Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Siffertårtor – här är det bara fantasin som sätter gränser

Siffertårtor kännetecknas av en överdådig dekor, och det kan exempelvis vara bär, frukt, godis, maränger, småkakor eller strössel. Här visar vår bakskribent Marie Lind på två varianter, men det är bara din egen fantasi som sätter gränserna här! På Maries hemsida (se vinjetten intill) hittar du en utförlig guide för hur du gör en siffertårta, med fler bilder och förklaringar.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Marängsiffertårta med citronrosor och kokosgrädde (10-12 bitar)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Marängbotten:

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk maizena

Citronsmörkräm:

150 g rumstempererat smör

2 dl florsocker

1 äggula

2-3 tsk citronsaft

Zest från 1 citron

Kokosgrädde:

2,5 dl vispgrädde

1 dl riven kokos

1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 120 grader över/undervärme. Klä en plåt med bakplåtspapper.

2. Vispa äggvitorna. När det har blivit ett fast fluff så tillsätter du strösockret, lite i taget, under konstant vispning med elvispen. Fortsätt vispa tills alla sockerkristallerna har löst upp sig (känn med fingrarna) och sedan ytterligare några minuter.

3. Blanda sist i maizena i marängsmeten.

4. Rita upp en mall för den eller de siffror du ska göra. Spritsa eller klicka ut marängen i ett snirkligt mönster i de mallar som du gjort. De ska endast vara ett lager av maräng så du kan jobba lite på höjden också.

5. Grädda mitt i ugnen i 80-90 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

6. Kokosgrädde: Vispa upp ingredienserna till ett fast fluff och bre eller spritsa ut över den kalla marängen.

7. Citronsmörkräm: Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen och häll i en spritspåse med stängd stjärntyll. Spritsa gula rosor. (En stängd stjärntyll är nästintill ett måste om du ska spritsa rosor, men annars går det bra utan rosor också.)

8. Toppa tårtan med blåbär.

Siffertårta med choklad, hallon och blåbär (cirka 8 bitar)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

Dumlegrädde: (gör dagen innan)

2,5 dl vispgrädde

150 g Dumle

Blåbärsmousse:

1,5 dl florsocker

1,5 dl blåbär (frysta, tinade och mixa)

1 dl vispgrädde

50 g färskost

Dekor:

0,5 dl vispgrädde

Hallon

Dumle

Minimaränger

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader över/undervärme. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda sist i mjölken. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt (likt som med rulltårta) och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt svalna.

2. Vänd upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dra av det som varit i ugnen. Rita en mall för den eller de siffror du vill göra och skär sedan ut dem från botten.

3. Dumlegrädde: Klipp Dumle i mindre bitar och smält ihop med grädde i en kastrull. Det ska inte koka och rör om så att det inte bränns. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten.

4. Blåbärsmousse: Tina och mixa blåbären. Vispa ihop med resterande ingredienser till ett spritsbart fluff.

5. Dekor: Häll upp Dumlegrädde, blåbärsmousse och 0,5 dl hårt vispad grädde i olika spritspåsar med varierande tyllar (=munstycke på spritsen som ger olika mönster). Spritsa fyllning på den nedersta botten. Lägg på nästa botten/siffra och spritsa mer. Tårtan ska vara en så kallad “naked cake” med nakna kanter så man kan se hur tårtan ser ut inuti.

6. Toppa med hallon, mer Dumle och minimaränger.