Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lätt att göra egen glass – här är fyra goda recept

Att göra egen glass är lättare än du tror – och du behöver ingen glassmaskin. I de här recepten används bara en vanlig elvisp. Vispgrädde tillsammans med sötad kondenserad mjölk är ett vinnande koncept, och det finns mängder av olika smaksättningar. Varför inte jordgubbsglass redan i mars? Och om du har något barnkalas på gång så passar det perfekt med hemmagjorda glasspinnar med färgglatt strössel.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Glass med chokladkross (1 liter)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

2,5 dl vispgrädde

0,5 burk sötad kondenserad mjölk

100 g mjölkchoklad

Gör så här:

1. Vispa upp grädde och sötad kondenserad mjölk.

2. Hacka chokladen i småbitar och blanda ner den i glassmeten.

3. Lägg i en burk med lock i frysen och låt stå över natten.

Glasspinnar till barnkalas (1 liter glass/10 glasspinnar)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

”Här är en smarrigt, barnsligt gott recept som kan göras till glasspinnar eller bara som en stor glass som man sedan tar med sked.”

Ingredienser:

2,5 dl vispgrädde

100 g Rollo kola

2 ägg

plus 1 extra äggvita

100 g hackad daim

1 dl strössel/mini pearls

Gör så här:

1. Om du har möjlighet, förbered vispgrädden och kolorna dagen innan.

2. Klipp ner kolorna i mindre bitar och låt dem smälta ihop med grädden i en kastrull, ej koka. Låt svalna och ställ in i kylskåp minst 6 timmar. Vispa upp med elvisp till ett fast fluff. Låt stå.

3. I en annan bunke vispar du upp ägg + äggvita till ett fast fluff.

4. Rör försiktigt ner kolagrädden i äggvispet. Hacka daimen och rör i.

5. Ta fram en avlång brödform och täck botten och kanterna med plastfolie (pensla lite olja i formen så fäster plasten bättre). Strö ut strösslet i botten på formen. Häll sedan på glassmeten, täck över med plastfolie och ställ in i frysen.

6. Ta ut formen från frysen efter cirka 2 timmar. Skär då skåror i glassen i önskad glasspinnestorlek, cirka 10 styck ska det bli. Stoppa ner en glasspinne i varje del och ställ sedan tillbaka i frysen i minst 8 timmar.

Lakritsglass med viol (1 liter)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

”Hemmagjord lakritsglass blir så krämig och god. Vill du göra mer så är det bara att dubbla receptet. Smaken av viol tillför något alldeles extra, men det går också bra att göra utan för endast lakritssmak.”

Ingredienser:

2,5 dl vispgrädde

0,5 burk sötad kondenserad mjölk

1 dl saltlakritsströssel, stora bitar

1 tsk lakritspulver

1,5-2 tsk violessens

Gör så här:

1. Vispa upp grädde och sötad kondenserad mjölk.

2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda försiktigt ihop glassmeten.

3. Lägg i en burk med lock i frysen och låt stå över natten.

Maries jordgubbsglass (2 liter)

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk

350 g jordgubbar

2-3 passionsfrukter

0,5 dl strösocker

0,75 dl florsocker

Gör så här:

1. Skölj och ansa jordgubbarna (om du använder färska). Gröp ur passionsfrukterna.

2. Mixa jordgubbar, passionsfrukt, strösocker och florsocker med stavmixer. Låt stå.

3. Vispa ihop grädde och den kondenserade mjölken med elvisp.

4. Blanda försiktigt ner jordgubbsblandningen i gräddfluffet.

5. Lägg i en burk med lock i frysen och låt stå över natten. Rör runt i glassen cirka en gång i timmen de första 3 timmarna. Då undviker du att det bildas iskristaller av vätskan från jordgubbarna och glassen blir extra krämig.