Gröna, sköna matlåda

Vi börjar väl alla bli medvetna om att det är absolut nödvändigt att minska på matsvinnet om vår planet ens ska ha en chans att överleva. Och i dessa tider när matpriserna dessutom skjuter i höjden och elräkningarna får oss att gå på knäna gäller det att tänka till.

ANNONS
|

Att ta med sig mat hemifrån är ett förträffligt sätt att slå två flugor i en smäll. Du får både ett gyllene tillfälle att ta tillvara på dina rester och slipper kasta mat, samtidigt som du sparar en hel del pengar. Dessutom kan du själv styra vad du vill stoppa i dig i stället för att vara utelämnad till någon halvdan stackars ”dagens”.

Nu när våren kanske äntligen behagar vara i antågande är det läge att satsa på fräsch, lätt och smart mat i lunchlådan. Mat som är precis lagom mättande och klarar både transport och några timmar i kylen.

ANNONS

Den förnuftige förbereder ett par matlådor i taget och portionerar ut under veckans dagar. Hinner man inte göra lådorna i förväg är det en god idé att åtminstone packa sin låda kvällen innan.

Tänk gärna i form av någon bas som mättar, men utan att det känns så pass stabbigt att du riskerar att bli dum i huvudet på eftermiddagen. Gryn som quinoa, bulgur och matkorn är bra byggstenar. Nudlar eller annan pasta mättar också. Vräk på med grönsaker som piggar upp och ger ny energi. Protein behöver vi för att orka jobba dagen ut. Färdiggrillad kyckling kan varieras i det oändliga, avokado och tofu är prima proteinkällor om du föredrar vegetariskt.

Försök blanda olika typer av konsistenser. Något knaprigt är alltid ett välkommet inslag. Och satsa på smaker med lite drag i – som chili, lime och färska örter.

Släpp matlådan loss, det är vår!

Nudelsallad med kyckling och tahinidressing

2 portioner, 15 minuter

Perfekt sätt att ta tillvara helgens kycklingrester. En fräsch sallad som ändå mättar blir utmärkt i matlådan.

cirka 200 g överbliven tillagad kyckling

200 g risnudlar

1/2 gurka

1 knippa rädisor

1 msk tahini

1 lime

2 tsk soja

1 tsk sesamolja

1/2 tsk chiliflakes + lite extra

eventuellt lite vatten

1 kruka mynta, grovhackade blad

1 msk sesamfrön

eventuellt vitlöksgroddar eller andra färska groddar

Gör så här:

1. Rensa kycklingen från eventuella ben och så vidare.

2. Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt rinna av ordentligt.

3. Skala gurkan lite slarvigt, dela på längden och dra bort kärnorna med en tesked eller änden på skaftet på en potatisskalare. Skär i ”halvmånar”.

4. Dela rädisorna i kvartar.

5. Vispa ihop tahini, rivet limeskal och saft, soja, sesamolja och chiliflakes i en bunke. Späd eventuellt med lite vatten i taget för en krämigare konsistens.

6. Häll ner nudlar, kyckling och rädisor i bunken och blanda väl. Vänd till sist ner gurka och mynta.

7. Fördela i två matlådor. Strö över sesamfrön, lite extra chiliflakes och eventuellt groddar.

Laxwrap à la Tiktok

1 portion, 10 minuter

Ett kanonsmart sätt att laga en läcker wrap som blev viralt på sociala medier genom appen TikTok. Du kan lägga på vad som helst egentligen, men riven ost bör hamna i lagret närmast stekpannan.

1 tortillabröd

3 msk pepparrotsost

2 dillkvistar

2–3 skivor kallrökt lax

nymalen svartpeppar

1/2 citron

1/2 rödlök eller salladslök, finskuren

5–6 cornichons, delade på längden

1 näve spenat

olivolja

Gör så här:

1. Lägg tortillabrödet framför dig på arbetsbänken. Tänk dig att det är en klocka. Klipp ett snitt in till mitten ”klockan tre” på brödet. Varje ”kvart” blir sedan ett moment.

2. Bred pepparrotsost mellan ”klockan tre och sex”. Strö över plockad dill.

3. Täck nästa ”kvart” med laxskivor. Peppra rejält och pressa över lite citron.

4. Strö över lök och cornichons på nästa ”kvart”.

5. Täck sista ”kvarten” med spenatblad och droppa försiktigt på lite olivolja.

6. Vik ihop en kvart i taget tills du får en trekantig wrap.

7. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek din wrap tills den fått fin yta och spenaten mjuknat lite.

8. Packa in i folie, servett eller smörpapper och placera i matlådan.

Regnbågstabbouleh med feta

2 portioner, 20 minuter

1 1/2 dl grov bulgur

1 tärning hönsbuljong

1 citron

1+2 msk olivolja

nymalen svartpeppar

flingsalt

1 liten knippa bladpersilja, grovhackad

1 kruka mynta, grovhackad

cirka 1 dl strimlad rödkål

1 avokado, tärnad

1/2 knippa rädisor

1/2 paket kikärtor, à cirka 400 g

1 röd chili, finskuren

75 g feta

Gör så här:

1. Koka bulgur i hönsbuljongen enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av eventuell vätska.

2. Pressa över halva citronen och tillsätt 1 msk olivolja och peppar. Smaka av om det behövs salt.

3. Fördela i två glasburkar.

4. Pressa resten av citronen i en bunke och vispa ihop med 2 msk olivolja, flingsalt och peppar. Vänd runt persilja och mynta i dressingen, fiska upp och fördela ovanpå bulgurlagret. Fortsätt på samma vis med rödkål, därefter avokado, rädisor och till sist kikärtor – allt var för sig.

5. Smula över fetaost och strö på chili. Sätt på lock och ta med till jobbet, skolan eller utflykten.

Tips! Resten av kikärtorna kan du mixa med lite tahini, olivolja och citron till en miniportion hummus att äta som mellanmål tillsammans med några kex.

Att dricka till

Lazy Estate White Tea Kombucha Alcohol Free (11929), 24:90 kronor.

ANNONS