Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Så bakar du sött och gott till kalaset – utan vanligt socker

Sött utan socker? Gott utan godis? Jajamän, det går hur bra som helst. I dag bjuder Marie Lind på tre recept som funkar fint på ett kalas där man vill utesluta det vita strösockret: gräddig kalastårta, choklad- och jordnötstårta samt pankakssnurror. Knepet? Den naturliga sötman från frukt och bär.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Hemma hos oss blir det en hel del fika, men det behöver inte alltid vara sötat med vitt strösocker. Jag testar mig fram och försöker skapa allt fler sockerfria bakverk och desserter, oftast med hjälp av frukt och bär. Det ger bakverken en annan smak och en annan konsistens, men det blir lika gott – om än på ett annat sätt.

Gräddig kalastårta (10-12 portioner)

Det var så här allting började. Mitt stora intresse och passion för bakning började när jag skapade just denna tårta. Jag ville ge min dotter en sockerfri och festlig tårta på hennes ettårsdag och letade efter ett recept som passade. När jag inte hittade vad jag sökte så använde jag min kreativitet och skapade ett eget recept.

Eftersom fyllningen ska stå i kylskåp minst 5 timmar, rekommenderar jag att du gör den dagen innan. Barn under ett år inte ska äta honung, så jag skrapade bort fyllningen på Julies tårtbit, och hon var jättenöjd med bottnarna och toppingen.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

1 mogen banan

1,5 dl riven kokos

1,5 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

0,5 msk vaniljpulver

1 msk bakpulver

Fyllning:

75 g philadelphia

1 dl vispgrädde

2 msk flytande honung

1 msk chiafrön

Finrivet skal från 1 liten citron

Dekor/Topping:

2,5 dl vispgrädde

Gröna vindruvor

Blåbär

Kokosflakes

Gör så här:

1. Fyllning: Värm upp philadelphia och grädde i en kastrull tills färskosten har smält. Rör i honung, chiafrön och citronskal. Låt svalna och ställ i kylskåp. Låt stå i kylskåp minst 5 timmar.

2. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme. Klä en springform (cirka 22 centimeter i diameter) med bakplåtspapper.

3. Mosa bananen. Vispa ihop ägg, banan och kokos med elvisp. Vispa i 3-4 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner dem i äggblandningen.

4. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Känn med sticka efter 20 minuter. Stickan ska vara torr. Låt svalna helt.

5. Montering: Dela tårtbotten i 2 anslag (delar). Lägg den tjockaste delen längst ner. Vispa upp fyllningen med elvisp och bre på. Lägg på nästa botten och spackla hela tårtan med vispad grädde. Dekorera med mer grädde, vindruvor, blåbär och kokosflakes.

Choklad- och jordnötstårta (cirka 8 portioner)

Den här tårtan är både sockerfri, glutenfri och laktosfri och här har jag använt så mycket naturliga ingredienser som möjligt. Den saknar vetemjöl och tillsatt socker vilket är en utmaning i sig vid bakning, men kombinationen av kakao, jordnötssmör och dadlar ger tårtan en härlig smak av choklad, sött och salt, på ett alldeles naturligt sätt.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

50 g sötmandel

70 g färska urkärnade dadlar

70 g jordnötssmör (utan tillsatt socker och salt)

0,5 dl kakao

1 dl potatismjöl

0,5 dl kallt vatten

1,5 tsk bakpulver

4 ägg

Topping:

1,5-2 dl laktosfri vispgrädde

1 mogen banan

0,5-1 dl jordnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme.

2. Mixa mandel och dadlar till en grynig massa.

3. Vispa äggen fluffigt.

4. Blanda mandel och dadlar med resterande ingredienser. Vänd försiktigt ner de vispade äggen så att fluffet består.

5. Häll smeten i en ugnsform med cirka 20 centimeter i diameter. Jag valde en hjärtformad silikonform, vilket gör att tårtan inte fastnar. Om du istället använder en springform så bör du klä den med bakplåtspapper innan du häller i smeten.

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Känn med sticka, den ska vara torr. Låt svalna helt.

7. Toppa tårtan med vispad grädde, skivad banan och hackade jordnötter.

Pannkakssnurror med vaniljgrädde och chiasylt (8 portioner)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Dessa pannkakssnurror blir en festlig liten kreation till kalaset och är enkla att göra. Servera pannkakan som en snurra och fyll med hemmagjord sylt och lättvispad vaniljgrädde. Både pannkakor och sylt kan du med fördel göra dagen innan servering. Tänk dock på att sylten endast håller cirka 3 dygn i kylskåp, eftersom den inte innehåller något tillsatt socker.”

Ingredienser:

Pannkakor:

1,5 dl vetemjöl

3 dl mjölk

2 ägg

Lite smör att steka i

Sylt:

3 dl frysta jordgubbar

1,5 msk honung

1,5 msk chiafrön

Topping:

2 dl vispgrädde

0,5-1 tsk vaniljpulver

25 g hackade hasselnötter (går bra att utesluta)

Gör så här:

1. Pannkakor: Vispa ihop vetemjöl med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och ägg. Vispa tills smeten går ihop. Klicka ut lite smör i en stekpanna och stek 4 stora pannkakor på medelvärme. Låt dem svalna helt.

2. Sylt: Lägg jordgubbar i en kastrull. Sätt på medelvärme och koka upp. Mosa jordgubbarna med en gaffel medan de kokar. Ta från plattan och rör i honung och chiafrön. Låt svalna helt.

3. Montering: Ta fram 8 portionsformar/muffinsformar. Dela pannkakorna på mitten och snurra ihop en halv pannkaka i varje form. Vispa upp grädde med vaniljpulver och skeda upp på pannkakorna. Lägg på sylt och toppa med hasselnötter.