Rött och krispigt till jul

Det finns en finfin doldis i den nuvarande kålhysterin – rödkålen.

ANNONS
|

För några år sedan drabbades som bekant hela världen av grönkålsfeber. ”Kale” var ordet på allas engelskspråkiga läppar, och vi hakade i vanlig ordning på med vår egen svenska grönkål, som förut mest fungerat som pynt till julskinkan. Sedan hamnade svartkålen i helt vanliga matbutiker – och erövrade våra hjärtan.

Men det finns en finfin doldis i hela den här kålhysterin. En som vi knappt tänker på – mer än möjligtvis när det vankas gås, söndagsstek och julmat, och som då enbart kokas mjuk på traditionellt vis. Och inget fel med det, många älskar det. Men rödkålen är betydligt mer användbar än så.

ANNONS

För det första: Snyggare grönsak är svår att hitta. Den läckra rödlila kulören har en förmåga att piffa till det tristaste av sammanhang. Och tyvärr dämpas ju den där smått förföriska färgen när kålen tillagas. Liksom den kalasfina knaprigheten som är så innerligt eftersträvansvärd.

Därför vill jag banka på rödkålens trumma och uppmana dig att ge den röda rackaren en chans precis som den är. Det räcker med att krama kålen – eller massera om man så vill – med lite salt och väldigt rena händer tills den börjar mjukna lite lätt och släppa vätska. Då har du kvar både färg och krisp, men den blir samtidigt lite mer behaglig i munnen och enklare att äta.

För det andra är kål hållbar, klimatsmart och förhållandevis billig mat. Själv föredrar jag att köpa lite mindre kålhuvuden, mest av praktiska skäl. Just rödkålen är även en kanonbra källa till C-vitamin, A-vitamin, kalcium, järn och antioxidanter.

Det finns med andra ord många anledningar att äta den härliga godsaken året runt, inte bara till jul. En fräsch rödkålssallad kan å andra sidan vara precis det som behövs för att lätta upp den stabbiga och ofta ganska feta julmaten. Rött är alltid rätt.

Snabbsyrad rödkål med ingefära

4 portioner, 20 minuter

Uppfriskande tillbehör till den feta julmaten. Piggar även upp handhållna enklare vardagsrätter som till exempel pitabröd med falafel.

cirka 1/2 huvud rödkål

2 cm färsk ingefära

1 tsk salt

3/4 dl äppelcidervinäger

Gör så här:

1. Skär bort den grova mittstocken och strimla kålen fint. Använd gärna mandolin eller rivjärn. Riv ingefäran fint.

2. Blanda kål, ingefära, salt och äppelcidervinäger i en bunke. Lägg på ett fat med tyngd på och låt stå och dra i 10 minuter.

3. Massera kålen med riktigt rena händer tills den mjuknar ordentligt. Sila av överflödig vätska och häll upp kålen i fin skål.

Rödkålssallad med apelsin, granatäpple och hasselnötter

4 portioner, 20 minuter

Riktigt fräsch sallad för alla smaker – en prydnad på julbordet. Nötterna går bra att skippa om du har allergiska gäster.

cirka 1/4 huvud rödkål

2 apelsiner

1 dl hasselnötter

1/2 granatäpple

150 g feta

eventuellt 1 msk granatäppelsirap (finns i Mellanösternbutiker eller välsorterade livsmedelsaffärer), alternativt balsamicokräm

kallpressad rapsolja eller fin olivolja

2 msk grovhackad persilja

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skär bort den grova mittstocken och strimla resten av rödkålen så fint du kan. Använd gärna mandolin eller rivjärn.

2. Skär av bottenplattor på apelsinerna så att de står stadigt. Skär sedan bort skalet i sektioner med en vass kniv men låt det vita sitta kvar. Skiva eller skär loss fina ”filéer” – spara resterna.

3. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Men passa dem noga, de bränns lätt.

4. Banka granatäppelhalvan med baksidan på en träslev på så att kärnorna lossnar. Men håll dig över vasken, eftersom det stänker och färgämnet kan vara svårt att få bort.

5. Varva kål, apelsinskivor, hasselnötter och granatäpplekärnor i en salladsskål eller på ett fint fat. Pressa över apelsinresterna, tillsätt en skvätt olja, blanda väl och smaka av. Bryt över fetaosten.

6. Ringla över granatäppelsirap – eller balsamicokräm. Strö över persilja, flingsalt och peppar. Servera.

Rödkålsslaw med srirachadressing

2–3 portioner, 10 minuter

En färgstark variant på vanlig coleslaw, fast här med rödkål och lite asiatisk touch på smakerna. Koriandern går att byta ut mot persilja för den som vill.

cirka 1/4 huvud rödkål

1 nypa salt

1–2 morötter, rivna

2 salladslökar, strimlade

1 kruka koriander, alternativt persilja

2 msk majonnäs

1–2 tsk srirachasås (eller efter smak)

2 tsk riven ingefära

1 tsk risvinäger (alternativt lime- eller citronsaft)

Gör så här:

1. Skär bort den grova mittstocken och strimla resten av kålen så tunt du kan. Använd gärna mandolin eller rivjärn. Häll upp i en bunke och tillsätt lite salt. Krama sedan kålen ordentligt med rentvättade händer tills den börjar vätska sig.

2. Blanda ner morötter, salladslök och plockade korianderblad (eller persilja om du föredrar det). Stjälkarna kan du också hacka och blanda i för att minska på svinnet.

3. Rör ihop majonnäs, srirachasås (ta lite i taget, det är väldigt starkt), ingefära och risvinäger. Smaka av om du vill ha lite mer hetta.

4. Häll dressingen över och blanda väl. Gärna med rena händer för att riktigt kunna massera in det hela ordentligt. Låt stå en stund och samla smak. Gott till exempel till julens revbensspjäll.

Att dricka till

Wongraven Morgenstern Riesling, 2020 (53116), 159 kronor.

Alkoholfritt: Edenvale Pinot Gris Alcohol Free (1914), 79 kronor.

ANNONS