Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur länge håller din lunchlåda i kylen, egentligen? Bild: MAJA SUSLIN / TT
Hur länge håller din lunchlåda i kylen, egentligen? Bild: MAJA SUSLIN / TT

Så länge håller den färdiga maten i kylskåp

Hur länge vågar man spara en lunchlåda i kylen? Hur ser man till att maten håller så länge som möjligt? Vad ska man undvika för att slippa mögel i maten? Vi har tagit hjälp av Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, för att försöka reda ut det.

Vare sig du jobbar hemifrån eller på din ordinarie arbetsplats behövs det lunchmat i magen. Du kanske gör storkok och fixar dina matlådor för att ha koll på vad du stoppar i dig, eller för att slippa köpa färdigmat. Men hur länge håller maten om du förvarar den i kylen?

Det finns inget egentligt facit, utan rätt svar är: Det beror på.

– Maten håller ofta längre än vad man tror, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

– Det absolut viktigaste för hållbarheten är temperaturen i kylskåpet. Maten håller ungefär dubbelt så länge om temperaturen i kylskåpet är 4 grader i stället för 8, säger hon.

Bakterier förstör maten

Det finns få farliga bakterier som kan växa i ett kylskåp, utan det handlar oftast om olika typer av bakterier som förstör maten.

Det är framförallt mögel och jästsvamp som är de stora matförstörarna. De växer i kylskåp, men det går betydligt långsammare än om maten står framme på bänken.

Jästsvamp eller bakterier är det som oftast förstör maten i ett kylskåp. Bild: Robert Henriksson / SvD / TT
Jästsvamp eller bakterier är det som oftast förstör maten i ett kylskåp. Bild: Robert Henriksson / SvD / TT

En viktig del i att få maten att hålla så länge som möjligt är att ha koll på vilken temperatur man har i kylen. Åsa Rosengren rekommenderar att man använder en termometer och gärna testar på flera olika ställen i kylskåpet, eftersom det kan skilja sig åt en del.

Förutom att ha koll på temperaturen gäller det att ha koll på hur maten ser ut och luktar, att lita på sina sinnen, helt enkelt.

– Man kan lita på snoken, säger Åsa Rosengren med ett skratt. Näsan och ögat är två bra verktyg. Om det luktar konstigt, eller ser konstigt ut ska du naturligtvis inte äta det.

Kyl ner mat snabbt

Ett av hennes viktigaste råd är att försöka att svalna av maten så snabbt som möjligt. Om avsvalningen går långsamt blir det sämre förutsättningar för hållbarheten, eftersom tillväxten av bakterier, jäst och mögel startar tidigare.

I stort sett all mat klarar sig, enligt Åsa Rosengren, i några dagar eller upp till en vecka i kyl, under rätt förutsättningar.

– Vet man inte när man ska äta upp sina rester är ju frys en utomordentligt bra uppfinning, mat i frysen håller länge, åtminstone flera månader, säger hon.

Några exempel på matvaror och hur du bör tänka:

Kokt ägg håller ungefär lika länge som alla andra livsmedel. Ägg bildar med tiden dessutom en del illaluktande ämnen, som gör att man känner direkt om det är dåligt, säger Åsa Rosengren.

Stekt köttfärs som får en ”glansig” yta ska du inte äta , eftersom det som är glansigt är bakterieväxt.

Kokt ris är ett livsmedel som ska kylas ner ganska snabbt. Det kan ta lång tid att få ner temperaturen i det innersta om man har mycket ris.

Riset kan innehålla bakterien Bacillus cereus som bildar sporer.

– Man kan säga att sporer är bakterier som ”vilar” i väntan på bättre tider. De är inga problem i sporform, men det gäller att inte göra det gynnsamt för sporerna att utvecklas till delande bakterier, säger hon.

Inte för mycket ris

Tipset är att inte ha stora volymer när man har ris som ska sparas. Dela hellre upp det i flera små byttor och låt det inte svalna av under natten, utan försök få till en snabbare nedkylning. Om riset står över natten i rumstemperatur finns stor risk att det bildas bakterier.

– Man kan till exempel ställa ut det när det är svalare, eller kyla ner det i vattenbad, föreslår Åsa Rosengren. Glöm bara inte att sätta lock på byttan om du ställer ut den, så att inte djur eller fåglar börjar kalasa på riset.

Samma råd ger hon till den som kör med storkok. Dela upp i mindre portioner och försök kyla ner så fort som möjligt. Men inte i kylskåpet, eftersom du då ökar temperaturen i hela skåpet och på så sätt försämrar förutsättningarna för all annan mat att hålla längre.