Hasselnöt och hallon sätter smak på bullarna

Sötebröd, vetebröd, finbröd – ja kärt barn har många namn. Gemensamt för recepten nedan är att de är bakade på en sötad vetedeg. De har sedan blivit smaksatta med kanel, hasselnötter och hallon. Jag visar här på hur man kan baka sötebröd på olika sätt genom att forma dem olika. Ett tips, som jag själv har anammat, är att forma sötebröden redan innan jäsningen. De är då mer formbara och du riskerar inte att knåda för mycket på en redan jäst deg.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Ljuvliga bullar med hasselnötskräm (40 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

5 dl mjölk

1 dl strösocker

1 tsk salt

200 g rumstempererat smör

1 kg (16-17 dl) vetemjöl

Fyllning:

200 g hasselnötskärnor

100 g rumstempererat smör

2,5 msk marsanpulver (eller vaniljsocker)

2 dl florsocker

2 äggvitor

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Fyllning: Mixa hasselnötter i en hushållsmixer till ett fint smul/mjöl. Vispa ihop med resterande ingredienser till fyllningen. Låt stå framme.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken till cirka 30 grader, häll i bunken och rör runt till jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.

ANNONS

3. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas elastisk när den är klar. Låt vila i bunken i 10 minuter.

4. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor rektangel, 0,5 cm tjock. Bre ut hälften av fyllningen på den ena rektangeln och hälften på den andra.

5. Rulla ihop varje rektangel, på långsidan, till en stor rulle. Skär i 2 centimeter tjocka skivor.

6. Lägg i bullformar och sedan på plåtar och låt jäsa under handduk i cirka 2 timmar.

7. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Gifflar med hasselnötskräm (38 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Samma ingredienser som i bullarna (se receptet ovan), men halvera mängden fyllning eftersom gifflar inte rymmer samma mängd.

Gör så här:

1. Steg 1-3, se bullarna (i receptet ovan).

2. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor kvadrat. Skär varje kvadrat i 9 mindre kvadrater, som du sedan delar på mitten till 18 trianglar.

3. Klicka ut lite fyllning mitt på varje triangel (enklast är att spritsa ut). Vik så här: Lägg triangeln med spetsen uppåt. Vik in de nedersta spetsarna mot mitten. Vik ner den översta spetsen och dra den runt så att spetsen kommer under det lilla paketet/giffeln.

ANNONS

4. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i cirka 1,5 timme.

5. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

6. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 7-9 minuter.

Rimbobullar med hallon (20 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst

2 dl kall mjölk

2 msk strösocker

1 tsk kardemumma

200 g rumstempererat smör

480 g (8 dl) vetemjöl

Fyllning:

75 g rumstempererat smör

1 äggula

0,5 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

75 g färska hallon

Pensling:

1 ägg

Glasyr:

2 dl florsocker

Lite vatten efter önskad konsistens (börja med 1 msk)

Gör så här:

1. Fyllning: Skölj hallonen. Vispa sedan ihop alla ingredienser till fyllningen. Fyllningen kan bli grynig av hallonen, men det ordnar till sig vid avbakningen.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör så att jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser.

3. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas elastisk när den är klar. Låt vila i bunken i 10 minuter.

4. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord och kavla ut en stor kvadrat, cirka 40x40 centimeter. Skär ut 20 mindre kvadrater, cirka 8x8 centimeter. Lägg lite fyllning i mitten på varje kvadrat och vik in alla fyra hörn mot mitten och tryck till.

ANNONS

5. Lägg i bullformar och sedan på plåtar och låt jäsa under handduk i cirka 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 250 grader över/undervärme.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt sedan

bullarna svalna helt.

8. Glasyr: Blanda ihop glasyren. Toppa bullarna med glasyr genom att ringla över dem med en sked eller gaffel.

Tänk på att inte toppa med glasyr om du ska frysa bullarna, eftersom glasyren smälter i frysen. Glasera istället precis innan servering.

ANNONS