Kryddväxten salvia används både i matlagning och i te. Råd & Röns test visar att det inte alltid är rätt innehåll i förpackningarna, särskilt i de kryddor som säljs i näthandeln.
Kryddväxten salvia används både i matlagning och i te. Råd & Röns test visar att det inte alltid är rätt innehåll i förpackningarna, särskilt i de kryddor som säljs i näthandeln. Bild: Martina Holmberg / TT

Falska kryddor större risk när du handlar på nätet

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 16 salviaprodukter. Resultatet visar att i en kryddförpackning var mer än hälften av innehållet något annat än salvia.

ANNONS

Salvia används inte enbart som krydda i maträtter utan man kan också brygga te på bladen.

Råd & Rön skriver i genomgången av resultatet också om användningen historiskt inom folkmedicin, där salvia använts till att behandla allt från diarré till olika hudproblem. Under pesten på 1600-talet fick vinäger med salvia, timjan, lavendel och rosmarin fungera som smittskyddsmedel.

Kryddorna drygas ut

Testet av de utvalda 16 produkterna med kryddsalvia, som har det latinska namnet Salvia officinalis, visar att det både finns problem med att kryddan drygas ut med blad från andra växter och att den innehåller rester av bekämpningsmedel.

Ett fabrikat sticker ut i resultatet.

ANNONS

Det är Kryddhyllans krydda som bara innehåller 43 procent salvia, vilket innebar att mer än hälften av innehållet är andra blad.

Företagaren som driver webbutiken Kryddhyllan säger till Råd & Rön att han i fortsättningen ska köpa hela torkade blad som är svårare att fuska med. Butiken har även ersatt sina kunder med en sådan produkt.

Upp till tio procent andra blad i de förpackade kryddorna räknas inte som medvetet fusk eftersom de kan komma med vid skördetillfället eller när kryddorna packas.

Otillåtna halter av bekämpningsmedel

Också bekämpningsmedel spårades och två produkter hade halter högre än EU:s gränsvärden på flera medel i sitt innehåll: Idda herbal salvia och Alpi natur salvia. Båda hade inhandlats på Amazon. Företaget som står bakom båda kryddorna ska nu ha stoppat leveranserna av båda produkterna till Sverige.

I två av de granskade ekologiska produkterna, Örtagubbens ekologiska salvia och Crearomes ekologiska salvia, hittar Råd & Rön rester av otillåtna bekämpningsmedel för ekologisk odling. Råd & Rön påpekar i testresultatet att tidningen omöjligen kan säga om medlen hamnat där i odlingen eller av andra orsaker.

De testade produkterna kostar allt från 200 kronor kilot till drygt tio gånger så mycket. ”De ibland höga kilopriserna på kryddor gör det intressant för mindre nogräknade leverantörer att dryga ut dem med andra, billigare, blad”, skriver Råd & Rön.

ANNONS

Problemen med salviaprodukter inköpta i svenska livsmedelsbutiker var av mindre omfattning än med dem från näthandeln.

LÄS MER:Test: Bästa bredbara leverpastejen överraskade

ANNONS