En god röra på mackan lyfter brödet

Röror + mackor = sant. Bröd är som gjort för att toppas med härligt krämiga smakbomber. Lika gott på picknicken som förrätt eller mellanmål.

ANNONS
|

Röra, gucka, hopkok – kalla det vad du vill. Men fördela det mer än gärna på en rostad macka. Det är något med den krämiga konsistensen som gör sig så förbålt bra just till knastrigt bröd. Det liksom bara gifter sig i munnen.

En röra kan ju i princip bestå av vad som helst. Men den får inte vara för torr, då mister man själva härligheten i det hela. Den bör dock inte heller vara alltför blöt, då riskerar brödet att bli soggigt och upplöst innan man ens hunnit börja äta av det goda. Krämighet är ledordet.

Och glöm för allt i världen inte att smaka av, smaka av och åter smaka av. Behövs det mer citron? Salt? Peppar? Sting? Alla munnar är olika och en röra kan varieras efter dagsform.

ANNONS

Rostar eller steker du brödet är ett bra knep att dra snittytan på en halv vitlöksklyfta över den rostade ytan. Det ger en precis lagom liten antydan av vitlök utan att dominera alltför mycket.

Det är ju inte för inte som mackor av olika slag är populära på väldigt många håll i världen. Bröd är helt enkelt ett väldigt bra ”transportmedel” för annan mat, oavsett om det används till klämmor, wraps, ​smörrebröd, landgångar eller crostini. Gemensamt för dem alla är dock att de ofta innehåller någon form av röra, gojs eller kräm.

Den enda typ av bröd som kanske inte är helt idealisk i sammanhanget är knäckebröd eftersom det slaknar så fort. Och mjukt knäckebröd är ingen direkt höjdare, det vet varenda människa som tillbringat en vecka i en fuktig sommarstuga eller segelbåt.

Men annars funkar det mesta – grovt, vitt, rostat, rullat, smörstekt, grillat, med eller utan frön. Och gärna med en skön röra som sällskap.

Min bästa bönbruschetta

4 stycken, 15 minuter

En vidunderlig liten goding som går hem i alla lägen. Det går även utmärkt att använda lätt förvällda färska bondbönor (utan ”skal”) om du råkar hitta det. Byt i så fall gärna ut persiljan mot färsk mynta.

1/2 baguette eller liknande

1 burk bönor, à cirka 400 g, till exempel borlotti eller cannellini

4 msk olivolja + extra

2 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 stor citron

havssalt

nymalen svartpeppar

1/2 dl hackad bladpersilja

chiliflakes

Gör så här:

1. Skär brödet i fyra skivor. Grilla, rosta eller stek brödskivorna i panna i lite olja tills de får fin färg.

2. Låt bönorna rinna av och skölj dem om du vill.

3. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Fräs vitlöken sakta utan att den tar färg. Tillsätt de avrunna bönorna. Rör om och mosa bönorna lätt med en gaffel till en röra.

4. Riv i citronskalet, krydda med salt och peppar. Blanda i persiljan och smaka av med lite citronsaft.

5. Fördela röran på brödet. Ringla över extra olivolja, toppa med några chiliflakes och kanske lite extra salt. Perfekt som anspråkslös liten förrätt eller att servera till ett glas vin.

Varm macka med laxröra

4 rejäla mackor, 20 minuter

Kalasgod laxmacka som mättar finfint. Servera med extra servetter, det kan bli lite kladdigt, men det är det väl värt. Funkar även bra att ätas kall.

4 minibaguetter eller små ciabattabröd

25 g kallrökt skivad lax

1/4 tub Kalles kaviar

1/4 tub riven pepparrot

cirka 1 tsk citronsaft + eventuellt extra

200 g philadelphiaost

salt

nymalen svartpeppar

1 tomat, i klyftor eller skivor

färsk basilika

Gör så här:

1. Dela bröden på längden.

2. Skär laxen i strimlor. Blanda lax med kaviar, pepparrot, citronsaft och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar och eventuellt extra citron.

3. Bred generöst med fyllning på ena halvan av bröden. Toppa med tomatskivor och basilikablad.

4. Tryck ihop över- och underdelar lite försiktigt. Värm hela mackan några minuter i smörgåsgrill eller i 5 minuter i ugnen på 200 grader. Skär i mindre bitar och servera. Garnera eventuellt med extra basilika och tomat.

5. Mackan smakar suveränt även när den serveras kall.

Tunnbrödrullar med sting

4–8 portioner, 20 minuter

Prima picknickmat av bästa sorten.

2 paket tunnbröd

smör (rumstempererat)

200 g rökt skinka, hamburgerkött eller rökt renkött

1 knippa kruspersilja, finhackad

2 dl riven västerbottensost eller stark prästost

1 msk dijonsenap

1 dl majonnäs

1/2 dl yoghurt av grekisk typ

1–2 msk riven pepparrot (eller efter smak)

6–8 rädisor, tunt skivade

Gör så här:

1. Lägg ut tunnbröden och bred smör på samtliga. Se till att det kommer ända ut i kanterna.

2. Strimla påläggsköttet fint och häll över i en bunke.

3. Blanda köttet med persilja, riven ost, senap, majonnäs, yoghurt och pepparrot. Rör ihop ordentligt till en smet och smaka av. Det ska vara ordentligt sting i blandningen.

4. Bred noggrant ut smeten på varje smörat tunnbröd – ända ut i kanterna. Fördela lite rädisor ovanpå och rulla ihop ordentligt. ”Tejpa” med lite smör i skarven.

5. Lägg gärna rullarna i en plastask, till exempel en gammal glasslåda, så att de inte går sönder under transporten. En kall öl är gott till.

Att dricka till

Marin Bianco (2287), 129 kronor, eller Zeunerts Höga Kusten (89712) 15,40 kronor för 44 cl.

Alkoholfritt: Sigtuna Non Alco Pale Ale (1975), 15,90 kronor för 33 cl.

ANNONS