Test: Godaste trion matjessill till midsommar

Av åtta testade sorter hamnade tre i topp. Men en matjessill fick bottenbetyg av konsumentpanelen som var noga med konsistensen. En överkryssad fyr gick till den sort som var ”geggig” och saknade tuggmotstånd.

ANNONS
|

Den första matjessillen i Sverige kom i tunnor från Holland, där inläggningen har sitt ursprung. Där används dock en svag saltlag och sillen blir inte lika kryddig som här.

Grunden är ättika, salt, socker och dill men sedan kan kryddningen variera, även om en del håller på sina recept och inte anger exakt vad på förpackningarna. Det kan stå ”kryddor”.

Det är inte bara smaken som kan skilja sig åt i de svenska fabrikaten av matjessill, utan även konsistensen. Det stod klart efter att elva personer i konsumentpanelen testat åtta sorters matjessill inför midsommar. Och rätt konsistens var en individuell måttstock som användes i betygsindelningen, även om omdömet god smak också behövdes för att deltagarna skulle ge ett högt antal fyrar.

ANNONS

– Sillen ska vara ganska hård. Det värsta som finns är när den bara försvinner i munnen, sa Per Hassling på det digitala mötet efter att testet hade genomförts.

Han var inte ensam om att föredra ett visst tuggmotstånd. Och det är inte bara inläggningen som påverkar det, utan även fångsttillfället.

Mellan 16 och 18 procent fett sägs vara lagom för en lyckad matjessill och därför sker fångsten under hösten, då den unga sillen är lagom fet. Om sillen är för mager blir filéerna hårda – och för mjuka om den är fetare. Sillen läggs i den kryddiga lagen och får mogna i sval temperatur i minst tre månader, och läggs sedan på burk.

En faktor till påverkar: om sillen läggs hel i kryddlagen blir den mjukare i konsistensen; fileas den först blir den fastare. Konsistensen beror förstås också på hur mycket salt och socker det är i lagen.

Konsumentpanelen har fått testa åtta av de sorter som finns på marknaden. Alla våra testade sorter utom en var i små gaffelbitar. Lysekils matjesfilé var hel och skars i bitar inför testet.

Lysekils matjesfilé var en av tre sorter som fick betyget fyra fyrar. Den fick alltså dela förstaplatsen med två andra: Klädesholmen matjessill och Ica matjessill.

ANNONS

Elisabeth Carlberg hade till och med kunnat tänka sig fem fyrar till Lysekils matjesfilé.

– Men det var mycket ben i min bit, sa hon som ändå sällade sig till dem som gav den näst högsta betyg.

I botten återfinns Admiral matjessill som fick en överkryssad fyr i betyg. Panelen gillade varken konsistens eller smak.

– Den var läskig – vilken eftersmak den hade, sa Ing-Marie Trygg.

– Och den blev saltare ju mer jag tuggade på biten, sa Ann Börjesson.

Innan sillen hamnade på de festliga bufféborden till våra högtider var den tillsammans med potatisen det som höll svälten stången för stora delar av landet. Det var först för ett sekel sedan som ”sill och potatis” som midsommarmat började få sin traditionsrika plats på de svenska matborden och började ingå i vår ritual som denna meny blivit. Och när vi efter andra världskriget hade råd med annan vardagsmat blev det nästan bara festmat av sillen.

– Det blir ingen midsommar utan matjessill, sa Ing-Marie Trygg.

De andra höll med och la till de andra viktiga ingredienserna som nypotatis, gräddfil och gräslök och avslutade med jordgubbstårta.

(Testresultatet längre ner.)

Recept på matjessilltårta

Botten:

200 g kavring

75 g smör eller margarin

Fyllning:

3 gelatinblad

2 burkar matjessill (à 200 g)

1 rödlök

250 g kvarg (10%)

3 dl gräddfil

1 msk sillspad

1 krm malen svartpeppar

Garnering:

1 dl finskuren gräslök

Så här gör du

Botten: Finhacka eller mixa brödet. Smält matfettet och blanda med brödet. Täck botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 12 bitar), med brödblandningen. Platta till och låt stå i kylen cirka 15 minuter.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet. Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kvarg, gräddfil, sillspad och malen peppar. Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av sillblandningen i det smälta gelatinet, rör sen ner det i resten av sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.

Källa: Ica.se

Fakta: Detta betyder betygen

5 fyrar=lysande

4 fyrar=utmärkt

3 fyrar=bra

2 fyrar=godkänt

1 fyr=underkänt

Överkryssad fyr=uselt

Inom respektive betyg står matjessillarna i bokstavsordning.

Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Ica matjessill i bit

4
Inköpsställe: Ica Supermarket.
Inköpt för: 17,95 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 143,60 kr.
Plus: Mycket god sillsmak. Rejält tuggmotstånd. Fin lyster och silvrigt blänk. Mycket positivt med den tydliga dilldoften.
Minus: Lite för salt (tyckte flera i panelen).
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Klädesholmen matjessill

4
Inköpsställe: Ica Supermarket.
Inköpt för: 10,95 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 87,60 kr.
Plus: Supergod. Smakar bra och fräscht. Lagom sälta (tyckte flertalet i panelen). Inbjudande utseende med fin, röd färg.
Minus: Något för lös (tyckte några i panelen).
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Lysekils matjesfilé hel filé

4
Inköpsställe: Ica Kvantum.
Inköpt för: 25,95 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 207,60 kr.
Plus: Lyxig sillbit. Mild, fin smak. God balans mellan salt och sött. Kryddig eftersmak.
Minus: Något mjuk (tyckte några i panelen).
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Abba mästarmatjes

3
Inköpsställe: Ica Supermarket.
Inköpt för: 19,95 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 159,60 kr.
Plus: Mild eftersmak. Väldigt fin i färgen. Helt rätt storlek och utseende.
Minus: För lite kryddad (tyckte flertalet i panelen). För mjuk i konsistensen (tyckte flera i panelen).
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Coop matjessill bitar av sill i kryddad lag

3
Inköpsställe: Coop Nära.
Inköpt för: 19,50 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 156 kr.
Plus: Lagom sälta (tyckte flertalet i panelen). God kryddsmak. Fast i konsistensen (tyckte flertalet). Väldigt fin och glansig bit.
Minus: Små smaker. Lite grå lag.
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Eldorado matjessill filéer i bitar

2
Inköpsställe: Willys.
Inköpt för: 10,90 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 87,20 kr.
Plus: Relativt fast i konsistensen (tyckte de flesta). Lagom med salt.
Minus: Fadd i smaken. För söt (tyckte de flesta). Smaken påminner om kräftspad.
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Garant matjessill

2
Inköpsställe: Willys.
Inköpt för: 15,90 kr (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 127,20 kr.
Plus: Lagom sälta. Bra tuggmotstånd.
Minus: Dillsmak tar över. Konstig eftersmak. Obefintlig doft.
Test: Matjessill
Bild: Anna von Brömssen

Admiral matjessill i bitar

0
Inköpsställe: Lidl.
Inköpt för: 9,90 (200 g).
Pris per kg avrunnen vikt: 79,20 kr.
Plus:
Minus: Alldeles för pepprig. För salt. Frän eftersmak. Alldeles för geggig. Inget tuggmotstånd.

Fakta: Så gjordes testet

Åtta sorters matjessill, där sju var i bitar och en hel filé, serverades anonymt i numrerade burkar med lite spad i varje. Konsumentpanelen gjorde testet hemma var för sig. Halva panelen testade sillarna i ordningen 1–4 och den andra halvan 5–8.

Paneldeltagarna fick neutralt knäckebröd och vatten som enda tillbehör.

Priserna är från vecka 20. Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

All matjessill är miljömärkt med MSC, Marine Stewardship Council. Märkningen visar att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och sillen fångats med minimal påverkan på havsmiljön.

Konsumentpanelen: Ann Börjesson, Elisabeth Carlberg, Karin Fjelner, Per Hassling, Henrik Jorendal, Thomas Lundin, Mats Martinsson, Maria Miocic, Hamid Mohseni, Johann Runemark och Ing-Marie Trygg.

ANNONS