Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Janerik Henriksson/TT

Laga något festligt av oemotståndliga sensommarbönor!

Sensommar är bönetid. Den sorten som blir verklighet. Vackra, mjälla och fullständigt oemotståndliga.

Det är något sjusärdeles underbart med den här tiden på året. Grusvägar som knastrar, fjärilar som fladdrar, morgondopp som blir av. När sommaren vägrar att släppa taget växer det så att det knakar i grönsaksland och växthus. Det är bara att tacka och ta emot.

Och något av det allra härligaste i skördetider är väl ändå sensommarbönor? Åtminstone i min mun. Jag formligen dyrkar dessa avlånga raringar som är så välsignat mångsidiga. Funkar lika bra i wokpannan som pannkakan, salladen och gratängen. Men också ett suveränt tillbehör som smälter in i alla möjliga sällskap och gör sig finfint såväl tufft smaksatt som i mildare och mer neutrala versioner.

Ofta är det allra enklaste det godaste. Ett par nävar lättkokta spänstiga ljusgula vaxbönor, en klick smör och en nypa flingsalt. Det är sensommar i 180, det. Perfekt till en grillad kotlett eller kanhända en stekt fiskstjärt från närmsta lokala bodknodd.

En annan personlig favorit är att fräsa gröna bönor med ingefära, vitlök och lite tärnat sidfläsk. Helt vidunderligt tillbehör till vadhelst kylskåpet bjuder.

För att inte tala om bondbönor … De måste vara växtvärldens svar på Zlatan. Överlägsna i sitt skrå, förmögna att åstadkomma de mest imponerande finesser, kräver sin respekt och tilltro. Behandlar du bondbönan som sig bör kan du förvänta dig ett resultat som sitter som en perfekt skruvad frispark.

Visst kräver det lite fingerarbete, men det är det värt. Börja med att skära upp skidorna och peta ut bönorna. Lägg dem därefter i kokande lättsaltat vatten och sjud i max fem minuter. Låt svalna något och dra därefter av själva skalet. Voilà! En delikatess utan dess like. Mosa och bred på bruschetta, smula över lite feta­ost eller låt förgylla salladen. Njutningen är total.

Att ta vara på årstidens bästa är att bli bönhörd på riktigt.

Bondbönsbruschetta med minimozzarella och snabbsyrad chili

4 portioner, 25 minuter

Hittar du inte bondbönor går det bra med vanliga frysta ärtor, sojabönor eller edamame.

250 g spritade bondbönor (cirka 900 g med skida)

1 röd chili, tunt skivad

2 msk äppelcider­vinäger

salt

8 skivor ciabatta eller baguette

1 vitlöksklyfta

1 dl färskriven pecorino eller parmesan

2 msk finskuren mynta + extra till dekor

2 msk olivolja + extra

1/2 citron (saften)

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2 förpackning minimozzarella, à 150 g

Skär upp skidorna och plocka ut alla bönor.

Lägg chilin i en liten skål med vinäger och en liten nypa salt.

Koka upp lättsaltat vatten i en liten kastrull. Lägg i bönorna och sjud i 3–5 minuter (beror på hur färska de är) eller tills de precis har börjat mjukna. Låt svalna och dra av det yttre höljet. (Frysta ärtor, sojabönor eller edamame kokas enligt anvisningarna på förpackningen.)

Rosta eller grilla brödet. Dela vitlöksklyftan på hälften och gnid in brödet med snittytan.

Mixa bönor grovt med ost, mynta, olivolja och citronsaft. Smaka av med flingsalt och peppar. Bred röran på brödskivorna. Toppa med mozzarella, avrunnen chili, olivolja och myntablad.

Vaxbönor med sardellsmör och vitlöksfras

4 portioner, 20 minuter

Det här är så gott att jag knappt vet var jag ska bli av. Måste testas av dig som gillar sardeller och vitlök.

cirka 400 g vaxbönor

cirka 50 g rumsvarmt smör

5 sardellfiléer, hackade

1 citron, skalet + lite saft

2 msk hackad persilja

1/2 dl färskriven parmesan

2 skivor dagsgammalt vitt bröd

3 vitlöksklyftor, rivna

2 tsk hackad timjan

olivolja

ev. chiliflakes

Ansa bönorna och dra gärna bort själva ”nerven”. Blanda smöret med sardellhack, rivet citronskal och lite saft, persilja och parmesan. Smaka av.

Riv brödet i bitar och mixa i matberedare med vitlök och timjan. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs brödet knaprigt. Tillsätt chiliflakes om du vill.

Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i bönorna och sjud i 2–3 min eller tills de precis har börjat mjukna men fortfarande har spänsten kvar. Låt rinna av och häll över i en skål. Klicka på smöret här och var och låt det smälta ned. Blanda runt och strö över vitlöksfraset.

Servera gärna till fisk eller grillade lammkotletter.

Bönsallad med grillade nektariner och feta

4 portioner, 20 minuter

Sensommarens bästa samsas i den här välsmakande salladen.

cirka 400 g skärbönor, rosenbönor eller haricots verts (gärna blandade sorter)

4 mogna nektariner, urkärnade och klyftade

1 påse rucola, à cirka 75 g

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 citron

3 msk olivolja

1 tsk vallmofrön

1–2 tsk akaciahonung

150 g fetaost

ev. 1 liten nypa chiliflakes

Ansa bönorna, dra gärna bort själva ”nerven” och skär dem på längden eller diagonalen. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i bönorna och låt koka i 1–3 min eller tills de precis börjar mjuka, men fortfarande har spänsten kvar. Låt rinna av och spola genast med kallt vatten.

Pensla nektarinklyftorna med lite olivolja och grilla eller stek i cirka 2 min per sida eller tills de får fin yta men fortfarande känns fasta.

Vispa ihop flingsalt, peppar, rivet citronskal, citronsaft, olivolja, vallmo­frön och honung till en dressing. Smaka av.

Häll bönor och rucola i en bunke, tillsätt 1 msk av dressingen och blanda väl. Lägg upp på ett fint fat och fördela nektarinerna ovanpå. Bryt över feta­osten och tillsätt eventuellt chiliflakes. Ringla över lite mer dressing och servera resten vid sidan om.

Att dricka till

Fontana Candida (2410), 139 kronor

Alkoholfritt: Cognato (19009), 65 kronor