Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Julens traditioner – värda att bevara och ge egen knorr

När jag växte upp under 1950- och 1960-talen såg julaftonsprogrammet alltid likadant ut. Bordet var dukat och maten klar lagom till klockan 13, för då tog mamma Ulla och pappa Lage varsitt snapsglas, sjöng ”Hej tomtegubbar” och så skålade de med varandra och alla som inte var på plats i just vårt kök.

Släkten på båda sidor har alltid bott på annat håll, så för att alla ändå skulle känna att man möttes i tanken skapades denna trevliga lilla tradition – som så klart fortfarande lever kvar

När detta var avklarat var det dags att hugga in och ta för sig av allt det goda som fanns fint upplagt på fat och i karotter.

Lagom till Kalle Anka var det kaffe och då kom godiset fram. Mamma och jag brukade pyssla med det. Jag fick ta de mer barnvänliga delarna av godistillverkningen. Till exempel att doppa den breda änden av skållad sötmandel först i smält choklad, sedan i strössel.

Jag tyckte det var vårt bästa godis. Ut­över det brukade det finnas lite ischoklad och så pappas knäck som han kokade i den lilla järngrytan med handtag som jag fortfarande har kvar.

Med åren höjdes ribban överallt i landet, både när det gäller julmat och godis. Det är kul, tycker jag. Var och en ordnar ändå sina egna traditioner, men nog är det spännande när det blir lite nya inslag i julbuffén.

Den som liksom jag och ytterligare ett gäng lyckliga människor, haft ynnesten att få äta julmat hos Lisa Lemke på Prostens i Skrea vet att det går att vända och vrida på fenomenet julmat. Man tar sikte på smaker och dofter men skruvar till det på bästa (och roligaste) vis. Aldrig trodde jag väl i min vildaste fantasi att jag en gång skulle äta pizza med Janssons frestelse som topping. Nu har jag gjort det. Helt galet – och tokgott, såklart!

Hemlagat ska det vara och självklart med hemmagjort godis. Jag har tagit fram två snabba godisvarianter som man hinner med gott och väl tills på måndag då vi bockar av självaste doppare­dan. Rocky Road och Peppermint Bark förtjänar väl sin plats på gottebordet.

En väldigt god jul tillönskar jag er!