Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Syrligt och sött – nu är det tid för äppelpaj

Äppelpaj är matvärldens svar på blombuketter. Man kan liksom inte bli arg eller sur om man får blommor. Samma sak med äppelpaj.

Om någon dukar fram en kanelstinn sötfruktig paj med smak av smör, sensommarsol och äpplen, tillika serverad med fluffig vaniljsås – ja, då går det bara inte att värja sig. Smilbanden åker raka vägen upp till hårfästet och dagen är räddad.

Alla har förmodligen sin egen favoritvariant, men personligen hejar jag på smakkompisar som mandel, citron, rosmarin, kardemumma och ingefära. Och så kanel förstås, en mer eller mindre obligatorisk ingrediens i allsköns äppelpajer.

Problemet med paj sitter ofta i skallen. Blotta tanken på att sno ihop en deg och stå och kavla och ha sig kan avskräcka den mest ambitiösa hemmakock. Det KÄNNS jobbigt på förhand, även om det faktiskt inte är det (särskilt inte om man låter en matberedare göra grovjobbet). En smulpaj är den ideala lösningen i de fallen. Alternativt köpa färdig paj- eller smördeg – även om det så klart inte kan mäta sig med hembakat. Men huvudsaken att det blir av. En inställd paj är definitivt inte en paj.

Allra godast blir äppelpajen om den bakas på svenska aromrika syrliga äpplen. Hellre knappt mogna än övermogna för att få in lite pigg syra i allt det söta. Lämpliga sorter är till exempel Transparente Blanche, Signe Tillisch, Gravensteiner, James Grieve, Aroma, Ingrid Marie, Belle de Boskoop och Cox Orange.

Låt gärna pajen få stå en bra stund i ugnen. Målet är att låta äpplena nästan smälta samman med resten av fyllningen. Den bör också få tid på sig efter gräddningen för att hinna ”sätta sig”. Allra godast är den att servera ljummen. Det tycker i alla fall jag.

Sedan är det upp till egen gom att välja tillbehör. Varm vaniljsås, kall glass, en klick crème fraiche eller yoghurt. Allt klär som bekant en skönhet.

Äppelpaj med mandel­massa och ingefära

Till 8–10 portioner, 90 minuter

En lite mer klassisk paj. Äppelmos i fyllningen ger extra mycket smak.

Pajdeg:

125 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ägg

Fyllning:

3–5 syrliga äpplen, t ex Aroma

1–2 tsk kanel

250 g mandelmassa

1 1/2 dl äppelmos

3 ägg

1 dl mjölk

cirka 1/2 dl hackad syltad ingefära

80 g mandelspån (kan uteslutas)

1/2 dl råsocker

Att äta till:

vaniljsås, vaniljglass, crème fraiche eller lätt­vispad grädde

Arbeta samman samtliga ingredienser till pajdegen. Tryck ut i smord pajform. Låt vila i kylen i en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

Skala äpplena (om du vill), kärna ur, skär i klyftor och vänd i kanel.

Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, äppelmos, ägg och mjölk. Rör ned syltad ingefära och mandelspån. Häll smeten i pajformen. Tryck ned äppelklyftorna i smeten i ett tjusigt mönster. Strö över råsockret.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter. Servera ljummen eller kall, gärna med vaniljsås, vaniljglass, crème fraiche eller lättvispad grädde.

Handpajer med äpple och nutella

Till cirka 6 stycken, 40 minuter

Kul och annorlunda sätt att servera äppelpaj. Perfekt picknickmat.

2–3 äpplen

smör

1 liten nypa salt

3 msk strösocker

1/2 tsk kanel

1 rulle smördeg, à 250 g

1–2 dl nutella

1 ägg, uppvispat

florsocker

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Hetta upp lite smör i en kastrull på medelvärme. Tillsätt äpplen, salt, socker och kanel. Låt puttra under omrörning tills äpplena mjuknat. Låt svalna helt.

Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt och skär ut cirklar eller rektanglar. Bred på nutella, men spara 1–2 centimeter på kanterna. Lägg cirka 1 matsked äppelfyllning på ena halvan. Vik över degen och tryck till skarven med en gaffel. Pensla med ägg.

Grädda i 175 grader i 15–20 minuter eller tills degen puffat upp och fått fin färg. Låt svalna på galler och strö sedan över florsocker.

Kryddig äppelpaj med citrus

Till 8–10 portioner, 90 minuter

Mumsig paj som inte är alltför söt.

Pajdeg:

6 dl vetemjöl

3 msk strösocker

1 krm salt

225 g kylskåpskallt smör, skuret i kuber

2–3 msk iskallt vatten

1 ägg, uppvispat

Fyllning:

5–6 stora fasta äpplen, skalade och urkärnade

1/2 dl maizena

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 tsk pepparkakskryddor

1/2 citron

1/2 apelsin

Servera med:

lättvispad eller vaniljsås

Blanda mjöl, socker och salt. Häll över i matberedare, tillsätt lite smör i taget och mixa hastigt emellan. Häll i lite vatten i taget medan du fortsätter mixa tills du får en degboll som inte kladdar.

Dela degen i två delar. Kavla ut den ena mellan två bakplåtspapper till en cirkel som är cirka 5 centimeter större än din pajform. Ta bort det ena papperet, för över degen till den smorda formen och dra sedan av det andra papperet. Ansa kanterna och nagga botten med en gaffel.

Kavla ut den andra halvan på samma vis till en cirkel med samma omkrets som formen. Låt båda stå i kylen.

Skär äpplena i klyftor och lägg i en bunke. Tillsätt maizena, strösocker, vaniljsocker, pepparkakskryddor samt rivet skal och saft av både citron och apelsin. Blanda väl och häll sedan över pajskalet i formen. Skär den andra pajdegen i breda remsor och lägg över äpplena i valfritt mönster. Pensla med ägg och täck med folie.

Grädda i 175 grader i 45 minuter, ta sedan bort foliet och grädda i ytterligare 15–20 minuter eller tills pajen fått fin yta och fyllningen bubblar.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.