Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Läckra semlor – både originalet och på nya spännande sätt

Tisdagen den 16 februari. Lägg det datumet på minnet. Eller skippa det – för vem väntar med att äta semlor till fettisdagen nuförtiden? Oavsett hur man tänker kring traditionen, så kommer här ett gäng lätta och läckra recept på semlor: som vanliga bullar, som hjärtformade bullar, som flätor och som kladdis! Baka och njut!

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Maries grundrecept på semmelbullar (12–15 stycken)

Här bjuder jag på mitt grundrecept på smakrika, luftiga och saftiga semmelbullar. Nedan följer sedan två ljuvliga varianter på fyllningar. En (1) med klassiska smaker i en twist och en (2) med fluffig mascarponekräm och färska blåbär.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

25 g jäst

2 dl kall mjölk

0,5 dl strösocker

0,5 msk kardemumma

0,5 tsk salt

75 g rumstempererat smör

6-7 dl vetemjöl special

Pensling:

1 uppvispat ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör runt till den löses upp. Rör i resterande ingredienser till degen, sist mjölet - lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i cirka 10 minuter för hand (eller i 5 minuter med elvispens degkrokar). Låt vila 10 minuter i bunken.

2. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. För den klassiska bullen med twist (1), dela upp degen i 12–15 bitar och forma dem som bullar. För varianten med en fluffig mascarponekräm och färska blåbär (2), forma dem som hjärtan genom att först kavla ut till en rektangel och sedan rulla in degen från båda långsidorna tills de möts på mitten. Skär i 2 centimeter tjocka delar, tryck till i nederkant så att det bildar formen av ett hjärta.

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

3. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 1,5 timme.

4. Sätt ugnen på 200 grader över/undervärme.

5. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

6. Ta ut och låt svalna. Frys sedan in de bullar som du inte tänker göra semlor av samma dag. Då håller de sig färska.

(1) Klassisk fyllning med en twist (till 6 semlor)

Ingredienser:

150 g mandelmassa

2,5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

0,5-1 tsk kardemumma

Gör så här:

1. Riv mandelmassan.

2. Vispa sedan ihop alla ingredienser med elvisp till ett fast fluff.

3. Skär bort det översta “locket” på semmelbullen och lägg på fyllningen. Lägg åter på locket och pudra med florsocker.

(2) Mascarponekräm och blåbär (till 6 semlor)

Ingredienser:

250 g mascarpone

1 dl florsocker

1 dl vispgrädde

Ca 100 g färska blåbär

Gör så här:

1. Vispa upp mascarpone, florsocker och vispgrädde till ett fast fluff.

2. Skölj och dela blåbären på mitten (om du använder stora odlade).

3. Skär bort det översta “locket” på semmelbullen och lägg på färskostkrämen och blåbären. Lägg åter på locket och pudra med florsocker.

Semmelflätor (10 stycken)

Dessa semlor har jag fyllt med en himmelsk mandelmassakräm, vikt ihop, delat upp och snurrat som en fläta och sedan en krans. De är jättegoda att äta precis som de är, fast pricken över i:et är förstås att spritsa på vispad grädde och pudra med florsocker.

PS. Alla här hemma gav högsta betyg till denna goding.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

25 g jäst

2,5 dl ljummen mjölk

0,5 dl strösocker

0,5 msk vaniljsocker

0,5 msk mortlade kardemummakärnor

1 nypa salt

50 g rumstempererat smör

7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumstempererat smör

200 g riven mandelmassa

0,5 dl strösocker

0,5 msk vaniljsocker

Pensling:

1 uppvispat ägg

Vid servering:

Vispad grädde

Lite riven mandelmassa

Florsocker

Gör så här:

1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och låt stå framme i rumstemperatur.

2. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör runt till den löses upp. Rör i resterande ingredienser till degen. Använd en elvisp med degkrokar för att arbeta ihop degen. När den känns elastisk och släpper från bunkens kanter så kan du ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda det sista för hand. (Det går också bra att knåda degen för hand från början).

3. Kavla ut degen till en stor rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Bre på fyllningen så det täcker hela rektangeln. Vik på mitten, på långsidan, och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen.

4. Skär 30 st smala remsor. Ta 3 remsor i taget och fläta ihop dem. Forma flätan som en krans och nyp ihop ändarna.

5. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i cirka 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 220 grader över/undervärme.

7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna helt.

8. Vid servering; spritsa eller bre på grädden. Riv över lite mandelmassa och pudra med florsocker.

Semmelkladdis (8-10 bitar)

”Här är ett nytt sätt att servera semla på: i form av en kladdkaka. Så gott och så enkelt att göra. Om du är sugen på smaken av semla, men inte har tiden till att baka klassiska semlor, är detta det perfekta knepet. Det tar inte längre tid än en vanlig kladdkaka och den blir alldeles underbar.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

100 g vit choklad

100 g smör

100 g mandelmassa

0,5 dl råsocker

2 ägg

0,5 tsk salt

2 tsk kardemumma

2 dl vetemjöl

Topping:

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Lite riven vit choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme.

2. Klä en springform med bakplåtspapper. (Läs mer på min blogg om tips för detta).

3. Hacka chokladen, riv mandelmassan och blanda ner ihop med smör och råsocker i en kastrull. Värm och rör runt till allt är smält.

4. Ta från plattan och tillsätt ägg, salt, kardemumma och mjöl.

5. Rör ihop till en klumpfri smet och häll i springformen. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

6. Låt svalna helt och toppa sedan med vispgrädde, som du vispar upp med vaniljsocker, och lite riven vit choklad.