Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriella Mohoff bakar pizza enligt instruktionerna när konsumentredaktionen testar pizzakit. Bild: Anna von Brömssen
Gabriella Mohoff bakar pizza enligt instruktionerna när konsumentredaktionen testar pizzakit. Bild: Anna von Brömssen

Test: Här är bästa pizzakitet

Pizzasugen? Om du enkelt vill göra en egen pizza i stället för köpepizza, men inte krångla, finns färdiga pizzakit.
Vi har testat fyra olika sorter för att hitta det bästa.

Pizza har blivit en vanlig svensk rätt. Men man kanske inte alltid är sugen på pizza från den lokala pizzerian, utan vill göra en egen. Då kan ett färdigt pizzakit vara en enkel lösning. Pizzakitet består av färdig pizzadeg, som bara är att rulla ut på en plåt, och en burk tomatsås.

Sedan är det bara fantasin som sätter gränser för hur din pizza ska bli. Men hur bra är pizzakiten och vilket smakar bäst?

Konsumentredaktionen har testat fyra olika sorter som går att köpa i de vanligaste mataffärerna för att försöka guida till det bästa valet.

Få olika märken pizzakit

Det finns inte särskilt många olika pizzakit att välja på i affärerna. Flera affärer säjer Pop bakerys kit och kanske ett till under eget varumärke. För att göra en rättvis jämförelse har vi enbart använt oss av ”rena” pizzakit, alltså med en vanlig pizzadeg och en burk tomatsås. Vi har också valt bort något märke där det varit uppenbart att det är samma produkt som ett annat varumärke.

Vi bedömde hur lätt eller svårt det var att öppna förpackningen, hur instruktionerna såg ut, hur lätt det var att rulla ut degen och slutligen hur de färdiga pizzorna smakade.

Alla pizzor fick 4 deciliter riven ost som topping, inget annat.

Vi använde hela burken med tomatsås på samtliga pizzor.

Alla pizzakiten innehöll 600 g: 400 g deg och 200 g tomatsås.

Bästa och sämsta pizzakitet

Pizzorna provsmakades sedan, en och en, av medlemmarna i konsumentredaktionen, som efteråt var helt eniga i sina placeringar av pizzakiten.

Bäst blev Pop bakerys pizzakit, som hade den bästa botten och även den tomatsås som fick flest positiva kommentarer.

Sämst av alla blev Icas pizzakit, vars botten mer liknade en brödkaka än en pizzabotten.

– Den är ungefär som en hönökaka eller något liknande, fast utan socker, sa fotograf Anna von Brömssen om Icas botten.

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Bäst i test: Pop Bakery pizzakit original


Pris: 24,50 kr
Pris per kilo: 40,83 kr
Inköpt hos: Ica
Mått: 28 x 35 cm (bredast av alla).

Förpackning och instruktioner: Instruktionerna var lätta att hitta och enkla att förstå eftersom de hade bilder. Relativt enkelt att öppna degförpackningen, men innan den hunnits öppnas helt ”exploderade” degen med ett högt poff och öppnade resten av rullen. Degen var mer jäst där den exploderade än vad resten av degen var.
Det var enkelt att rulla ut degen på plåt. Mycket olja på ovansidan av degen, några ställen var helt glansiga och såg blöta ut av oljan.

Smaken: Finns en god fluffighet i botten. Liknar pan-pizza, men ändå god. Saknar krispighet i botten. Lagom med tomatsås, som smakar som man förväntar sig.

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Tvåa i testet: Chef select

(Vegetarisk)
Vikt: 600 g
Pris: 19,90 kr
Pris per kilo: 33,17 kr
Inköpt hos: Lidl
Mått: 24 x 36 cm

Förpackning och instruktioner: Pizzadeg med bakplåtspapper. Krävs sax eller kniv för att öppna degförpackningen på ett enkelt sätt. Degen ligger i genomskinlig påse. Instruktionerna var svåra att hitta och skrivna med väldigt liten text.

Ska gräddas på 220 grader, vilket gör att den snabbare får färg.

Smaken: För mycket tomatsås. Botten lite mer åt det fluffiga hållet, men ändå rätt kompakt. Lagom krispiga kanter.
Tomatsåsen varken för söt eller för besk. Möjligen saltare än övriga, men det är ingen nackdel. Smakade inte barnmat.

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Trea i testet: Monte Castello


Vikt: 600 g
Pris: 19,90 kr
Pris per kilo: 33,17 kr
Inköpt hos: Willys
Mått: 21 x 36 cm

Förpackning, instruktioner och tillagning: Pizzadeg med bakplåtspapper. Krävs sax eller kniv för att öppna degförpackningen på ett enkelt sätt. Degen ligger i genomskinlig påse, så inga poppande överraskningar. Instruktionerna är lätta att hitta och enkla att förstå.
Enkelt att rulla ut degen på plåt. Torr deg, ingen synlig olja.

Smaken: Söt, degig smak. Botten blir svampig även om man ökar på gräddningstiden. Väldigt mycket tomatsås i förhållande till botten, sipprar ut när man skär. Tomatsåsen smakar lite som barnmat eller ketchup. Sötsliskig smak.
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Sist i testet: Ica pizzakit


Vikt: 600 g
Pris: 19,50 kr
Pris per kilo: 32,50 kr
Inköpt hos: Ica
Mått: 24 x 36 cm

Förpackning, instruktioner och tillagning: Pizzadeg med bakplåtspapper. Krävs sax eller kniv för att öppna degförpackningen på ett enkelt sätt. Degen ligger i genomskinlig påse. Instruktioner enkla att hitta och följa.

Ska gräddas på 220 grader, vilket gör att den snabbare får färg.

Smaken: För mycket tomatsås. Bottnen var kompakt och ganska smaklös. Hård i kanterna. Påminde mer om vitt bröd eller brödkaka, typ Hönökaka (men utan socker), än om pizzabotten. Tomatsåsen smakade lite beskt, men inte särskilt söt, till skillnad från den från Monte Castello.