Upp och ner. I åkattraktionen Väggen på Äventyrslandet kan man åka två och två i de speciella ringarna, som är avbildade i insändaren till höger.
Upp och ner. I åkattraktionen Väggen på Äventyrslandet kan man åka två och två i de speciella ringarna, som är avbildade i insändaren till höger.

Bygglov för rutschbana dras tillbaka

Turerna kring Äventyrslandets jätterutschbana går vidare. I fjol fick ägarna bygglov i efterhand för den 20 meter höga banan som byggts utan lov. Men nu går länsstyrelsen helt emot kommunen och upphäver det bygglovet.

ANNONS
|

Det verkar vara lika snabba svängningar i rutschbanans handläggning som det är att åka själva attraktionen.

Som HP berättat stormade det rejält i fjol om den höga vattenbanan som byggts utmed Nya Tylösandsvägen där den blev mycket iögonfallande för närboende och förbipasserande.

Då det förra våren dessutom visade sig att banan byggts utan bygglov ilsknade byggnadsnämnden till och krävde med sträng hand en straffavgift på 220 000 kronor från ägarna. Med andra handen gav man dock samma ägare bygglov i efterhand trots att delar av attraktionen byggts på så kallad prickad mark som i detaljplanen inte är avsedd för sådana byggen.

ANNONS

Byggnadsnämnden ansåg dock att rutschbanan var att betrakta som en ”mindre avvikelse” och förenlig med detaljplanens syfte. Även miljö- och hälsoskyddsnämnden ställde sig positiv till att ge ägarna bygglov i efterhand trots att grannar och sommarstugeägare klagat på buller och skrik från parken.

Nu ett halvår senare har dock länsstyrelsen lagt vantarna på ärendeakten efter att en granne till parken överklagat byggnadsnämndens bygglov och myndigheten är inte alls lika snäll som de kommunala nämnderna.

Länsstyrelsen går till och med så långt att man helt upphäver bygglovsbeslutet. Till skillnad från kommunen ser länsstyrelsen inte alls bygget som en mindre avvikelse mot detaljplanen. För även om bara en mindre del av själva rutschbanan ligger på prickad mark har flera andra attraktioner också byggts på fel ställe vilket bör räknas in i sammanhanget.

Eftersom större delen av parkområdet inte är prickat anser länsstyrelsen att det borde ha varit lätt för ägarna att hitta alternativa byggplatser för rutschbanan. Men några sådana alternativ presenterades inte då bygglov söktes i efterhand.

Området vid Äventyrslandet ska enligt stadsplanen användas för ”folkparksändamål” och från början byggdes parken som ett miniland i skala 1:25. Dagens attraktioner och deras storlek kan därför, enligt länsstyrelsen, inte ses som förenligt med gällande detaljplan.

ANNONS

Länsstyrelsen anser heller inte att man kan bortse från bullerproblemet med hänsyn till de boende i området. Att vattenrutschbanan dessutom är 20 meter hög och täcker ett markområde på 1 600 kvadratmeter gör att den blir alltför dominant i stadsbilden.

Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Klagan ska lämnas in senast tre veckor efter att ägarna fått länsstyrelsens beslut.

ANNONS