Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Hultin och hans sambo, skrev testamente när de köpte gemensam bostad. Här med dottern Alva. Bild: Jenny Ingemarsson
Mikael Hultin och hans sambo, skrev testamente när de köpte gemensam bostad. Här med dottern Alva. Bild: Jenny Ingemarsson

Guide: Tänk på det här när du skriver testamente

Coronapandemin har fått fler att fundera på testamente. Det kan kännas jobbigt att planera för sin död – men att skriva testamente minskar risken för konflikter. Tidningen reder ut vad du ska tänka på.

Livet är skört. Det har blivit extra tydligt under coronapandemin. Johanna Sixtensson, jurist på Familjens jurist, har märkt av ett ökat intresse för att skriva testamente det senaste året

– Min personliga upplevelse är att fler kunder har tagit tag i frågan på grund av risken att drabbas av corona, säger hon.

Under 2020 såg Familjens jurist en ökande trend inom det som kallas trygghetsjuridik, som handlar om exempelvis framtidsfullmakt, testamente, samboavtal, skuldebrev och äktenskapsförord.

– I varje möte jag har omnämns coronapandemin på ett eller annat sätt, säger Johanna Sixtensson.

Det finns gratismallar, exempelvis från Cancerfonden, som du kan utgå från när du skriver ditt testamente. Bild: Jenny Ingemarsson
Det finns gratismallar, exempelvis från Cancerfonden, som du kan utgå från när du skriver ditt testamente. Bild: Jenny Ingemarsson

Men många drar sig för att skriva testamente. Det verkar komplicerat och är något man helst undviker att tänka på. Men det behöver inte vara krångligt – det handlar om att se till att tillgångarna hamnar där man vill att de ska hamna. Det kan också underlätta för efterlevande och minska risken för bråk och konflikter. Det säger Cecilia Berne, jurist på Fjällmans juridik.

– Att skriva testamente är det enda sättet att styra över sin kvarlåtenskap. Det viktiga är att sätta sig ner och fundera på hur man vill ha det. Sedan tycker jag att man ska kontakta en jurist för att diskutera igenom olika alternativ och hur utfallet kan bli, säger hon.

De ärver i första hand när du dör

När en person avlider fördelas tillgångarna enligt arvsordningen. I första hand ärver makar, barn och barnbarn. Därefter föräldrar, syskon, syskonbarn och vissa andra nära släktingar. Den avlidnes barn kan inte bli arvlösa – de har rätt till sin så kallade laglott om en förälder går bort. Laglotten omfattar halva arvet och går inte att testamentera bort.

Är du gift, har barn inom äktenskapet och inga särskilda önskemål behöver du kanske inget testamente. Men är du sambo eller omgift med barn från tidigare relationer kan situationen bli snårig. Ett vanligt skäl till att man vill upprätta ett testamente är att det finns särkullbarn, alltså barn från tidigare relationer. Om man har särkullbarn och vill att ens efterlevande partner ska ärva måste man ha ett testamente.

– Särkullbarn har alltid rätt att få sin laglott. Men resterande del kan man testamentera till sin maka eller make, säger Cecilia Berne.

Ett testamente kan underlätta för efterlevande och minska risken för bråk och konflikter, enligt Cecilia Berne, jurist på Fjällmans juridik. Bild: Hanna Stensarve
Ett testamente kan underlätta för efterlevande och minska risken för bråk och konflikter, enligt Cecilia Berne, jurist på Fjällmans juridik. Bild: Hanna Stensarve

Sambor ärver inte varandra. Om du och din sambo till exempel köpt ett gemensamt hus och en av er avlider ärver inte den andra huset. Först på tur står barnen. Har du inga barn ärver dina föräldrar.

– Även här har barnen rätt till sin laglott. Men resten går att testamentera till sambon, säger Cecilia Berne.

Det allra bästa, om än en smula oromantiskt, är, enligt Johanna Sixtensson, för sambor att gifta sig.

Johanna Sixtensson, jurist på Familjens jurist, föreslår att sambor gifter sig. Bild: Ateljé Marie Fotostudio AB
Johanna Sixtensson, jurist på Familjens jurist, föreslår att sambor gifter sig. Bild: Ateljé Marie Fotostudio AB

– Jag tycker i alla fall det är något man bör överväga. I annat fall är det testamente i kombination med livförsäkring som ger en viss trygghet, säger hon.

Kostnaden för att upprätta ett testamente med hjälp av en jurist varierar, men ligger ofta på några tusenlappar och uppåt. Undertecknandet ska alltid bevittnas av två närvarande personer som ska vara över 15 år och inte nära släkt till den som upprättar testamentet.

Men det går också att skriva testamentet själv eller ta hjälp av färdiga avtalsmallar. Det finns både gratisvarianter som från Cancerfonden och mallar som kostar. Hos Björn Lundén kan du köpa en mall för ett juridiskt korrekt testamente i sju olika varianter för 49 kronor. Anna Molin är jurist på Björn Lundén och har skrivit boken Testamentshandboken.

– Den som inte har komplicerade förhållanden behöver inte anlita en jurist. Vet du att du vill testamentera till exempel en båt till någon eller är ensamstående utan barn och vill testamentera din kvarlåtenskap till en välgörenhetsorganisation så kan det fungera bra att upprätta testamentet själv, säger Anna Molin.

Men handlar det om stora värden eller om man lever i en bonusfamilj med särkullbarn är det ofta bra att kontakta en jurist, tycker hon.

– Det viktiga är att man förstår det man skriver och är medveten om konsekvenserna. Man ska alltså inte kopiera någon annans utan att riktigt förstå innebörden, säger hon.

Fakta: Tänk på det här när du ska skriva testamente

1. Hur börjar jag?

Många drar sig för att planera för sjukdom och död. Men alla ska vi dö. Börja med att tänka igenom hur du vill ha det och diskutera med eventuella anhöriga. Fundera på om du behöver ta hjälp av en jurist.

2. Behövs testamente?

Det beror på. Vanliga anledningar för att upprätta ett testamente är till exempel för att sambor ska kunna ärva varandra, att barn ärver tillgångar som så kallad enskild egendom, vilket skyddar egendom vid en separation, eller att man önskar att vissa saker ska tillfalla bestämda personer som inte är arvingar.

Ett testamente kan göra att konflikter undviks.

3. Hur skriver jag testamente själv?

Ett giltigt testamente ska upprättas skriftligt, vara daterat och undertecknas av dig och två vittnen. Du får inte vara nära släkt (make/maka, sambo, barn, föräldrar, syskon eller svåger/svägerska) med vittnena och de får inte heller vara mottagare av arv och alltså inte nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, men de behöver inte känna till innehållet. Tänk på att vara tydlig, vad innebär till exempel ”pengar”, är det också fonder och aktier?

Det finns många mallar för testamente, både gratisvarianter, som hos Cancerfonden, och sådana som går att köpa. Det finns också ”gör det själv”-tjänster hos byråer där man svarar på ett antal frågor och får guidning till ett korrekt testamente.

Förvara testamentet i till exempel ett dokumentförvar hos en bank eller hos juristen som hjälpt dig skriva testamentet. Berätta för vänner och familj att det finns ett testamente.

4. Vad är en framtidsfullmakt?

Om du vill att en särskild person ska ta hand om din ekonomi om du blir för sjuk för att göra det själv, kan du skriva en framtidsfullmakt. De som blir fullmakthavare får stora befogenheter.

Framtidsfullmakten ska vara skriftlig, underskriven av två vittnen och klargöra vem som är fullmakthavare och vad fullmakten omfattar och övriga villkor. Den gäller inte för medicinsk vård.

5. Förbered dig

Oavsett om du skriver testamente eller ej är det bra att göra en lista över allt du äger. Det underlättar för de efterlevande.

Ta upp allt det du äger, när du köpte det och till vilket pris. Det är särskilt viktigt att skriva upp om du äger något tillsammans med andra. Skriv även ner de skulder som du har. Gå även igenom vilka försäkringar du har och vem som är förmånstagare.

Det kan också vara bra att skriva ner vilka olika konton man har på till exempel sociala medier och vem som har rätt att sköta eller avsluta dem.

Källor: Johanna Sixtensson, Cecilia Berne, Anna Molin