Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Faiza från Poonia Brothers, Pakistan, är en av sex upptäckta hudblekande krämer som innehåller kvicksilver. Det visade en inspektion gjord av Malmö stad. Alla krämer på bilder längre ner. Bild: Miljöförvaltningen, Malmö stad
Faiza från Poonia Brothers, Pakistan, är en av sex upptäckta hudblekande krämer som innehåller kvicksilver. Det visade en inspektion gjord av Malmö stad. Alla krämer på bilder längre ner. Bild: Miljöförvaltningen, Malmö stad

Läkemedelsverket varnar för kvicksilver i hudkrämer

Läkemedelsverket går ut och varnar konsumenter för hudblekande krämer som innehåller kvicksilver. Både användaren och andra personer i samma hushåll riskerar att drabbas av allvarliga förgiftningar.

Miljöinspektörer i Malmö har under en kontroll i en butik hittat sex hudkrämer som innehåller kvicksilver. Läkemedelsverket går nu ut direkt och varnar konsumenterna.

– Detta är något av det allvarligaste vi har sett. Redan innan vi påbörjar eventuella tillsynsärenden mot företagen går vi därför ut med en varning, eftersom är detta kan innebära en risk för hälsan, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef på Läkemedelsverket.

Att inspektörerna letade just efter dessa produkter var för att myndigheten tipsat om dem. Detta efter att norska motsvarigheten till Läkemedelsverket från december 2019 till januari 2020 rapporterat in 27 produkter som innehöll kvicksilver till Rapex. Det är ett EU-gemensamt rapporteringssystem för att myndigheterna snabbt ska kunna utbyta erfarenheter om produkter som är farliga för konsumenterna.

Här är de sex farliga hudkrämerna

6 av 27 produkter som Norge rapporterat till Rapex hittades av miljöförvaltningen i Malmö i en och samma butik inom loppet av några dagar i januari, 2020.

Följande hudblekande hudkrämer som innehåller kvicksilver varnar Läkemedelsverket för:

Flera internationella studier visar att konsumenter som använt denna typ av produkter riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning.

Och inte bara den som smörjer sig med krämen kan drabbas.

Även barn och andra personer i samma hushåll kan bli förgiftade. För även om kvicksilver är en metall kan den lätt övergå i gasform och sprids snabbt inom hemmet. Studier som gjorts har upptäckt kvicksilver i urinen både på användarna samt andra vuxna och barn i hushållet.

Om kvicksilvret kommer i kontakt med huden kan det ge allergiska utslag och skador på nervsystemet. Det kan också ge allvarliga skador på bland annat njurarna.

Förutom allergiska reaktioner kan kvicksilvret också leda till att huden antar en blåsvart ton, och denna kan man kanske inte bli av med.

Kvicksilver farligt i små doser

Kvicksilvret lagras i kroppen och är därför farligt redan i små doser.

– Hur farligt beror förstås på hur mycket kvicksilver produkten innehåller, men det kan räcka med några månaders användning för att få symptom och till exempel problem med njurarna. Kvicksilver är både nefrotoxiskt, det vill säga att det påverkar njurarna, samt neurotoxiskt, att det påverkar nervsystemet, förklarar Josefin Liljeteg.

Kvicksilver är förbjudet i kosmetiska produkter, och får inte säljas i Sverige och inom EU. Hittills har det varit ovanligt med kvicksilver i hudkrämer här, enligt Josefin Liljeteg, men den typen av varor kommer nu ändå in via postförsändelser, privatpersoner eller importörer av kosmetiska produkter från tredje land.

Det går inte att lita på innehållsförteckningarna på de sex krämernas förpackningar. Läkemedelsverket avråder därför konsumenter från att köpa dessa produkter och sluta använda dem om man har dem hemma.

Har du gjort det och ändå är orolig ska du vända dig till vården.

– Det är verkligen bekymmersamt att dessa produkter finns här nu, att ens kvicksilver finns i kosmetik. Förr fanns tvålar med kvicksilver för att bleka huden. Nu var det länge sedan vi till och med slutade med kvicksilvertermometer.

Tullverket har nu märkt en ny trend bland beslagtagna hudblekande krämer: allt fler produkter innehåller det förbjudna hudblekande ämnet hydrokinon. Det har en annan kemisk sammansättning och innehåller inte kvicksilver, men kan också ge oönskade förändringar på huden.