”Även om återvinning funnits ett tag påstår förespråkarna för cirkulär ekonomi att denna är något annat eftersom processer och flöden nu bättre kan kopplas ihop med ny smart teknologi.”
”Även om återvinning funnits ett tag påstår förespråkarna för cirkulär ekonomi att denna är något annat eftersom processer och flöden nu bättre kan kopplas ihop med ny smart teknologi.” Bild: Berg-Rusten

Johan Jansson: Cirkulär ekonomi är viktigt –mindre konsumtion viktigare

Problemet med cirkulär ekonomi är att dess förespråkare sällan talar om det som egentligen måste till, en minskning av den totala konsumtionen. Det skriver Johan Jansson i denna klimatkrönika. Torsdag den 28 februari håller han en föreläsning om konsumtion och cirkulär ekonomi på Stadsbiblioteket i Halmstad i serien ”Klimatet & vi” som går under våren.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att mänskligheten skapat stora problem på planeten börjar äntligen bli allt mer uppenbart för allt fler. Staffan Laestadius sammanfattade läget bra gällande klimatförändringar på denna sida i början av februari; läget är allvarligt och det är bråttom (4/2).

Egentligen borde vi inte vara förvånade. Många har varnat för detta sedan länge och nu är vi i en situation där vi inte bara skall minska vår negativa påverkan utan även anpassa oss till en helt ny verklighet med varmare klimat och minskad biologisk mångfald.

Problemen vi har i dag hänger ihop med att både befolkningen och konsumtionen fullkomligt exploderat. Bara i vårt land har konsumtionen på 50 år tredubblats. Vi äter mer kött, bor större och reser mer än vi någonsin gjort. Det är inget konstigt; när befolkningen och konsumtion per person ökar, så ökar också miljöpåverkan.

ANNONS

Som en lösning diskuteras nu alltmer att vi skall gå från en linjär ekonomisk modell till en cirkulär. I den nuvarande linjära modellen bryts ständigt nya metaller och urskogar sågas ner för att producera fler produkter för fler konsumenter. När dessa produkter sedan köpts och använts slängs de ur systemet som avfall som ibland återvinns och blir något annat, men påfallande ofta eldas de upp. Enligt SCB slänger hushållen 4,4 miljoner ton sopor, cirka 441 kilo per person och ungefär hälften av detta eldas upp.

I stället för detta linjära, slösaktiga system skall den nya cirkulära ekonomin ta hand om det material som redan finns i vårt konsumtionssystem och cirkulera detta så att nyttan av det kan åtnjutas fler gånger av fler konsumenter.

Även om återvinning funnits ett tag, och Sverige ofta framhålls som ett föregångsland till exempel när det gäller aluminiumburkar och glasflaskor, påstår förespråkarna för cirkulär ekonomi att denna är något annat eftersom processer och flöden nu bättre kan kopplas ihop med ny smart teknologi. Potentialen påstås vara enorm eftersom det mesta i dag fortfarande är linjärt. Till cirkulär ekonomi kopplas ofta begreppet delningsekonomi, där konsumenter skall konsumera nyttor av produkterna i stället för själva produkterna.

För att fungera kräver cirkulär ekonomi att flera förutsättningar uppfylls. Insatsvarorna måste vara giftfria så att gift inte cirkuleras, energin som krävs för reparation, transporter och rengöring måste vara förnybar så att inte mer ändliga fossila resurser förbrukas. Dessutom krävs att produkter designas så att de håller längre än i dag och kan plockas isär och repareras.

ANNONS

Jämfört med vad vi har i dag är detta ingen liten utmaning. Men för att hjälpa oss med denna utmaning finns ett växande antal konsulter och experter som nu erbjuder sina tjänster. Till synes ännu en managementkonsultmodell, men denna påstås vara mer hållbar. Frågan är om konsultmodellerna syftar till genuin hållbarhet för planeten eller om det mer handlar om ”business as usual”.

Men eftersom intentionerna bakom cirkulär ekonomi i grunden är goda är det få som är öppet kritiska. Det linjära är ju mycket sämre. Problemet med cirkulär ekonomi är dock att dess förespråkare sällan talar om det som egentligen måste till i en hållbarare värld, nämligen en minskning av den totala konsumtionen.

Forskning visar att även om vi kan ställa om mot en mer cirkulär ekonomi kommer fortfarande mer energi konsumeras och fler jungfruliga råvaror behövas (ihop med de cirkulerade) eftersom konsumtionen hela tiden ökar.

Däremot skulle en minskad resursförbrukning totalt kunna lösa dessa problem på ett effektivare sätt. Dock saknas det nästan helt röster i dag som för fram det budskapet och vill styra mot minskad konsumtion. Naturligtvis för att det är svårt att få gehör för detta i ett system som är helt inriktat på att konsumtionen hela tiden måste öka.

ANNONS

Nej, i stället är det då enklare att föra fram hur vi kan fortsätta ungefär som vanligt, fast cirkulera och dela lite mer. Så även om det nu görs en del beundransvärda satsningar i en mer cirkulär riktning är risken uppenbar att snacket om cirkulär ekonomi blir ett alibi för genuina förändringar i hållbar riktning.

Cirkulera i framtiden är viktigt, men en konsumtionsminskning nu är viktigare.

Johan Jansson

Docent och lektor i företagsekonomi med inriktning hållbarhet vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Grundare till Forskningsinstitutet för hållbarhet och företagsetik, Umeå universitet.

LÄS MER:Staffan Laestadius: Stor uppgift väntar i omställningen till hållbart samhälle

ANNONS