I alla delar av Asien älskar man soppa. Kanske just för att det är ett så perfekt sätt att ta tillvara på vad man än råkar ha till hands, och sedan smaksätta järnet tills det blir så gott som det bara är tekniskt möjligt.
På många håll österut äter man till och med soppa till frukost. Så långt behöver vi kanske inte sträcka oss, men det här är en perfekt tid att laborera och vidga sin sopprepertoar – och varför inte sikta mot Asien? De tusen smakernas världsdel.
Visst kan recepten tyckas innehålla en massa konstiga ingredienser som alla kanske inte har hemma dagligdags, men livsmedelsbutikernas asiatiska hyllor är tämligen välförsedda numera. Har du möjlighet att uppsöka en asiatisk matbutik är det ett nöje och en spännande upptäcktsresa i sig. Och har du en gång köpt hem kryddor och specialingredienser är i princip halva jobbet redan gjort.
Det finns en mängd olika typer av soppor att botanisera bland i Asien. Alltifrån rykande ramenskålar med nudlar och mustig buljong till krämiga kokosnötsbaserade surstarka varianter. Namn som tom yam, pho, miso, laksa, tonkotsu och soto får bli ett sätt att resa i tider när det lär dröja innan vi sätter oss på ett plan dit. En värmande skål soppa sprängfylld av spännande smaker och kombinationer är exotiskt nog.
Som med de flesta asiatiska rätter krävs inga komplicerade och omständliga moment. Ansträngningen ligger snarare i antalet ingredienser. Men har du inte allt hemma är det inte hela världen om du hoppar över eller byter ut till något annat. Det är inte så himla noga. Bara du får en soppa som värmer och styrker både kropp och själ. Det kan vi sannerligen behöva lite till mans i dessa tider.
Laksa med kryddig kyckling och gröna bönor
4 portioner, 30 minuter
Laksa är en underbart värmande soppa som är populär i Malaysia, Singapore och Indonesien.
300 g tunna kycklingfiléer el strimlor
1 tsk five spices
2 msk japansk soja
1 msk sweet chilisås
vegetabilisk olja
2 tsk sesamfrön
1 msk sesamolja
2 schalottenlökar, finhackade
5 cm färsk ingefära, finhackad eller riven
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar citrongräs, krossade och finhackade
1 röd chili, finskuren
1 tsk gurkmeja
7 1/2 dl hönsbuljong
1 msk fisksås
1 burk kokosmjölk, à 400 g
1 rejäl näve haricots verts
cirka 200 g risnudlar (eller andra nudlar)
1 lime + extra till servering
färsk koriander
Blanda kycklingen med five spices, en msk soja och sweet chilisås. Hetta upp olja i en stekgryta och fräs kycklingen hastigt på hög värme tills den är genomstekt. Ta upp, strö över sesamfrön och lägg åt sidan.
Häll i lite mer olja samt sesamolja i grytan. Fräs schalottenlök, ingefära, vitlök, citrongräs, chili och gurkmeja.
Häll på buljong, fisksås och kokosmjölk. Tillsätt haricots verts och nudlar och låt det bara precis koka upp. Smaka av med den resterande sojan och limesaft.
Fördela i skålar och toppa med kyckling och koriander. Servera med extra limeklyftor.
Thailändsk pumpasoppa
4 portioner, 45 minuter
Supergod soppa som är både krämig och smakrik på samma gång.
1 butternut-pumpa
vegetabilisk olja
flingsalt
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1–2 msk röd currypasta (eller variera efter smak)
5 dl höns- eller grönsaksbuljong
salt
nymalen svartpeppar
1 burk kokosmjölk, à 400 g
1 lime
färsk koriander
ev. groddar
Skala och kärna ur pumpan, skär fruktköttet i tärningar. Spara cirka 1/2 dl pumpakärnor, skölj och torka av. Stek dem i lite olja med flingsalt och låt rinna av på hushållspapper.
Hetta upp olja i en rymlig kastrull och mjukstek lök och vitlök. Tillsätt ingefära och currypasta och stek i ytterligare 2–3 minuter. Häll i pumpan och tillsätt lite buljong i taget. Salta och peppra. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter eller tills pumpan mjuknat. Mixa till en slät soppa. Blanda i kokosmjölk (spara lite till garnering), värm försiktigt och smaka av med limesaft, salt och peppar. Späd med lite vatten om soppan är för tjock.
Fördela i skålar och rör ner den sista kokosmjölken som garnering. Toppa med pumpakärnor, koriander och gärna en näve groddar.
Ingefärsconsommé med lax och nudlar
2 portioner, 10 minuter
Snabbmat med stil. Det här en blixtsnabb soppa som går lika fort att laga som att lära sig älska.
1 liter kycklingbuljong
2 stjälkar citrongräs, skurna i bitar
5 cm färsk ingefära, i bitar
1 msk japansk soja
2–3 tsk fisksås
ca 200 g nudlar, t ex soba
100 g sockerärter
2 portionsbitar lax, utan skinn
1/2 kruka koriander
1/2 kruka färsk mynta
Koka upp buljong, citrongräs, ingefära, soja och fisksås. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Lyft upp och kasta citrongräs och ingefära. Tillsätt nudlarna och koka enligt anvisningarna på paketet. Lyft upp nudlarna och fördela dem i två skålar.
Lägg sockerärterna i buljongen och koka i max 1 minut, lägg sedan ner laxen och ta genast bort kastrullen från plattan. Placera lax och sockerärter ovanpå nudlarna och slå över buljongen. Garnera med koriander och mynta.
Att dricka till
Landgang §Hoppe(r) (1368), 24:90 kronor.
Alkoholfritt: 1664 Blanc Non-Alco (11920), 11:90 kronor.