Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pinne lossnade från plockleksak med Babblarna. Bild: Konsumentverket
Pinne lossnade från plockleksak med Babblarna. Bild: Konsumentverket

Leksak med Babblarna återkallas efter olyckstillbud

En ettåring var nära att råka illa ut efter att en liten pinne lossnat från en plockleksak med Babblarna. Nu återkallas leksaken på grund av kvävningsrisk.

Det är Boråsföretaget Kid's Concept som återkallar ett parti av plockleksaken med de populära Babblarna. Orsaken är att pinnarna visat sig vara felaktigt limmade och kan lossna. Delen som den rosa figuren Diddi sitter på "blir då en smådel som kan utgöra en kvävningsrisk", skriver företaget på sin hemsida.

Felet uppdagades när en ettåring som använde leksaken satte pinnen i halsen. Barnet klarade sig utan skador, men eftersom det fanns risk för kvävning betecknar Konsumentverket det inträffade som allvarligt.

Anna Enander, inköpsansvarig och delägare i Kid's Concept, har varit i kontakt med ettåringens pappa.

– Vi är jättetacksamma över att det gick bra, och att han kontaktade oss så snabbt, säger hon.

Totalt har man sålt 372 exemplar av den felaktiga leksaken. Samtliga har sålts till återförsäljare, varav en stor del är onlinebutiker.

Kunder som köpt leksaken uppmanas att lämna tillbaka den till inköpsstället. Kid's Concept utlovar full ersättning, även till den som inte har kvitto.

Återkallelsen gäller Babblarna plockfigur med ID-nummer 10177, sålda mellan 10 oktober 2017 och 12 mars i år. ID-nummer står på undersidan av produkten.

Fakta: Babblarna

De tecknade figurerna Babblarna har en stor fanskara, inte minst på YouTube där deras konto har över 200 000 följare.

Figurerna är tänkta att hjälpa barn i sin tidiga språkutveckling. Böckerna rekommenderas för barn mellan 0–5 år. Musiken och filmerna rekommenderas från 1 år.

Pedagogiken har sitt ursprung i den så kallade Karlstadmodellen, en sorts språkträning som utvecklats sedan slutet av 1970-talet under ledning av professor Iréne Johansson.