Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är stora skillnader på de testade glassmaskinerna, både när det gäller resultat och pris. Och de billiga står sig bra i testet
Det är stora skillnader på de testade glassmaskinerna, både när det gäller resultat och pris. Och de billiga står sig bra i testet

Test: Enkla glassmaskiner riktigt bra på att göra god glass

Inget hör sommaren till lika mycket som glass. Och ingen glass är godare än den som görs på bra råvaror och äts direkt vid tillverkningen. Men vilken maskin gör den bästa glassen? Och vilken är lättast att använda?

Testfakta har testat sju glassmaskiner, tre med inbyggd kylfunktion och fyra med kylskålar som måste kylas i frysen i förväg.

Vi har undersökt hur lätta de är att förflytta, montera och använda. Hur lång tid det tar att göra glass och hur lätta delarna är att diska efteråt. Vi har också bedömt den färdiga glassens kvalitet.

Bäst i test är Nemox Gelato Chef 2200 Oxiria. Den gör testets bästa glass, behöver inte kylas i förväg och är enkel att diska. Den är också dyrast av alla testade maskiner. Men tätt efter, på andra och tredje plats, kommer två av testets billigaste. Det visar sig nämligen att även enkla glassmaskiner kan vara fullt kapabla till att göra god glass på ett enkelt sätt.

För att se tabellen i stort format klicka HÄR.
För att se tabellen i stort format klicka HÄR.

Så blir glassen krämigare

Glass görs vanligtvis genom att man fryser en blandning av grädde, socker och ägg. Det går att göra glass utan maskin, men genom att röra om i blandningen medan den fryser förhindrar man stora iskristaller från att bildas. Detta ger glassen en mjukare och krämigare konsistens.

Det finns två huvudtyper av glassmaskiner. De som har ett inbyggt kylaggregat, en så kallad kompressor, och de vars kylskålar behöver kylas ned i frysen.

De som kan tillverka egen kyla är betydligt större, tyngre och dyrare, men har fördelen att man kan göra glass lite mer spontant utan att stoppa någon kylskål i frysen dagen innan. Med dessa kan man också leka glassfabrik och tillverka flera omgångar glass efter varandra.

De glassmaskiner som saknar kompressor är både mindre och billigare. Dessutom går det snabbare att tillverka själva glassen, 30 minuter i stället för 40 för de med inbyggd kompressor. För att vara redo måste man dock förvara kylskålen i frysen i minst ett dygn innan glasstillverkningen kan påbörjas.

Medan de bästa maskinerna, Nemox, Champion och Krups, gör en glass med jämn mjuk konsistens blir glassen i Wilfa-maskinen ojämn med mjuka jämna partier blandat med isiga och smöriga områden, särskilt runt omröraren. Även i maskinen från Sandstrøm smörar sig grädden runt omröraren.

Inget ”smör” i enkel glassmaskin

Ingen av de enklare maskinerna har problem med att grädden blir till smör. Troligtvis beror det på att de inte behöver köras lika länge och att de, precis som testvinnaren Nemox, har en nättare omrörare.

Vid tillverkning hälls först basen eller smeten i maskinen. Flera av dem tillåter att man häller i smeten innan man sätter fast omröraren och locket. Andra, som Sandstrøm och Wilfa, måste fyllas på genom ett hål i locket. Det går utmärkt för Sandstrøm som har ett föredömligt stort hål, men är snudd på omöjligt att göra utan att kladda genom Wilfas lilla hål.

Fakta: Bättre glass med bättre råvaror

Nästan ännu viktigare än vilken maskin man använder är vilka råvaror som glassen görs av. Alla glassmaskiner i testet levereras med en liten receptsamling. Här finns allt från jordgubbsglass till gin och tonic-sorbet. Använd råvaror av hög kvalitet och ät glassen i så nära anslutning till tillverkningen du kan.

Påfyllningshålen används också för att fylla på med smaksättarna som ska tillsättas i slutet av tillverkningen, som kaksmulor, russin eller kolasås. För den som planerar att experimentera mycket kan det vara värt att välja en maskin med stort påfyllningshål.

Glassmaskinerna skiljer sig också kraftigt i hur lätta de är att diska. Cuisinart har många delar, varav vissa är svåra att komma åt att rengöra.

Nemox behöver som enda maskin en vätska mellan glassbägaren och själva maskinen för att fungera optimalt. Tillverkaren rekommenderar sprit eller en saltlösning som man enkelt blandar själv av vatten och vanligt koksalt. När man är färdig torkar man behållaren med en trasa, vilket medför ett litet merarbete jämfört med de andra maskinerna.

Fakta: Så gjordes testet

Testfakta har på vårt uppdrag genomfört ett avancerat användartest av glassmaskiner

Testade glassmaskiner:

• Champion Glassmaskin 1,5L CHGM210

• Cuisinart (ICE-30) 1,5

• Emerio ICM-110286

• Krups Glassmaskin Venise LCD displ GVS241

• Nemox Gelato Chef 2200 Oxiria

• Sandstrøm Glassmaskin S15ICE14E

• Wilfa ICM-C15a

Testparametrar

Glasskvalitet: Den färdiga glassens kvalitet bedömdes utifrån dess jämnhet samt om den var fluffig, isig och om maskinen hade gjort smör av en del av grädden i glassen.

Tillredningstid: Tiden som det tog från att glassmaskinen startades till att glassen var lagom fryst mättes. I vissa fall körde maskinen fast innan glassen var helt fryst, men den fick då vara kvar i maskinen med bara frysfunktionen på tills den var klar.

Glasstillverkning: Här bedömdes hur de olika glassmaskinerna var att arbeta med. Hur lätt är det att starta upp och fylla på ingredienser?

Förflyttning och montering: Glassmaskiner kommer flyttas många gånger mellan skåp och arbetsbänken. Hur är de att flytta? Är de tunga och har de i så fall lämpligt placerade handtag? Även hur lätta maskinerna var att montera bedömdes. Består de av många delar och hur lätt är det att hantera dessa?

Rengöring: Hur lätt är det att diska och göra rent glassmaskinen efter användning? Går det att komma åt överallt?

Ingen av de testade glassmaskinerna tål vatten på sina motordelar. Dessa måste istället torkas rena med en fuktig trasa. Tänk på att en maskin med litet påfyllningshål lättare blir nersölad.

Betygsättning

Så här har vi viktat delbetygen:

• Glassens kvalitet (50%)

• Tillredningstid (10%)

• Glasstillverkning (20%)

• Förflyttning och montering (10%)

• Rengöring (10%)