skyttekungen som lämnade sommaren 2006.

9) Niklas Gudmundsson, till Blackburn 1995, 7,2 miljoner kronor

Kommentar: När Niklas Gudmundsson sänkte italienska Parma på Gamla Ullevi spelade det ingen roll att det var journalist-strejk i Italien. I England ekade målen högt och Blackburn Rovers var snabbast att knyta sig till Gudmundsson. Två veckor före årsskiftet och framför allt före Bosman-domen sattes i spel lånades(!) HBK-stjärnan ut till Blackburn. Låneavtalet gällde till början av mars då den engelska klubben valde att betala 7,2 miljoner kronor för att köpa loss "Gudis". Därmed blev Niklas HBK:s då dyraste övergång, mer än dubbelt så dyr som när franska Martigues 1994 köpte Henrik Bertilsson.

10) Martin Fribrock, till Esbjerg 2008, ca 5 miljoner kronor

Kommentar: Martin Fribrock kom till HBK från Helsingborgs IF och utvecklades till en av Allsvenskans vassaste passningsspelare på Örjans Vall. Så pass att flera danska klubbar jagade den vänsterfotade mittfältaren. Det var dock Esbjerg som vann dragkampen när den danska klubben köpte loss Fribrock för drygt fem miljoner kronor i juni 2008.

10) Petter Hansson, till Heerenveen 2002, ca 5 miljoner kronor

Kommentar: Petter Hansson var en bjässe både som mittback och mittfältare under sin tid i HBK och vann SM-guld 2000. Två säsonger senare såldes den dåvarande HBK-kaptenen vidare till Heerenveen. Exakt prislapp är lite diffus eftersom den inte blev officiell men på årsmötet i slutet av januari 2003 redovisade HBK spelarförsäljningar för 19,4 miljoner kronor för året 2002. Det inkluderade Stefan Selakovics och Petter Hanssons övergångar vilket betyder att Hansson inbringade strax över fem miljoner kronor i så fall. Ett förhållandevis lågt pris med tanke på Hanssons betydelse för HBK.

10) Rasmus Wiedesheim-Paul, till Rosenborg 2020, ca 5 miljoner kronor

Kommentar: Efter utlåningar till IFK Värnamo och Landskrona slog Rasmus Wiedesheim-Paul igenom rejält under 2020 när han blev ordinarie under Magnus Haglunds ledning och öste in mål i Superettan. Det blev en andraplats i skytteligan med 19 mål och efter ytterligare 13 mål 2021 valde norska storklubben Rosenborg att köpa loss HBK:s skyttekung för cirka fem miljoner kronor. Wiedesheim-Paul blev samtidigt HBK:s tredje försäljning utomlands från klubbens exceptionella årskull födda 1999 efter Sead Haksabanovic och Gabriel Gudmundsson.

Bubblare) Gabriel Gudmundsson, till FC Groningen 2019 och till Lille 2021, cirka 10 miljoner kronor

Kommentar: Gabriel Gudmundsson såldes till FC Groningen 2018 för drygt 2,3 miljoner kronor, men med en vidareförsäljningsklausul. Det blev HBK:s stora lycka när Gudmundsson sommaren 2021 köptes av franska mästarna Lille för 60 miljoner kronor vilket gav HBK ytterligare 7-8 miljoner i kassakistan inklusive solidaritetsersättning. Därmed har den förre HBK:aren inbringat drygt 10 miljoner kronor sammanlagt i övergångssummor till HBK.

ANNONS