Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Våga lite nya grepp med grönkålen i den fräschaste salladen

I södra Sverige stavas julbordets egen heliga gral ”grönkål”. Går man by the book ska den kokas i skinkspad, sen piffas till med både grädde och sirap. Varje anständig hemmakock har sitt eget knep. Utan långkål blir det definitivt stämningspunka…

Jag har aldrig riktigt förstått grejen med att använda en så fin grönsak som grönkål på detta vis när man kan göra så mycket annat gott med den. Grönkålspaj med rödlök, valnötter och fetaost är supergott och klarar sig finemang som ensamrätt. Allra bäst blir det om man bara låter den vara som den är och till exempel hackar ner den till en sallad. På så sätt bevarar man alla smaker och nyttigheter i kålen. På mitt julbord får den glänsa som superfräsch sidorätt där de rara och vackert röda granatäppelkärnorna lyser upp det gröna ihop med tunna äppelskivor. Lite häftigt knaper får man av grovhackad rostad sötmandel som först glaserats i röd balsamvinäger och en slurk honung. Mandlarna är dessutom precis lika lättätna som snacks. Testa en näve av dem till ett glas porter. Nääääästan lika gott som en skiva nygriljerad skinka på Vikabröd. Bara nästan…

Chokladbiskvier är en mäktig historia som man bara mäktar med en i taget.

Min mamma Ulla brukade göra sådana till jul ibland. Det var en fasligt pysslande med att först bre på den chokladiga smörkrämen på mandelbottnarna och sedan snabbt doppa var och en i smält choklad.

Eftersom jag gillar genvägar gör jag hellre biskver i långpanna. Konceptet med mandelmassa, smörkräm och choklad är detsamma som i minivarianterna. Den här versionen flyttas emellertid upp ytterligare några pinnhåll på smarrighetstermometern eftersom man strör på hackad dajm också.

Vis av erfarenheten så bör man vara noga med att botten bakas tillräckligt länge. Det går alldeles utmärkt att lassa in ett par bitar ändå (det finns ju skedar...) men slutresultatet blir lite elegantare när biskvirutorna klarar att man äter dem med nyporna.

Drinken är inte särskilt stark, men läskar upp när man utmattad häver sig i soffan efter klapputdelningen…

Grönkålssallad med granatäpple och mandel

4–6 pers

300 g grönsallad

1 granatäpple

2 äpplen (gärna Ingrid Marie)

100 g sötmandel

2 msk röd balsamvinäger

1 tesked honung

Dressing:

3 msk röd balsamvinäger

3 matskedar olivolja

1 tesked flytande honung

1 tsk fransk senap

Salt och peppar

Gör så här:

Hetta upp en stekpanna och låt mandlarna torrosta i ett par minuter, rör då och då så de blir jämnt rostade. Häll i balsamvinägern. När vätskan har ångat bort tillsätter du honungen och rör om i 1 minut. Häll över mandeln på ett bakplåtspapper, sprid ut dem och låt dem svalna. Grovhacka dem.

Skölj och torka grönkålen. Skär bort de grova stjälkarna. Finhacka bladen i en matberedare eller med en vass kniv.

Öppna granatäpplet genom att skära ut ett lock runt toppen där skaftet suttit. Lyfta av och skär sedan ut klyftor genom att följa kanterna på det vita membranet. Sedan är det bara att skrapa ut kärnorna i en skål. Skölj, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Blanda allt i en stor skål

Blanda ihop ingredienserna till dressingen och blanda i den med.

Jättegott till julmat, men även till vardags. Klarar sig flera dagar i kylskåpet!

Chokladbiskvi i långpanna

Blir cirka 30 st

Botten:

500 g mandelmassa

3 st äggvitor

1 dl strösocker

Smörkräm:

100 g mjölkchoklad

300 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 msk kakao

Garnering:

200 g mörk choklad

2 st dubbeldaim

Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175 grader och klä en 30 X 25 cm plåt med bakplåtspapper.

Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Rör till en krämig smet. Bred ut smeten på plåten.

Grädda botten mitt i ugnen i 15–20 minuter – den ska ha en ljusbrun färg. Tag ut från ugnen och låt den svalna helt.

Under tiden smält chokladen i vattenbad på låg värme, låt svalna.

Vispa smör, florsocker och kakao riktigt fluffigt med elvisp eller i din assistent. Vispa ner chokladen. (Vill man smaksätta krämen ytterligare kan man blanda i 1 msk snabbkaffe eller 1 msk konjak eller någon likör)

Bred smörkrämen jämnt över den avsvalnade bottnen. Ställ in i kylskåpet medan du smälter chokladen till garneringen.

Hacka daimen. Smält chokladen. Låt den svalna något och bred den sedan över smörkrämen. Strö över daimhacket. Låt chokladen stå kallt och stelna och skär därefter kakan i lagom stora rutor. Förvara biskvierna i kylen.

Juldrink

4 pers

1 dl ljus rom

1,5 dl granatäppeljuice

30 cl Sprite eller tonic

4 msk granatäppelkärnor

4 lime- eller citronklyftor

Is

Gör så här: Fyll 4 stora glas till hälften med is. Häll i rom och granatäppeljuice. Fyll upp med Sprite eller tonic. Garnera med granatäppelkärnor och en lime-eller citronklyfta på kanten. Servera omgående!