Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sommarens maffigaste grillsallader

Nu när folk ägnar sig åt hemester och kanske drar sig för att springa på kalas och restauranger lagas det desto mer mat i de egna sommarköken, inte minst på grillen.

När du grillar kan du som bekant slänga på i princip vad som helst. Men oavsett om du grillar fågel, fisk eller mittemellan lär du ändå behöva något gott tillbehör.

Jag vill härmed slå ett slag för den kära gamla sommarfavoriten sallad. Och då menar jag inte några pliktskyldiga stackars isbergsblad och gurkskivor. En grillsallad ska vara riktigt maffig och mer än gärna laddad med krispiga konsistensgivare, färska örter, smakrika ostar, piffig dressing och extra allt.

Egentligen finns det inga rätt och fel när det handlar om sallad. Personligen föredrar jag dock om den inte serveras kylskåpskall. Då tappar den både smak och kan kännas direkt obehaglig att äta. Så låt den gärna stå framme en stund före serveringen om du måste göra den i förväg och förvara den i kylen.

Potatissallad går ju alltid hem. I receptet här intill har jag valt att fånga sommarfeelingen genom att tillsätta bondbönor, vilket är något av det godaste som finns så här års. Men du kan så klart även använda andra bönor, till exempel vaxbönor eller fuska med frysta sojabönor.

Vattenmelon och fetaost är fenomenalt gott ihop och har väl blivit något av en modern klassiker, men som variation brukar jag korsa vinnarkombon med en helt vanlig tomatsallad. Lika färggrant som gott!

Sparris är och förblir en underbar sommargrönsak, och i den här salladen kommer den verkligen till sin rätt i sällskap med svensk prästost och kan hända till och med en och annan överbliven rabarberstjälk.

Det är bara att blanda och ge. Trolla fram sommarens bästa sallad till din grilltallrik. Eller ät den rätt upp och ned – bara för att den är så vidunderligt god.

Tomatsallad med vattenmelon och feta

4 portioner, 20 minuter

En av mina absoluta favoritsallader består av vattenmelon och feta, men här har jag valt att korsa den med vanlig tomatsallad. Lättsmält, läskande och sommar i hundraåttio.

4–6 stora mogna tomater eller 10–15 små blandade

1 liten vattenmelon eller 1/2 stor

flingsalt

1/2 dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger eller citronsaft

nymalen svartpeppar

150 g fetaost

3 salladslökar, strimlade

1 kruka basilika

1 kruka mynta

Skär tomater och vattenmelon i ungefär lika stora bitar. Häll upp alltsammans i en bunke och tillsätt lite flingsalt. Låt stå medan du fixar resten.

Vispa ihop olivolja och vinäger eller citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Häll över tomater och vattenmelon på ett stort fat. Bryt över osten. Strö över salladslök och rivna örter (spara lite till garnering). Ringla över dressingen och blanda försiktigt. Peppra lite extra och garnera med extra grönt.

Väldigt gott till en grillad biff.

Sparrissallad med rabarber och prästost

Till 4 portioner, 20 minuter

Väldigt fräsch sallad som passar finemang till just grillat, men även perfekt picknickmåltid.

1–2 knippen grön sparris

vanligt salt

1 nypa strösocker + 1 tsk

1 stjälk rabarber (kan uteslutas)

1/2 citron

flingsalt

50 g riven prästost

1/2 rödlök, finskuren

1 späd purjolök, tunt skivad

nymalen svartpeppar

kallpressad rapsolja

Bryt av sparrisens torra delar. Koka upp vatten med lite vanligt salt och 1 nypa socker och låt sedan sparrisen koka i 1 minut. Spola genast med iskallt vatten och skär i mindre bitar.

Skiva rabarbern så tunt du kan. Strö över rivet citronskal, flingsalt och 1 tsk socker. Låt marinera i 5 minuter.

Blanda rabarbern med sparris, ost, rödlök och purjolök. Dra några varv med pepparkvarnen över och ringla på rapsolja. Blanda försiktigt.

Salladen passar väldigt bra till allt grillat, men särskilt kyckling eller fisk.

Potatissallad med bondbönor och chorizo

Till 4 portioner, 30 minuter

Kalasgod variant på potatissallad med mycket smak och skön sommarkänsla. Glöm inte att ta vara på stekfettet som innehåller så mycket smak.

500 g små färskpotatisar

300 g spritade bondbönor (alt. sojabönor, edamame)

100 g chorizo, tärnad eller skivad

3 msk olivolja + extra

2 msk äppelcidervinäger

1 vitlöksklyfta, riven

1 påse rucola, à ca 75 g

50 g hyvlad parmesan eller västerbottensost

salt

nymalen svartpeppar

Skrubba potatisen och koka den sedan i lättsaltat vatten tills den nätt och jämnt är färdig. Låt rinna av och svalna. Skär i bitar eller halvor beroende på storlek.

Koka bönorna i 5 minuter. Låt svalna och dra försiktigt av det yttre höljet.

Stek chorizon i lite olivolja tills den blir lite knaprig. Låt rinna av på hushållspapper, men spara stekfettet.

Vispa ihop 3 msk olivolja, äppelcidervinäger och vitlök i en bunke. Tillsätt stekfettet från chorizon och vispa lite till.

Lägg potatis och bönor i en bunke. Häll över dressingen, tillsätt rucola och blanda försiktigt. Häll över på ett fint fat. Strö till sist över chorizo och ost.

Servera till exempel till grillade lammkotletter.

Att dricka till

Les Lauzeraies Tavel (2724), 129 kronor.

Alkoholfritt: Periquita Rosé Alcohol Free (1931), 49 kronor