Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Snabbt och smidigt – Marie Lind bakar lantbröd med valnötter, minibaguetter och morotsfrallor

Sätt deg på kvällen, jäs på natten och baka ut på morgonen. Den som gillar när smöret smälter på den varma frukostmackan har mycket att hämta på veckans baksida. Häng med när Marie Lind fixar lantbröd med valnötter, ljusa minibaguetter och morotsfrallor.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Vad sägs om att få nybakat bröd på morgonen utan att det tar massa tid? Med dessa härliga recept på nattjäst bröd så förbereder du degen kvällen innan och behöver bara baka ut dem på morgonen. Dessutom får brödet mer smak eftersom det får stå och dra länge. Efter att jag upptäckte fördelarna med att baka nattjäst bröd så föredrar jag att baka mitt bröd på det sättet. Som småbarnsförälder försöker jag alltid att effektivisera och samtidigt baka sådant som hela familjen tycker om.

Några tips innan du sätter igång:

• Degvätskan ska vara kall.

• När degen är färdigknådad så ska den fortfarande vara klibbig.

• Degen behöver endast jäsa en gång. Efter natten bakar du ut bröden direkt.

• När degen har jäst i 8–10 timmar så har det bildats mycket luftbubblor. För att behålla luften ska du inte knåda degen efter att den har jäst. Stjälp bara upp på lätt mjölat bakbord, vik eller platta till och dela i bitar.

• Använd gärna en måttkanna för att mäta upp mängden mjöl och få det mer exakt. När du gräver med ett decilitermått i paketet så trycks mjölet ihop och vikten påverkas.

RECEPT

Lantbröd med valnötter (12 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

10 g jäst

4 dl kallt vatten

0,5 dl solrosolja (eller annan neutral olja)

0,75 dl mörk sirap

2 msk brödkryddor

1 nypa salt

70 g valnötter

12 dl lantbrödsmjöl

Gör så här:

1. Kväll: Hacka valnötterna och låt stå.

2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt tills jästen löses upp.

3. Rör i olja, sirap, brödkryddor, salt, valnötter och sist mjöl. Tillsätt inte allt mjöl på en gång utan rör ner det i omgångar. Degen ska vara klibbig.

4. Knåda ihop degen och täck över bunken med plastfolie. Låt sedan stå i rumstemperatur över natten (cirka 9 timmar).

5. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

6. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Platta till med handen och dela i 12 delar. Forma dem lite olika och doppa snittytan lätt i mjöl.

7. Sätt in en ugnsform med lite vatten längst ner i ugnen. Vattenångan gör att brödet får en krispig och något hård yta. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Ljusa minibaguetter (16 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kallt vatten

1 tsk flingsalt

2 msk rapsolja

2 msk flytande honung

1 dl kruskakli (används för att fiberberika, kan bytas ut mot grahamsmjöl)

12-14 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Kväll: Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt tills jästen löses upp.

2. Tillsätt flingsalt, rapsolja, honung, kruskakli och sist vetemjölet, lite i taget.

3. Knåda ihop degen och ställ in bunken i kylskåp, täckt med en kökshandduk, över natten (cirka 8-10 timmar).

4. Morgon: Ta ut bunken från kylen så att den får “vakna till” i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

5. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Vik den ett par gånger, utan att knåda, och dela sedan i 16 minibaguetter (först i 2 längder och sedan varje längd i 8 delar). Det gör ingenting om de blir lite olika i formen.

6. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen cirka 12-15 minuter. De ska bli gyllenbruna på ytan.

Morotsfrallor (16 stycken)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

10 g jäst

5 dl kallt vatten

2 tsk salt

0,5 dl solrosolja (eller annan neutral olja)

150 g riven morot (skala morötterna först, innan du väger upp 150 g)

3 dl grahamsmjöl

4 dl dinkelmjöl

6-8 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Kväll: Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt tills jästen löses upp.

2. Tillsätt olja, riven morot, salt och sist mjölet. Börja med grahamsmjöl, dinkelmjöl och sist vetemjöl. Testa först med 6 dl vetemjöl och se om det räcker. Annars blandar du i 1-2 dl till. Degen ska vara lite kladdig.

3. Knåda ihop degen och låt bunken stå framme i rumstemperatur, täckt med plastfolie, över natten (cirka 8-10 timmar).

4. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

5. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Platta till degen till en kvadrat, utan att arbeta med den mer än du behöver. Dela i 16 bitar.

6. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.