Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Baka med Marie Lind: Här får du fyra läckra recept till julens godisbord

Vem kan motstå ett dignande godisbord i jul? Nej, tänkte väl det. Här är fyra läckra recept signerade Marie Lind – givetvis med en egen twist. Marie vill också skicka med en hälsning från hemmabageriet: ”Det viktigaste den här julen är att vi är rädda om varandra, visar hänsyn och håller oss friska – och att vi är tacksamma för det vi har. Med önskan om en god jul!”

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

RECEPT

Apelsinchoklad- och nötfudge (15–20 bitar)

“Fudge är väldigt enkelt att göra själv, och hemmagjort är alltid lite extra gott. I denna smarriga fudge har jag kombinerat söt apelsinchoklad med salta kolanötter = wow!”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

200 g mjölkchoklad med apelsinkrokant

0,5 dl salted caramel jordnötter (går också bra med vanliga)

1 dl sötad kondenserad mjölk

Gör så här:

1. Hacka nötterna. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron.

2. Klä en form med bakplåtspapper, cirka 10 x 20 centimeter.

3. Rör snabbt ihop den smälta chokladen med kondenserad mjölk. Den tjocknar fort.

4. Bre ut i formen. Toppa med hackade jordnötter. Ställ i kylskåp för att stelna och skär sedan i önskade bitar.

Hemmagjord polkagriskola (Cirka 40 stycken)

“Visst hör väl polkagrisar julen till? Mintsmaken passar perfekt ihop med den söta kolan och det blir en ljuvlig liten sötsak till gottebordet.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

50 g smör

1 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

75-100 g polkagrisar

Gör så här:

1. Krossa polkagrisarna (med mortel eller i hushållsmixer).

2. Klä en form (cirka 15 x 20 centimeter) med bakplåtspapper.

3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i vispgrädde, strösocker och sirap och låt allting koka, utan lock, till 124 grader. Rör eller vispa runt i kastrullen och håll koll på temperaturen med hjälp av en kökstermometer.

4. Häll ut smeten i formen. Strö över polkagriskrosset och låt svalna och stelna i rumstemperatur.

5. Skär kolan i bitar och paketera dem en och en i lite smörgåspapper.

Mozartkulor på rulle (2 rullar à 10 centimeter)

“Att rulla Mozartkulor kan vara kladdigt och pilligt, inte minst om barnen vill vara med. Här är ett recept där jag istället gör dem på rulle. Smidigt och jättegott.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

40-45 g nougat

90 g mandelmassa

100 g mjölkchoklad (eller mörk choklad)

25 g vit choklad

Gör så här:

1. Dela nougaten i två långa smala rektanglar, à cirka 10 centimeter.

2. Dela upp mandelmassan i 2 lika stora delar. Platta till dem, cirka 1 centimeter tjocka. Lägg nougat i mitten och rulla sedan in den i mandelmassan. Sätt i kylskåp.

3. Smält chokladen (varje sort för sig).

4. Rulla mandelmassa- och nougatrullen i mjölkchokladen. Ringla över den vita chokladen i fint mönster (använd gärna en liten spritspåse).

5. Låt stelna i kylskåp.

Vit Rocky road (Cirka 30 bitar)

“Du kanske har smakat Rocky road tidigare? Oftast görs den på mörk choklad. Men jag ville såklart göra en ny variant på denna godbit – med vit choklad.”

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Ingredienser:

200 g vit choklad

1 dl Marianne chokladdragéer

1,5 dl minimarshmallows

1 dl saltade jordnötter

Gör så här:

1. Hacka jordnötterna. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron.

2. Blanda ihop den smälta chokladen med övriga ingredienser.

3. Bre ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp och dela sedan i önskade bitar.