Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Hembakat bröd – en lyx du kan unna dig med de här recepten

Det behöver inte vara svårt och kräva oceaner av tid – med hjälp av de här tre recepten kan du få nybakat bröd på bordet i förbifarten (nja, nästan i alla fall…). Den här veckan bjuder Marie Lind på en brödkrans på råg och vete, källarfranska och ett saftigt filmjölksbröd med russin och nötter.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Brödkrans på råg och vete (14 brödbitar/1 krans)

”Här bjuder jag på ett recept på en brödkrans, som du enkelt gör genom att låta brödbitarna jäsa ihop på en plåt. Det blir både ett kalasgott bröd och festligt att servera.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

25 g jäst

3 dl kallt vatten

1 dl filmjölk

25 g rumstempererat smör

2 msk mörk sirap

1 tsk flingsalt

4 dl rågmjöl

6 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. Häll vattnet i bunken och rör runt med en träslev tills jästen löses upp.

2. Tillsätt filmjölk, smör, sirap, flingsalt och sist de båda mjölsorterna. Knåda i maskin eller för hand tills degen går ihop och allt mjöl är inarbetat. Arbeta degen ytterligare några minuter tills den känns elastisk.

3. Låt jäsa övertäckt i bunken i cirka 1,5 timme.

4. Dela degen i 14 bitar och forma dem (utan att knåda) till runda små bröd. Placera dem sedan, intill varandra, i en ring på en bakplåtsklädd plåt.

5. Låt jäsa övertäckt på plåten i 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

7. Skåra bröden och pensla med vatten eller mjölk. Strö över lite mjöl och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Hemmagjorda källarfranska (Cirka 12 stycken)

”Källarfranska är ett ljust bröd, som är enkelt att göra själv och går hem hos de allra flesta. Extra goda är de nybakade med endast smör på. I mitt recept jäser bröden endast en gång och du kan sedan dra isär degen, till lagom stora bitar, direkt från bunken.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

25 g jäst

4 dl kallt vatten

2 msk neutral olja (jag använder solrosolja)

1 msk flytande honung eller sirap

1 tsk salt

10 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör runt med en slev tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser och knåda ihop degen med hjälp av en elvisp med degkrokar. (Det går såklart även bra att knåda ihop i maskin, men alla har inte det så därför hänvisar jag till elvisp som gissningsvis de allra flesta har hemma).

2. Låt degkrokarna jobba tills degen går ihop ordentligt. Degen ska vara klibbig, men inte kladdig när den är klar. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 2 timmar.

3. Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme.

4. Dra isär degen till frallor direkt från bunken. De får lite olika former när du drar isär dem, men det blir bara charmigt och personligt. Doppa dem lätt i lite mjöl och lägg på bakplåtsklädda plåtar.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter.

Saftigt filmjölksbröd med russin och nötter (1 bröd)

”Tycker du att det verkar lite krångligt och tidskrävande att baka med jäst och jäsning? Då har jag det perfekta brödet här! Ett så kallat filmjölksbröd, som kräver minimalt med förberedelser och istället sköter sig själv i ugnen.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

3 dl grahamsmjöl

4 dl rågsikt

1 dl linfrön

1 dl russin

0,5 dl hasselnötter

0,5 dl valnötter

2 tsk bikarbonat

4,5 dl filmjölk

0,5 dl mörk sirap

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader över/undervärme. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.

2. Finhacka nötterna.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och rör om ordentligt så att allt blandas väl.

4. Häll smeten i brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 80 minuter.

5. Låt svalna innan du skär i brödet, annars går det lätt sönder.