Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Triss i hjärtan när ni ska fira kärlekens dag

I veckans recept är det triss i hjärtan – på söndag är det ju Alla hjärtans dag. Och om du inte vill göra hjärtan eller inte har formar som passar, så går det precis lika bra att göra runda eller fyrkantiga bakverk. Ännu fler kärleksfulla recept hittar du på Marie Linds bakblogg.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Glutenfri hjärttårta med chokladmousse och jordgubbar (8-10 bitar)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl glutenfritt havremjöl (eller mixa själv, 3 dl havregryn ger 2 dl havremjöl)

2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

1 dl riven kokos

75 g mandelmassa

Chokladmousse:

2,5 dl vispgrädde

200 g mjölkchoklad

1 msk kakao

Dekor:

1 dl vispgrädde

4-5 droppar röd livsmedelsfärg

125 g färska jordgubbar

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme. Smörj och bröa en hjärtformad sockerkaksform.

2. Riv mandelmassa. Vispa ägg och socker pösigt i 5 minuter. Rör ner resterande ingredienser till en klumpfri fluffig smet. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna helt.

3. Chokladmousse: Smält chokladen (i mindre bitar) ihop med grädde i en kastrull. Koka ej. Låt svalna och ställ i kylskåp i cirka 8 timmar (gärna över natten, om du har möjlighet).

4. Efter tiden i kylskåp: tillsätt kakao och vispa upp chokladmoussen till ett fluff.

5. Dekor: Vispa ihop grädde och röd livsmedelsfärg. Skölj, ansa och dela jordgubbarna.

6. Montering: Stjälp upp kakan på ett uppläggningsfat/tårtfat. Toppa hela tårtan med chokladmousse (bre eller spritsa ut den). Täck sidorna av tårtan med den ljusrosa grädden och toppa slutligen med jordgubbar.

Kärleksmums + mint = sant (15-20 hjärtan)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

150 g smör

5 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

2 dl mjölk

Glasyr:

100 g smör

5 dl florsocker

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl vatten

1,5 tsk pepparmintsarom

Garnering:

1 dl färgglatt strössel

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader över/undervärme. Klä en långpanna/ugnsform (cirka 30x40 cm) med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och socker fluffigt i 5 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna. Tillsätt sist mjölk och det smälta smöret och blanda ihop allt.

3. Häll smeten i långpannan/ugnsformen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Kakan ska vara torr, känn med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda i resterande ingredienser i kastrullen och vispa ihop till en klumpfri glasyr. Häll ut glasyren över kakan och toppa med strössel. Låt svalna och stelna i kylskåp.

5. Stansa ut hjärtan och förvara i kylskåp.

Vaniljhjärtan i långpanna (Cirka 20 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Mördeg:

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 dl strösocker

200 g rumstempererat smör

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

3 äggulor

0,5 dl strösocker

1 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

Garnering:

Florsocker

Gör så här:

1. Vaniljkräm: Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Sjud (ej koka) upp krämen, under konstant vispning, tills den tjocknar. Ha tålamod och vispa på, det kan ta en stund. Ta kastrullen från plattan direkt när den har tjocknat. Häll över i en kall skål, tillsätt vaniljsockret, rör runt och låt svalna i kylskåp.

2. Mördeg: Rör ihop vetemjöl, potatismjöl och strösocker. Tillsätt smöret i småbitar. Arbeta ihop degen med handen tills den precis går ihop. Plasta in degen och lägg i kylskåp i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200 grader över/undervärme. Klä en långpanna/ugnsform (cirka 20x30 centimeter) med bakplåtspapper.

4. Dela mördegen i två delar och kavla försiktigt ut dem till samma storlek som formen.

Lägg ena delen i botten på formen. Bre på vaniljkrämen och toppa med den andra delen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker.

6. Stansa ut hjärtan med en pepparkaksform eller egenritad mall. Förvara i kylskåp.