Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Tusen skäl att ha kikärtor hemma

Lika anspråkslösa som goda. Milda, nötiga och mättande. Det är tid att hylla världens bästa nödmat – kikärtor.

En god väns lilla dotter kom inte riktigt ihåg namnet på de där små rara ärtorna. Hon kallade dem ”tittut-bönor”. Det är en favoritanekdot, men också ett tecken på att kikärtor tilltalar alla åldrar. Det finns liksom inget ont i den här mångsidiga baljväxten, däremot tusen anledningar att alltid ha några burkar på lut hemma i skafferiet.

Jag ska villigt erkänna att jag kan nöja mig med en burk kikärtor till middag. Antingen värmer jag dem med lite olivolja, chili och vitlök, eller så äter jag dem rätt upp och ner med en skvätt vinäger. Men är man lite mer normalt lagd finns det så oändligt mycket mer att välja på. Soppa, dipp, gryta, sallad, biffar, snacks, pasta, paj, falafel, pannkakor … Ja, du kan till och med göra maränger på spadet från konserverade kikärter i stället för att använda äggvitor.

Och apropå konserver – jag anser inte att man behöver skämmas om man använder färdigkokta kikärter i stället för att blötlägga och koka sina egna. Det BLIR både godare och billigare att utgå från torkade. Men det kräver också lite tid, planering och framförhållning, ingredienser som många av oss har ont om i dagsläget. Är man riktigt förnuftig gör man ett storkok och fryser in. Räkna med att en deciliter torra kikärtor blir ungefär två och en halv deciliter kokta. Tänk på att inte förvara torra kikärtor för varmt och fuktigt, då kan det bli svårt att få dem att mjukna i koket.

Köper man däremot färdigkokta kan det vara klokt att leta efter varianter i glasburk. De är nästan orimligt mycket godare än dem i plåtburk eller pappkartong. De kostar förvisso lite mer, men är värda varenda krona om man väl hittar dem.

Oavsett vilken form av kikärtor du väljer att använda i matlagningen kan du räkna med massor av nyttiga vitaminer, protein, järn och fibrer samt långsamma kolhydrater som gör att du håller dig mätt länge. Plus att den milda, nötiga smaken och krämiga konsistensen är en sann humörhöjare. ”Tittut-bönan” är en favorit med många meriter.

Knapriga kikärter är gott både i maten och som snacks. Här med frasstekta ägg och grönkål. En perfekt lunch- eller brunchrätt. Bild: Janerik Henriksson/TT

Knapriga kikärter med ägg och grönt

Till 2–4 portioner, 30 minuter

Perfekt att servera som brunch eller lunch. Reglera antalet ägg efter hungern.

• 2 burkar kikärter, à 400 g

• 3/4 dl olivolja

• 4 vitlöksklyftor, rivna

• 1 tsk hel spiskummin

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• ev. chiliflakes

• 1–2 dl hackade valfria örter, t ex basilika, persilja och/eller koriander

• 2–4 ägg

• ca 100 g grönkål eller spenat

• ca 1 dl yoghurt

Skölj kikärtorna i durkslag och låt dem rinna av. Klappa dem torra med kökshandduk. Häll över i rymlig stekpanna och tillsätt olja, vitlök, spiskummin, salt, peppar och eventuellt chiliflakes. Stek på medelvärme tills de börjar bli knapriga och gå sönder lite lätt, cirka 10–15 minuter. Rör om då och då. Ta bort från plattan och rör ned örterna.

Stek äggen frasiga i lite olja. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Låt grönkålen mjukna i samma stekpanna.

Fördela kålen på tallrikar. Lägg på ägg och strö över kikärter. Ringla över yoghurt och servera genast.

Tips! Kikärterna som blir över blir kalasgoda som snacks eller i sallad.

Kikärtspasta med citron och rosmarin är en perfekt vardagsmiddag för en billig penning. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kikärtspasta med ­rosmarin och citron

Till 4 portioner, 30 minuter

Prima vardagspasta för den som gillar kikärtor. Hoppa över sardeller för vegetarisk variant.

• 2 burkar kikärtor, à ca 400 g, alt. 800 g blötlagda och kokta

• 400 g kort pasta, t ex penne

• 1/2 dl olivolja

• 5 sardellfiléer (hoppa över för vegetarisk variant)

• 1 liten gul lök, finhackad

• 2–3 vitlöksklyftor, finhackade

• 1 nypa chiliflakes

• 1 msk hackad rosmarin, alt. 1 tsk torkad

• 3 dl grönsaksbuljong, alt. kokvätska från hemkokta kikärtor

• 2 dl färskriven parmesan

• 1 msk smör

• 1–2 citroner

• 1 knippa bladpersilja, grovhackad

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

Koka pastan lite kortare tid än al dente (den kokar klart i såsen). Spara en mugg av kokvattnet och låt pastan rinna av.

Förbered kikärtorna medan pastan kokar. Skölj, låt rinna av och häll upp i en bunke. Mosa dem lite lätt med en potatisstöt eller gaffel, vissa kan fortfarande få vara hela. Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt sardeller, lök, vitlök, chiliflakes och rosmarin. Fräs tills löken mjuknat, rör sedan i kikärtsmoset och buljong. Låt sjuda tills det mesta av vätskan försvunnit.

Tillsätt den kokta pastan och det sparade kokvattnet. Rör kraftigt och låt pastan koka klart. Blanda snabbt i parmesan (spara lite), smör, rivet citronskal och saft (börja med en), persilja, salt och peppar. Smaka av om du vill ha mer citron. Ringla över lite extra olivolja och servera med extra parmesan.

Rökig kikärtsdipp är kalasgott till kruditéer av alla de slag. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rökig kikärtsdipp med kruditéer

Till 2–4 portioner, 10 minuter

Ett smarrigt alternativ till vanlig hummus, passar den som gillar rökiga smaker.

• 1 burk kikärtor, à 400 g, alt. blötlagda och kokade

• ca 3/4 dl olivolja

• 1 citron

• 1 tsk rökt paprikapulver

• 1 nypa chipotlechili

• ev. 1/2 tsk liquid smoke

• salt

• valfria grönsaker skurna i stavar

• ev. grillat pitabröd

Spola kikärtorna och låt dem rinna av. Häll över i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle lite i taget medan du fortsätter att mixa. Skrapa kanterna då och då. Tillsätt citronsaft, paprikapulver, chipotle och eventuellt liquid smoke. Mixa lite till och smaka av med salt.

Skär upp grönsakerna och grilla eventuellt pitabröd i en stek- eller grillpanna och skär i mindre bitar.

Servera dippen med grönsaker och eventuellt grillat bröd.

Att dricka till

Masi Levarìe Soave ­Classico (6997), 89 kronor.

Alkoholfritt: Lautus Savvy White (19007), 59 kronor.