Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Marie Lind tipsar om tre festliga och färgglada desserter till nyår

Är du på jakt efter en läcker dessert till nyår? Då serverar Marie Lind tre förslag på veckans baksida: en himmelsk fruktbricka, en lätt (men supergod!) kaffedessert samt en vacker minimarängtårta med nötkrämsfrosting och färska bär.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

RECEPT

Himmelsk fruktbricka (6 portioner)

“Vill du ha en dessert där frukt och bär står i fokus? Då är denna himmelska fruktbricka något för dig! Ljuvligt vaniljfluff, ringlande choklad och salta nötter gör denna dessert komplett. Passar perfekt till både vuxna och barn. Desserten är enkel att göra och alla kan vara med.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser

250 g gröna vindruvor

125 g blåbär

4-5 clementiner

100-150 g saltade cashewnötter eller jordnötter

75 g mjölkchoklad eller mörk choklad

Vaniljfluff:

2,5 dl vispgrädde

1 dl florsocker

100 g philadelphia

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Skölj och dela vindruvorna. Skölj blåbären och skala och klyfta clementinerna. Hacka nötterna.

2. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Häll över i liten spritspåse och låt stå (det går också bra att hälla över chokladen i en vanlig liten fryspåse).

3. Vaniljfluff: Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till ett fast fluff.

4. Montering: Placera ut frukt/bär på en tallrik/bricka (se bild). Spritsa eller skeda upp vaniljfluffet och strö över nötter. Klipp ett litet hål längst ner på spritspåsen och ringla över chokladen. Chokladen stelnar snabbt i kontakt med den kalla grädden så jag rekommenderar att servera direkt.

Kaffedessert (6 portioner)

“Detta är desserten för dig som tycker om kaffe. Med en botten av digestivekex, lager av karamelliserad mjölk, lättvispad grädde toppad med en kaffe- och chokladkräm blir denna en underbar avrundning på middagen. Desserten är enkel att göra, även för dig som inte brukar fixa efterrätten. När familjen testade desserten här hemma hördes ljudet av skedarna som skrapade fram det allra sista i glasen (jag gjorde en variant utan kaffe till barnen och ersatte kaffet med 1,5 msk vatten).”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

6 st digestivekex

300 g (ca 2 dl) karamelliserad mjölk, Dulce de leche

2 dl vispgrädde

100 g Toblerone

2-3 msk kokt kaffe

Gör så här:

1. Ställ fram 6 glas. Koka kaffe så att det hinner svalna.

2. Smält Toblerone över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Blanda i kaffet och rör tills det går ihop till en glansig kräm.

3. Vispa upp grädden till lätt fluff.

4. Montering: Smula sönder ett digestivekex i varje glas. Bre på karamelliserad mjölk och sedan den vispade grädden. Häll till sist över kaffe- och chokladkrämen och toppa med lite extra digestivesmulor.

5. Förvara desserten – som alltså kan göras tidigare på dagen – i kylskåp fram till serveringen.

Minimarängtårta med nötkrämsfrosting och färska bär (8 stycken)

“Frasig söt maräng möter en krämig och nötig frosting. Färska bär på toppen ger en härlig friskhet. Jag tycker det blir fint att servera marängerna i portionsstorlekar, men om du hellre vill göra en stor tårta så gör du det.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Tänk på:

• Om du väljer att göra en stor tårta istället så kan du behöva justera tiden som marängen är i ugnen.

• Klicka ut lite marängsmet mellan bakplåtspappret och plåten så håller sig pappret på plats.

• Marängen håller sig länge, men när du tillsätter grädde/frosting så börjar marängen mjukna. Garnera med frosting och bär precis innan servering för bästa resultat.

Ingredienser:

Maräng:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

1 tsk maizena

Frosting:

1,5 dl vispgrädde

100 g philadelphia

100 g nötkräm

Blåbär, hallon och eventuellt pärlströssel

Gör så här:

1. Maräng: Sätt ugnen på 120 grader över/undervärme.

2. Vispa äggvitor till ett fast fluff med elvisp. Tillsätt socker, lite i taget, under konstant vispande. Vispa i maizena och fortsätt vispa i ytterligare 5 minuter.

3. Bre eller spritsa ut marängsmeten till 8 runda minitårtor på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 80-90 minuter. Ta ut marängerna och låt svalna helt.

4. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser. Bre eller spritsa frostingen på marängerna.

5. Dekorera med bär och eventuellt pärlströssel.