Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Låt maten rulla in i munnen!

Slå in maten i paket. Enkelt att transportera, enkelt att äta. Det finns wraps, klämmor och rullar för varje tillfälle.

Det fiffiga med wraps, rullar, knyten och klämmor är att de går att fylla med precis vad som helst. Ja, det finns till och med ”soup dumplings”, alltså kinesiska knyten fyllda med soppa.

Att linda in maten i valfritt hölje är med andra ord ett ypperligt sätt att använda rester, något som vi alla måste bli bättre på om den här planeten ska ha en chans.

Ytterligare en finess med inpackad mat är att det är perfekt att ta med sig, oavsett om det handlar om en matlåda på jobbet eller en sensommarpicknick i parken. Det gäller bara att ladda med lite extra servetter och sedan är måltiden serverad.

Fega inte med smakerna när du fyller dina wraps och rullar. Poängen är att låta innehållet skrika högre än själva omslaget. Smaka av och smaka av igen innan du fördelar fyllningen. Eller också låter du var och en skapa sin eget paket vid bordet. Det blir ett trevligt och socialt sätt att äta tillsammans, plus att var och en kan anpassa fyllningen efter sina egna smaklökar.

Det är också viktigt att tänka på konsistensen. Se helst till att ha med något knaprigt som ger visst tuggmotstånd i fyllningen. En tunnbrödsrulle med enbart potatismos gör ingen människa glad.

När det gäller paketeringsbiten går det även där att variera sig. Allt ifrån supertunna omeletter och pannkakor till tortillabröd, rispapper, tunnbröd och salladsblad. I asiatiska affärer (oftast i frysdisken) hittar du lövtunna kinesiska pannkakor som funkar väldigt bra att slå in mat i.

Försök att hejda frestelsen att lägga på för mycket fyllning. Då blir det svårt att rulla in härligheten och slutar oftast med nedspillda kläder. Rulla så tajt du kan för att få en fast och fin rulle som håller ihop. Är det picknick som gäller kan det vara smart att i sin tur även slå in de färdigpaketerade godingarna i servetter, smörpapper eller liknande. Allt för ätvänlighetens skull.

And then it’s a wrap!

Smakrik röra med krabba passar fint att servera i salladsblad. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Krabb-wrap i salladsblad

Till 2–4 portioner, 15 minuter

Goda som liten förrätt eller lunchrätt. Perfekt för den som vill undvika kolhydrater.

• 2 burkar krabba à 170 g, eller 2 pkt surimi­sticks à 100 g

• 1/2 dl majonnäs

• 1/2–1 msk wasabi eller pepparrot

• 1 tsk rosépeppar

• 1/2–1 tsk fisksås

• 1 lime

• salladsblad, t ex hjärtsallad eller liknande

• 1/2 knippa rädisor, tunt skivade

• 2 salladslökar, fin­skurna

• korianderblad

Blanda krabbkött med majonnäs, wasabi eller pepparrot efter smak, smulad rosépeppar, fisksås samt rivet limeskal från hela frukten och saften från en halva. Smaka av och lägg till om du vill ha mer av något. Häll upp i en liten skål.

Lossa salladsbladen och lägg i en skål. Lägg rädisor, salladslök och eventuellt korianderblad i småskålar.

Låt var och en fylla sina egna salladsblad med krabbröra och tillbehör.

Sommarrullar är "råa" vårrullar, de är med andra ord inte friterade. Här fyller vi dem med räkor och grönsaker och doppar dem i en god sås. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sommarrullar med räkor

Till 8 stycken, 45 minuter

Grymt fräscha ”råa” vårrullar, så kallade ”summer rolls”. Uteslut jordnötterna om det finns risk för allergier.

• 500 g räkor med skal

• 2 vitlöksklyftor, finhackade

• 3 cm ingefära, riven eller hackad

• 1–2 chili, finhackade

• 1 1/2 msk fisksås

• 1–2 lime, saften

• 8 rispapper (finns i ­asiatiska hyllan)

• valfria salladsblad, t ex hjärtsallad eller romansallad

• färska böngroddar ­eller ärtskott

• ev. 1 näve sockerärter, skurna på längden

• 1–2 krukor mynta

• 1–2 krukor koriander

• 1 dl jordnötter, grovhackade

Dippsås:

• 2 msk socker

• 1/2 dl hett vatten

• 1–2 röda chilifrukter, finskurna

• 2 tsk risvinäger

• 1 lime

• 2 msk fisksås

• 2 tsk sesamolja

Tina och skala räkorna.

Blanda vitlök, ingefära, chili och fisksås i en bunke. Lägg i räkorna, blanda väl, täck över och ställ in i kylen. Låt stå och dra till sig smak medan du gör i ordning resten. Pressa över limesaft när du tar ut dem igen.

Blanda socker med hett vatten till dippsåsen och rör om tills det har löst sig. Tillsätt chili, risvinäger, limesaft, fisksås och sesamolja. Smaka av.

Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Fyll med salladsblad, några räkor, böngroddar och eventuellt sockerärter. Toppa generöst med mynta- och korianderblad och strö över lite jordnötter.

Vik in ”botten” (närmast dig) och sedan sidorna. Rulla ihop, så tajt som möjligt, och se till att papperet fäster ordentligt. Fortsätt likadant med resten.

Dela gärna rullarna på mitten med vass kniv inför serveringen. Servera med dippsåsen.

Perfekt picknickmat: kycklingwrap med currysting, äpple och avokado. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kycklingwraps med äpple och mango chutney

Till 4 stycken, 30 minuter

En trogen gammal favorit som ofta återkommer när jag packar picknickkorgen. Kycklingen kan bytas ut mot till exempel halloumi eller feta om man vill avstå från kött.

• 1/2 grillad kyckling

• 1 äpple, skuret i bitar

• 1/2 rödlök, finhackad

• 1 vitlöksklyfta, riven

• 2 avokador, tärnade

• 1/2 knippa bladpersilja, grovhackad

• 1 msk äppelcidervinäger

• 2 msk olivolja

• 1–3 tsk curry

• 2 msk mango chutney

• 1/2 lime

• salt

• 4 stora tortillabröd

Rensa kycklingköttet från skrovet och skär i ganska grova bitar.

Lägg äpple, rödlök, vitlök, avokado och persilja i en bunke. Tillsätt vinäger, olivolja, curry efter smak, mango chutney, limesaft och lite salt. Blanda försiktigt och smaka av.

Lägg en sträng av röran på mitten av ett tortillabröd. Strö över lite kycklingkött.

Vik in två sidor och rulla ihop från ena kortsidan. Linda hårt i folie eller servetter och stoppa i picknickkorgen.

Att dricka till

Grande Recolte (75286), 129 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Rosé (19010), 69 kronor.