Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Tre pålitliga och supersnabba pastarätter

Hungern river och sliter i tarmarna, ungarna kivas och blodsockret är nere och skvalpar i ankelnivå. Maten bara måste fram på bordet innan hela tillvaron riskerar att sprängas i atomer.

Det är i den sortens veckoträngda läge det är perfekt att ha ett gäng pålitliga blixtsnabba pastarätter att trolla fram ur rockärmen. Något som går undan, men ändå smakar roligare än ravioli på burk. Vardagsnäring under tidspress – om än med viss finess.

Själv kan jag mer än väl nöja mig med pasta, chili, olivolja, vitlök och parmesan i all evighet, men inser att det kan bli lätt enahanda efter ett tag. In med mera grönsaker och schwung, ös på med färg och fantasi.

Spaghetti och köttfärssås i all ära, men det tar faktiskt tid att rådda ihop en riktig god köttfärssås, dessutom är snabba pastarätter ett gyllene tillfälle att passa på att laga vegetariskt. Det går så kvickt att ingen ens hinner sakna köttet.

De ideala snabblösningarna hinner du fixa medan vattnet kokar upp och pastan tillagas på pricken al dente. I just det kritiska och till synes simpla momentet är det dock inte läge att kompromissa. Pasta behöver rikligt med vatten i en rymlig kastrull och snåla helst inte med saltet. Min italienska matmamma sade alltid att det ska smaka som havet och inget annat.

Ett suveränt trick är att spara en mugg av kokvattnet och tillsätta i efterhand under kraftig omrörning. Stärkelsen i vattnet får pastan att gifta sig med såsen på ett alldeles bedårande vis. I de fallen kan det vara läge att låta pastan rinna av precis innan den är klar för att sedan få gosa till sig i pannan med en skvätt kokvatten och sås. Allt för att inte riskera att bli överkokt. För soggig pasta gör ingen människa glad, men faktiskt inte heller underkokt. Det smakar bara rått mjöl.

Så hur bråttom du än har – passa pastan och middagen är serverad.

Pasta med rå tomatsås

Till 4 portioner, 25 minuter

Det här är en av mina mega­favoriter. Löjligt enkelt och löjligt gott. Passa på nu när tomaterna fortfarande är som godast.

400 g valfri pasta

700 g riktigt mogna tomater

50 g pinjenötter

2 vitlöksklyftor, rivna

1 dl färskriven parmesan + extra

3/4 dl olivolja + extra

salt

nymalen svartpeppar

färsk basilika till garnering

Gör i ordning ett bad med isvatten. Koka upp rikligt med saltat pasta­vatten i en rymlig kastrull.

Skär ett kryss i tomaterna med vass kniv. Doppa dem i kokande vatten i cirka 30 sekunder. Fiska upp och lägg dem i isvattnet. Låt svalna något, dra av skalet och lägg dem sedan i en matberedare.

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får en aning färg. Häll ned dem i matberedaren med tomaterna och tillsätt vitlök, parmesan och olivolja. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Koka under tiden pastan al dente. Spara en mugg av kokvattnet, låt pastan rinna av och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Slå på tomatsåsen och lite kokvatten. Blanda väl.

Ringla över lite extra olja, strö över mer parmesan och garnera med generöst med basilikablad.

Tortellini med citrondoftande salviasmör och getost

Till 2 portioner, 15 minuter

En snabb och enkel vardagslösning som går varm i mitt hem. Tortellini­fyllningen kan varieras efter humör och tillgång. Ostsorterna likaså.

1 pkt valfri färsk tortellini, à cirka 250 g

1 1/2 l svamp- eller hönsbuljong

75 g smör

1/2–1 kruka salvia

1/2 citron

75 g mjuk getost

färskriven pecorino

nymalen svartpeppar

lite rucola

Koka upp buljongen, sänk värmen och lägg i tortellinin. Låt den sjuda tills den flyter upp till ytan.

Smält under tiden smöret, lägg i salviabladen, riv över citronskal och pressa i lite saft. Låt smöret bli en aning brynt.

Häll ned tortellinin i smöret och blanda försiktigt.

Fördela pastan i djupa tallrikar och klicka i getosten och blanda lätt. Riv över generöst med pecorino och peppra rejält. Någon näve rucola kan också vara gott att ha i. Servera genast.

Zucchinipasta med chili, mynta och citron

Till 4 portioner, 20 minuter

En lika fräsch som enkel och snabb pasta. Har du en grönsakssvarv eller liknande går det ännu kvickare.

cirka 300 g spaghetti eller linguine

2–3 små zucchini, gärna olika färger

olivolja

2–3 sardellfiléer, hackade (hoppa över för vego)

1 nypa chiliflakes, alternativt 1 hackad röd chili

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

vanligt salt

1 kruka mynta, strim­lade blad (alternativt basilika)

1 citron

1 1/2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skölj zucchinin och skiva den så tunt du kan på längden. Lägg sedan skivorna ovanpå varandra och skär i långa smala stavar. Alternativt använd en grönsakssvarv, mandolin eller liknande om du har. Koka upp rikligt med saltat pastavatten under tiden.

Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna och låt sardeller och chili fräsa någon minut. Tillsätt zucchinin och stek i 2–3 minuter tills den mjuknat något. Tillsätt vitlöken, salta lätt och stek i ytterligare 1 minut under omrörning.

Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente. Spara en mugg av kokvattnet och låt resten rinna av. Häll ned pastan i stekpannan (får det inte plats kan du göra tvärtom och hälla tillbaka den i kastrullen i stället). Tillsätt lite kokvatten, mynta, rivet skal och saften från citronen samt den rivna parmesanosten. Rör om kraftigt.

Smaka av med flingsalt och peppar och servera genast med extra parmesan vid sidan om.

Att dricka till

Casal di Serra Classico Superiore (12419), 99 kronor

Alkoholfritt: Le Petit Béret Organic Chardonnay (1910), 89 kronor