Glutenfria godsaker med gott om choklad

Dagens tema är baka glutenfritt med choklad. Båda dessa bakverk blir riktigt saftiga och perfekt bjudfika - trots att de inte är baserade på vitt mjöl. Vad sägs om en riktigt chokladig tårta som är toppad med godis? Eller varför inte en hel plåt full med krämiga kärleksmums? Dessa enkla bakverk är också perfekta att baka ihop, hela familjen.

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Glutenfri chokladtårta med chokladkräm och godis.
Glutenfri chokladtårta med chokladkräm och godis. Bild: Marie Lind

Glutenfri chokladtårta med chokladkräm och godis (8-10 bitar)

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

3 dl strösocker

2 dl glutenfritt havremjöl (eller mixa själv, 3 dl havregryn ger 2 dl havremjöl)

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

Chokladkräm:

150 g rumstempererad Philadelphia

225 g rumstempererat smör

100 g smält avsvalnad mjölkchoklad

2 dl florsocker

Dekor:

NonStop

Geléhallon

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (cirka 23 centimeter i diameter).

2. Vispa ägg och socker fluffigt i 5 minuter. Rör ner resterande ingredienser till en klumpfri fluffig smet. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna helt, gärna upp och ner i formen.

ANNONS

3. Fyllning: Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Om inte så finns det risk att chokladkrämen skär sig. Vispa ihop ingredienserna med en elvisp till en slät kräm.

4. Montering: Om din tårtbotten blir som min så sjunker den ihop en del i mitten. Oftast blir det så när man bakar utan vetemjöl så det är som det ska vara. Detta innebär att du inte kan dela upp tårtan i olika lager. Istället så kan du skära till den så att den får en jämn yta.

5. Spritsa eller bre ut chokladkrämen över hela tårtan. Toppa med massor av NonStop och Geléhallon (eller annat godis som du tycker om).

Glutenfria kärleksmums.
Glutenfria kärleksmums. Bild: Marie Lind

Glutenfria kärleksmums (cirka 40 st)

Ingredienser:

Botten:

150 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

4 dl glutenfri mjölmix

0,5 dl kokosmjöl

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

1 dl mjölk

Glasyr:

100 g smör

6 dl florsocker

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

Garnering:

2 dl riven kokos

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Klä en långpanna (cirka 30 x 40 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna. Tillsätt sist mjölk och det smälta smöret och blanda ihop allt.

ANNONS

3. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Kakan ska vara torr, känn med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda i resterande ingredienser i kastrullen och vispa ihop till en klumpfri glasyr. Häll ut glasyren över kakan och toppa med riven kokos. Låt svalna och stelna i kylskåp.

5. Skär ut rutor och förvara dem i en lufttät burk med lock.

https://www.hallandsposten.se//övrigt/mat/marie-lind-är-hp-s-nya-bakskribent-bjuder-på-egna-recept-varje-vecka-1.38301598

ANNONS