Sensuellt och lagom svårt till Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag kräver mat med hjärta. Lägg ned lite kärlek på middagen och bjud din älskling på supé på hemmaplan i stället för på lokal. Hemlagat är det finaste ömhetsbevis man kan få.

ANNONS
|

Det är lätt att bortrationalisera alla hjärtans dag som ett kommersiellt tramsjippo och fnysa högt åt hetsen i så väl butiker som media. Men faktum är att oavsett vad hjärtevännen i andra änden tycker om saken kommer hen innerst inne förmodligen att känna sig lite sorgsen och ignorerad om absolut inget händer på ”den där fjantiga dagen”. Någonting kan man alltid göra. En chokladpralin, en blomma – eller varför inte en middag? Äta ska ni ju trots allt ändå göra.

Hetta och finess

Men det brukar vara ett smärre helsicke att bärga en bordsbokning just på alla hjärtans dag. De flesta väljer nämligen ”the easy way out” och bjuder sin kärlek på restaurang. Och absolut inget fel med det, men det blir ännu lite mer omtänksamt om du själv står för ansträngningen. Plus att du kanske har råd att satsa på lite bättre viner därtill.

ANNONS

Jag har totat ihop en liten meny med hjärtat på rätta stället. Sensuell mat med både hetta och finess. Med lite planering är den inte alls särskilt svår att åstadkomma. Antingen kan du välja att följa den till punkt och pricka, eller också väljer du ut de godbitar som du tror passar just din älskling. För just den här dagen får du allt sätta motparten i högsätet och placera dig själv i bakgrunden. Välj mat som du vet att din "moatjé" tycker om. Det är dumt att chansa och riskera motsatt effekt.

Stress sällan romantiskt

En god idé kan också vara att förbereda så mycket som det bara går. Att gå upp i limningen av stress är sällan jätteromantiskt. Skriv upp ett schema och bocka av punkt för punkt vad som behöver göras och i vilken ordning, så är det lättare att hålla huvudet kallt och lämna plats för de rätta känslorna.

För det är trots allt det hela Valentingrejen handlar om. Kärlek. Och som så mycket annat börjar kärlek just i köket.

Pilgrimsmusslor med löjrom och smörstekta jordärtskockor

Bild: Anders Wiklund/TT

Till 2 portioner, 20 minuter

Enkel, men delikat liten förrätt med lyxfeeling.

2–4 pilgrimsmusslor

cirka 10 hela hasselnötter

cirka 100 g jordärtskockor

1 citron

ANNONS

cirka 50 g smör

1 liten klick smetana eller crème fraiche

färsk dragon

flingsalt

cirka 50 g löjrom

nymalen svartpeppar

Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper.

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de börjar dofta och få färg. Hacka grovt.

Skala jordärtskockorna och skiva så tunt du kan. Lägg dem i en skål med kallt vatten och pressa över halva citronen.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller vid gryta. Torka av skockorna med hushållspapper och fördela dem i ett lager. Stek tills de blir mjuka och gyllenbruna, vänd och bryn på andra sidan. Fördela på två varma assietter och toppa med en liten klick smetana eller crème fraiche.

Stek pilgrimsmusslorna i 1 minut, vänd och stek ytterligare 1–2 minuter. Tillsätt resten av smöret, riv över skalet från resten av citronen och pressa över saften. Strö över hasselnötterna, några dragonblad och en aning flingsalt.

Fördela pilgrimsmusslorna ovanpå jordärtskockorna. Häll över smöret och nötterna från pannan. Toppa med en liten klick löjrom på varje mussla och lite extra dragon. Peppra och servera genast.

Het hummerpasta

Bild: Anders Wiklund/TT

Till 2 portioner, 40 minuter

En ljuvlig rätt att bjuda din hjärtevän på. Såsen kan förberedas i god tid. Observera att det ska vara starkt!

ANNONS

1 kokt hummer (2 om du riktigt vill lyxa till det)

olivolja

1 liten gul lök, finhackad

2–3 vitlöksklyftor, finhackade

cirka 1/2 tsk chiliflakes

salt

nymalen svartpeppar

2 msk tomatpuré

1 dl vitt vin

3 dl hummerbuljong (fond + vatten)

1 dl vispgrädde

cirka 250 g pasta, t.ex. papardelle eller linguini

cirka 2 msk grovhackad bladpersilja

Vrid av stjärten från hummern och skala. Bryt skalet i mindre bitar. Knäck klorna lätt med nötknäppare och skala ”benen”.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs hummerskalen i ett par minuter. Sänk värmen, tillsätt lök, vitlök och chiliflakes. Stek löken mjuk utan att den får färg. Ta upp skalen (eller sila alltsammans). Tillsätt tomatpurén och stek i 2–3 minuter. Späd med vin och hummerfond. Låt koka ihop lite grand. Tillsätt grädde, låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. Så här långt kan du förbereda.

Koka pastan "al dente". Låt rinna av, men spara en kopp kokvatten.

Skiva hummerstjärtarna och lägg ned i såsen. Låt det bli varmt utan att koka. Blanda sås och pasta. Tillsätt lite kokvatten om det verkar för torrt. Häll upp i djupa tallrikar. Garnera med persilja och gärna varsin hummerklo.

Mörk chokladmousse med körsbärssås

ANNONS
Bild: Anders Wiklund/TT

Till 2 portioner, 20 min + 1 timme i kylen

Extremt maffig chokladmousse som är lätt att laga. Jag har använt färdig dansk körsbärssås. Hittar du inte det går det att ersätta med körsbärssylt eller körsbär i sockerlag.

100 g mörk choklad, (70%)

2 dl körsbärssås (finns vid glassdisken i välsorterade butiker)

1 dl vispgrädde

2 ägg

1 msk strösocker

1 liten nypa salt

färsk mynta

Smält chokladen försiktigt under omrörning i vattenbad eller i omgångar i mikron. Låt svalna. Värm körbärssåsen (eller körsbär i lag) och låt det tjockna lite.

Vispa grädden fluffig, men inte för hårt. Separera äggen. Tillsätt gulorna tillsammans med strösocker. Vispa äggvitorna med lite salt till hårt skum i absolut torr bunke.

Vänd ned chokladen i grädden och vänd sedan försiktigt ned äggvitorna.

Fördela i två skålar, varva med körsbärssåsen och toppa med några extra körsbär och lite mynta.

Att dricka till

Förrätt: Bollinger Special Cuvée Brut (7418), 259 kronor.

Huvudrätt: Le Sabbie dell'Etna (2372), 119 kronor.

Dessert: Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (2304), 159 kronor.

ANNONS