Sätt lite krydda på tillvaron – för smaken och färgens skull!

För mycket tid över i dessa dagar? När gjorde du upp med din kryddhylla senast? Jag dristar mig till att våga gissa att det var ett tag sedan.

ANNONS
|

Men kryddor är som pålitliga vänner, man bara litar på att de finns där den dagen då man verkligen behöver dem. Och precis som vänskap behöver kryddor vårdas och förfaller sakta men säkert om de inte får någon kärlek tillbaka.

Ta en ärlig titt på din kryddsamling och fråga om den verkligen förvaras på rätt ställe. Kryddor ska stå torrt och mörkt och inte för varmt. Den gängse kryddhyllan ovanpå spisfläkten är med andra ord ren och skär idioti, måste jag tyvärr meddela. Elda upp den eller fyll den med små porslinsrenar som åker kälke, eller något. Båda alternativen är vettigare än att ställa kryddor på den. Fönsterkarmen går självfallet bort av samma anledning.

ANNONS

Sedan är det där med datumet. Man är ju själv helt övertygad om att burken med kyndel som var så absolut nödvändig för den där soppan inhandlades bara för några månader sedan. Datumstämpeln avslöjar dock allt som oftast att det var fyra och ett halvt år sedan.

Nej, man ska inte kasta mat. Och det är inte farligt att äta för gamla kryddor. Men de tappar smaken betydligt snabbare än man kan tro. Så om du inte vill kasta dem, se till att använda upp dem och ös på med betydligt mer än du hade tänkt.

Kryddor är till för att ge smak och färg till ditt liv. Inte för att stå och samla damm.

Clementinmarmelad med gin och enbär

Till 2–3 burkar, 1 timme

En riktig vuxenmarmelad som är trevlig att ge bort och smakar suveränt på rostat bröd.

500 g clementiner eller satsumas, helst ekologiska

1 citron

2 msk enbär, lätt stötta

ev. 1 röd chili, tunt skivad (kan uteslutas)

4 dl vatten

1 kg syltsocker

1 dl gin

Skölj clementinerna och pressa ur saften i en stor rostfri kastrull.

Skär skalet av en clementin i smala strimlor, cirka 3 millimeter breda och lägg ned i kastrullen tillsammans med citronsaft, enbär, chili (kan skippas) och vatten. Låt gärna dra ett par timmar.

Koka upp innehållet i kastrullen och låt sjuda i 45 minuter eller tills skalstrimlorna har mjuknat.

Tillsätt sockret och låt sjuda på svag värme tills det löst upp sig. Höj värmen och låt koka i 10–15 minuter eller tills marmeladen når 105 grader, eller gör syltprovet; lägg en klick på en kall tallrik och dra en sked igenom. Flyter det ihop behöver det koka lite till.

Rör ned gin och låt svalna lite. Häll över i varma rena glasburkar.

Rocky road-rutor

Till cirka 25 st, 2 timmar

En klapp med extra allt till gottegrisen.

200 g mörk apelsinchoklad

100 g mörk choklad

100 g mjölkchoklad

150 smör

3 msk ljus sirap

100 g valfria småkakor, t ex drömmar el biscotti

100 g pistagenötter, grovhackade

125 torkade tranbär

125 g marshmallows, gärna små eller delade

3 knölar syltad ingefära, avrunna och finhackade

Smörj en plåt, cirka 20 x 30 centimeter, och täck med bakplåtspapper. Hacka alla tre chokladsorterna grovt och lägg i en skål med smör och sirap. Smält försiktigt i omgångar i mikron (cirka 10 sekunder i taget och rör om emellan) alternativt i vattenbad.

Krossa kakorna grovt i en påse med hjälp av brödkavel.

Blanda chokladen med ungefär tre fjärdedelar av: kaksmulor, nötter, tranbär, marshmallows och ingefära. Rör om så att allt täcks av choklad.

Häll upp på plåten. Strö över resten av ingredienserna och tryck ned i chokladen. Ställ i kylen i 1–2 timmar eller tills det stelnat. Lyft upp ur plåten och skär i rutor.

Tre sorters salt

1 deciliter av varje, 30 minuter

Hemgjort smaksatt salt är en uppskattad gåva. Välj ut en favorit eller gör alla tre.

Rökigt paprikasalt:

2 tsk rökt paprikapulver

1/2 krm cayennepeppar

1/2 dl flingsalt

1/2 dl havssalt

Blanda alla ingredienser och mixa hastigt på pulsintervaller. Sprid ut på stort fat eller plåt och låt ligga framme och torka någon timme. Häll upp i glasburk. Gott till alla äggrätter.

Rosmarinsalt med citron:

1/2 kruka rosmarin

1/2 dl flingsalt

1/2 dl havssalt

1 citron, rivet skal

Repa barren från rosmarin och mixa hastigt på pulsintervaller tillsammans med de båda sorternas salt och rivet citronskal.

Sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen på varmluft i 75 grader i cirka 30 minuter eller tills saltet har torkat. Låt svalna och stöt sönder med mortel. Häll upp i glasburk. Gott till potatis och fisk- och skaldjursrätter.

Rosa rödbetssalt:

1 msk rödbetssaft

1/2 dl flingsalt

1/2 dl havssalt

1 tsk torkad oregano alt 1 msk hackad färsk, alt. timjan

Mät upp rödbetssaft, de båda sorternas salt och oregano eller timjan och mixa hastigt på pulsintervaller. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen på varmluft i 125 grader tills saltet har torkat till en kaka, i cirka 20–30 minuter. Låt svalna lite, bryt sönder och mortla.

Vackert och gott att strö över alla olika sorters grönsaker och sallad.

Att dricka till

Castelforte Amarone Riserva, 2015 (73567), 299 kronor. Beställningsvara.

Alkoholfritt: GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé (1969), 89 kronor.

ANNONS