Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Citron och exotiska smaker i saftiga mjuka kakor

Citron, vallmo, passionsfrukt, mango, clementin och kokos står i centrum i dessa mjuka smarriga kakor. En av kakorna är bakade på vetemjöl och den andra har en grund på glutenfritt havremjöl samt kokosmjöl. Jag vill lova att de är precis lika saftiga båda två och dessutom toppade med härliga frostingar som ger det där lilla extra.

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Mjuk exotisk kaka toppad med sötad grädde och hasselnötter (glutenfri). Bild: Marie Lind
Mjuk exotisk kaka toppad med sötad grädde och hasselnötter (glutenfri). Bild: Marie Lind

Mjuk exotisk kaka toppad med sötad grädde och hasselnötter (glutenfri) (10 bitar)

Ingredienser:

Smör och riven kokos till formen

Fruktmix:

130 g fryst passionsfrukt (8 st kuber)

75 g frusen mango

1 clementin

Kaksmet:

3 ägg

1,5 dl råsocker

2 dl glutenfritt havremjöl (du kan också välja att själv mixa glutenfria havregryn till ett fint mjöl)

0,5 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Topping:

2 dl vispgrädde

0,5 dl råsocker

Rostade och hackade hasselnötter

Gör så här:

1. Smörj och bröa en sockerkaksform med smör och riven kokos.

2. Fruktmix: Tina passionsfrukt och mango. Mixa alla frukter och sila bort kärnorna från passionsfrukterna.

3. Kaksmet: Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme.

4. Vispa ägg och råsocker med elvisp i några minuter. Sikta ner de torra ingredienserna. Häll i de mixade frukterna och rör försiktigt ihop en jämn smet.

5. Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka så den är torr. Låt svalna.

6. Topping: Vispa upp grädde och råsocker till ett fluff. Dekorera kakan med fluffet och strö över hasselnötter.

Mjuk citron- och vallmokaka. Bild: Marie Lind
Mjuk citron- och vallmokaka. Bild: Marie Lind

Mjuk citron- och vallmokaka (10 bitar)

Ingredienser:

Kaka:

1 dl flytande smör

1 dl strösocker

2 ägg

zest från 1 citron

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

Frosting:

2,5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl florsocker

2 tsk citronsaft

2 tsk blåa vallmofrön

Gör så här:

1. Kaka: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 26 centimeter i diameter.

2. Vispa ihop smör, strösocker och ägg för hand i en bunke.

3. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölken, och rör ihop en slät smet.

4. Häll smeten i formen i ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp till ett fast fluff. Dekorera sedan kakan med frostingen och toppa eventuellt med lite mer vallmofrön.