Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Janerik Henriksson/TT

Sött och salt i en härlig och krämig kombo

Det är minsann inte så lätt att hålla humöret på topp i dessa förvirrande tider. Då får man ta till alla knep som bjuds, som till exempel ”salted caramel”. Det är en vidunderlig företeelse som av någon anledning mig veterligen inte lyckats få ett mer svenskklingande namn.

Det handlar helt enkelt om en tjock, krämig kolasås som smaksatts med en gnutta salt. Ett oemotståndligt bevis på att ”det där lilla extra” ingalunda är någon myt. När ett plus ett blir så oändligt mycket mer än två.

En krass person skulle säkert kunna hävda att salted caramel uppfanns i händelse av att världen skulle råka lamslås av en global pandemi. Vilket ingen trodde skulle kunna hända. Men OM det hände så torde mänskligheten behöva något alldeles extra gott att trösta sig med under tiden. Som till exempel en gyllenbrun kola med toner av vanilj och den där perfekt avvägda lilla sältan.

Allt känns helt enkelt lite, lite bättre med generösa mängder salted caramel i ens liv.

Har du inte testat att laga det förut är det med andra ord ett gyllene tillfälle. Särskilt svårt är det inte, det handlar mest om att hålla koll på kastrullen så att det inte bränns vid, vilket är lätt hänt så fort smält socker är med i bilden. Det gäller att hitta rätt konsistens. Inte för rinnig, utan härligt seg och krämig ska den vara, ungefär snäppet innan den förvandlas till julkola.

Tycker du att det verkar besvärligt finns det numera färdig salted caramel att köpa på tub. Det brukar finnas där man hittar glasstillbehör, typ strutar och strössel.

Ett annat alternativ är att koka en hel oöppnad konservburk sötad kondenserad mjölk i rikligt med vatten i typ två timmar och sedan själv tillsätta lite salt efter smak. Se bara till att fylla på vatten vid behov och låta burken svalna ordentligt innan du öppnar den.

Hur du än gör – släpp in salted caramel i tillvaron och du ska se att det ljusnar.

Brödpudding med salted caramel- och bourbonsås

Till 4–6 portioner, 90 minuter

Klassisk dessert från amerikanska Södern, men vanlig även i Storbritannien. Perfekt i dessa tider om du har gammalt bröd eller vetebröd liggande.

cirka 500 g torrt vitt bröd eller vetebröd

1 1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

7 1/2 dl mjölk

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 msk bourbon (alt. whisky)

1/2 dl valnötter eller pekannötter

1/2 dl russin

Såsen:

2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker

125 g smör

1 dl vispgrädde

4 msk bourbon (alt. whisky)

1 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 liten nypa salt

Riv brödet i bitar så gott det går. Blanda med socker och kanel.

Vispa mjölk, ägg och vaniljsocker. Slå blandningen över brödet och låt stå och svälla medan du gör i ordning såsen. Pressa brödet då och då så att all vätska sugs upp ordentligt.

Mät upp samtliga ingredienser till såsen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka i 1–2 minuter eller tills sockret lösts upp och såsen tjocknat något. Akta så att det inte bränns, men se till att det tjocknar. Ställ åt sidan.

Lägg hälften av brödet i en smord ugnsfast form. Strö över nötter och russin. Ringla över cirka 1/2 deciliter av såsen. Täck med resten av brödet.

Grädda i 175 grader i 40–50 minuter eller tills ytan får fin färg och en kniv kan stickas in utan att den blir kladdig.

Värm resten av såsen försiktigt och servera till.

Timjanstekta äpplen med salted caramel

Till 3–4 portioner, 30 minuter

En makalöst god kombo – sötsyrliga äpplen och sötsalt kolasås. En kula vaniljglass till det och himmelriket är nära.

Salted caramel:

4 msk osaltat smör

2 1/2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker

1 1/4 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

Äpplen:

2 stora äpplen

2 msk smör

1–2 msk råsocker

2 tsk färsk timjan, repad

2 tsk citronsaft

mandelspån eller -splitter

vaniljglass av god kvalitet

flingsalt

Börja med såsen: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.

Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i 6 minuter. Rör om då och då.

Vispa i vaniljsockret och koka i ytterligare 1 minut. Ta bort från plattan.

Skär äpplena i klyftor, kärna ur och skala dem om du vill. Stek dem någon minut i smör. Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek i ytterligare någon minut tills äpplena mjuknat något. Strö över mandel.

Servera äpplena med såsen och en kula vaniljglass. Strö över flingsalt och garnera eventuellt med lite extra timjan.

Cheesecake-skålar med salted caramel

Till 4 portioner, 30 minuter

Fuskvariant av cheesecake. Snabb och enkel dessert med maxade smaker. Färdigköpt salted caramel brukar finnas där du hittar glasstillbehör. Annars kan du använda mitt recept.

6 digestivekex

2 msk smält smör

30 g rostade pekannötter, grovhackade + hela till dekor

250 g mascarpone

1 1/2 dl vispgrädde

3 msk florsocker

1 citron

4 msk salted caramel-sås (färdigköpt eller se recept)

Lägg kexen i dubbla plastpåsar och krossa dem grovt med en kavel. Häll över i en bunke och blanda ned smält smör och grovhackade pekannötter.

Vispa mascarpone, grädde, florsocker, rivet citronskal och -saft tills det blir en fluffig kräm. Ringla i kolasåsen och blanda lite slarvigt. Det ska inte bli helt slätt, utan man ska fortfarande kunna se såsen.

Varva sedan kexblandningen med mascarponekrämen i fyra skålar eller glas. Garnera med extra nötter.

Att dricka till

Vintry’s Madeira Fine (7882), 149 kronor.

Alkoholfritt: Jus Raisin Blanc Chardonnay (1950), 42 kronor.