Kalix löjrom sätter guldkant på måltiden

Det råkar slumpa sig som så att min födelsedag sammanfaller med tiden då det fiskas löjrom utanför Kalix i Norrbotten. Varje år har jag därför blott en ödmjuk önskan: frukost på sängen med löjromstoast, tack. Bättre början på en ny ålder kan man bara inte önska sig.

ANNONS
|

Jag har haft förmånen att få frossa på både rysk, iransk och spansk kaviar. Men inget kan mäta sig med fräschören hos Kalix löjrom. Äggen från vanlig svensk siklöja överträffar det omsusade svarta guldet från all världens utrotningshotade störar – i varje fall om jag får bestämma.

Runt den 20 september varje år drar löjromsfisket i gång i Bottenviken och pågår i en dryg månad. Från varje hona får man cirka tre till fem gram rom. Rommen vispas, luftas och saltas. Inga andra tillsatser är tillåtna, och av etiska skäl gäller det även att försöka ta vara på själva fisken.

ANNONS

EU har gett Kalix löjrom det starkaste livsmedelsskydd som finns – skyddad ursprungsbeteckning, vilket är extremt ovanligt i Sverige. Det innebär att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en ”för området karaktäristisk metod”. Andra exempel är parmesanost och champagne. Bara goda grejer med andra ord.

Men – ja. Smakar det så kostar det. Löjrom är svindyrt, det är inget att sticka under stol med. Framför allt om den är svensk. Även löjrom från Vänern är dyr, den säsongen infaller dock lite senare. I butikerna säljs ofta amerikansk löjrom, den kan duga, men saknar den där gudomliga friskheten som Kalix knallorangea delikatess bjuder på.

Det fiffiga med just löjrom är att den kan frysas och tinas hur många gånger som helst inom två år. Har man en gång investerat behöver man med andra ord aldrig ångra det.

Vill man riktigt lyxa till det förgyller man maten med en klick löjrom. Tillvaron blir inte mycket glammigare än så.

Krämig löjromspasta med kantareller

4 portioner, 25 minuter

Ett recept ursprungligen skapat av den förnämliga fiskkocken Frida Ronge, men jag valde att göra om det lite efter eget huvud och lade bland annat till kantareller, då jag tycker att det passar fint med just löjrom.

120–150 g löjrom

cirka 400 g spaghetti eller linguine

cirka 200 g kantareller

50–70 g smör + extra till svampen

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2 dl smetana

100 g parmesan, färskriven + extra

1 citron

dill eller gräslök

Gör så här:

1. Koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten.

2. Stek kantarellerna under tiden i torr panna och tillsätt en klick smör när de slutat vätska sig. Salta och peppra.

3. Låt pastan rinna av, men spara en mugg av kokvattnet.

4. Tillsätt 50–70 gram smör till kantarellerna. Vänd ner smetana, parmesan, rivet citronskal och -saft. Tillsätt så mycket pastavatten att det blir till en sås och låt koka ihop någon minut.

5. Häll sedan i pastan och smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt lite flingsalt.

6. Fördela i djupa tallrikar. Toppa varje portion med en klick löjrom och strö över dill eller gräslök. Riv över lite extra citronskal och parmesan. Peppra och njut.

Löjligt lätt löjromspizza

2–4 portioner, 25 minuter

Jag anser att det är fullt tillåtet att fuska med färdigköpt pizzadeg. Då blir ju pizzabaket liksom av. Toppar man dessutom med löjrom är lyxen på toppnivå – med minsta möjliga ansträngning.

cirka 100 g löjrom

1 pizzakit utan tomatsås, alternativt 1 färdigköpt surdegspizzadeg

2 dl crème fraiche

2 msk vatten

1 rödlök, finhackad

1 knippa gräslök, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 citron, i klyftor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 300 grader eller så högt det går. Har du en pizzasten lägger du den i mitten, låt annars en plåt bli stekhet i ugnen.

2. Förbered pizzabotten enligt instruktionerna på förpackningen.

3. Rör ut hälften av crème fraichen med vatten.

4. Bred den utblandade crème fraichen på pizza- botten. Kontrollera att ugnen är varm och sätt på grillfunktionen. Fös över pizzan på den heta stenen eller plåten. Grädda i ungefär 5 minuter. Pizzan ska få rejält med färg.

5. Klicka på löjrom, crème fraiche (som inte är blandad med vatten), rödlök och gräslök.

6. Salta och peppra. Toppa med citronklyftor, skär upp i bitar och servera.

Mandelpotatispuré med löjrom, pepparrot och lantchips

4 portioner, 25 minuter

Delikat liten anrättning som bara blir godare ju mer löjrom man kostar på sig. Purén blir bäst om man smakar sig fram till lagom konsistens.

cirka 100 g löjrom

cirka 400 g mandel- potatis

1/2–1 dl vispgrädde

2–3 msk smör

2 msk färskriven pepparrot

salt

eventuellt nymalen peppar

2–3 msk crème fraiche

1/2 rödlök, finhackad

dill

1 näve lantchips eller liknande

Gör så här:

1. Koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Värm grädden försiktigt tills den blir ljummen.

2. Låt potatisen ånga av och svalna något, dra sedan av skalet med hjälp av en bordskniv. Pressa med potatispress eller potatisstöt.

3. Vispa i smör, grädde och pepparrot. Smaka av, kanske behövs det mer smör eller grädde? Purén får gärna vara lite lös. Smaka sedan av med salt och eventuellt lite peppar.

4. Fördela purén i fyra små skålar eller burkar.

5. Klicka över lite crème fraiche. Lägg på en generös hög löjrom, rödlök och plockad dill. Toppa med lätt krossade potatischips.

Att dricka till

Privat brut nature reserva (7904), 120 kronor.

Alkoholfritt: Oddbird blanc de blancs non alcoholic sparkling wine (1979), 94 kronor.

ANNONS