Fira med fondant, bullkringlor och mandeltårta

Oavsett om det vankas födelsedag eller inte så finns det nästan alltid något att fira. Varför inte fira att det snart är sommar och dessutom Mors dag på söndag? Här har jag tre suveräna recept att inspirera er med. Vad sägs om en glutenfri mandeltårta med vit chokladmousse och färska hallon, fyllda bullkringlor eller en chokladfondantvariant med kaffe?

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Bullkringlor med vaniljkolakräm.
Bullkringlor med vaniljkolakräm. Bild: Marie Lind

Bullkringlor med vaniljkolakräm (cirka 40 st)

Ingredienser:

Vaniljkolakräm:

4 äggulor*

2 dl mjölk

1 dl råsocker

2 msk maizena

2 msk ljus sirap

1,5 msk vaniljsocker

Deg:

25 g jäst

4 dl kall mjölk

1 dl strösocker

1 nypa salt

200 g rumstempererat smör

750 g (12,5 dl) vetemjöl special

Pensling/topping:

1 ägg

Florsocker

Gör så här:

1. Vaniljkolakräm: Häll i alla ingredienser, förutom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Värm upp krämen under konstant omrörning tills den precis börjar koka och tjockna. Ta bort den från plattan, rör i vaniljsocker och låt krämen svalna helt. Ställ åt sidan.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölk och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölet, och knåda ihop en klibbig, men inte kladdig, deg. Använd gärna en köksassistent om du har en sådan. Degen ska vara lätt att arbeta med när den är klar. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.

ANNONS

3. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Skär cirka 40 smala remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop dem som en kringla. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter, tills de blivit gyllenbruna.

5. Låt bullarna svalna helt.

6. Fyllning: Häll upp vaniljkolakrämen i en spritspåse. Gör ett litet hål i mitten av bullen, på undersidan. Fyll bullen med lite vaniljkolakräm. Pudra med florsocker och servera!

*Spara äggvitorna! Använd dem till exempel för att baka mandeltårtan här intill. Eller frys in dem till ett senare tillfälle. De går bra att vispa upp även efter att de varit frysta.

Chokladfondantvariant med kaffesmak.
Chokladfondantvariant med kaffesmak. Bild: Marie Lind

Chokladfondantvariant med kaffesmak (6 st)

Ingredienser:

100 g mjölkchoklad

100 g smör

2 msk kakao

1,5 dl strösocker

2 ägg + 1 äggula

1,5 msk vetemjöl

0,5 dl kallt kokat kaffe

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Ta fram 6 st portionsformar, förslagsvis små pajformar.

2. Hacka ner chokladen i mindre bitar och smält den ihop med smöret i en kastrull. Rör i resterande ingredienser till en slät smet och fördela smeten jämnt i formarna.

ANNONS

3. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. De ska vara kladdiga/rinniga i mitten. Pudra eventuellt över lite florsocker när de har svalnat.

Bild: Marie Lind

Mandeltårta med vit chokladmousse och hallon (8-10 bitar)

Ingredienser:

Botten:

4 äggvitor*

2 dl florsocker

125 g (2,5 dl) mandelmjöl

Topping: (gör gärna dagen innan)

2,5 dl vispgrädde

180 g vit choklad

Färska hallon

Eventuellt några myntablad

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff. Rör i florsocker och mandelmjöl. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (cirka 23 centimeter i diameter) och häll sedan ner smeten i formen.

2. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Kakan ska vara torr inuti. Ta ut och låt svalna helt.

3. Topping: Hacka ner chokladen i mindre bitar och häll ihop med vispgrädde i en kastrull. Rör om under uppvärmning till chokladen har smält. Det ska inte koka. Ta från värmen, låt svalna och ställ in i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.

4. Skeda upp toppingen över kakan och toppa med färska hallon och myntablad.

*Spara äggulorna! Använd dem till att göra en vaniljkolakräm till bullarna här intill.

ANNONS

ANNONS