Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inget uppringnings-id, hur reagerar och agerar du? Bild: Anders Ylander
Inget uppringnings-id, hur reagerar och agerar du? Bild: Anders Ylander

Därför ska du svara när det ringer från dolt nummer

Kanske låter du bli att svara när det ringer från dolt nummer? Men det kan vara ett samtal från vården till dig eller för att du står som nödkontakt.
– Det kan finnas en risk för att du missar något viktigt om du inte svarar, säger Mattias Grafström på Telekområdgivarna.

På displayen syns ”inget uppringnings-id”. Instinkten är att låta bli att svara.

Känns reaktionen igen?

Här talar vi inte om allmän telefonskräck, eller att du känner dig jagad, utan faktiskt om att aldrig vilja svara om du inte ser numret på uppringaren. Din känsla för att inte svara på samtal från anonyma uppringare är kanske grundad på tidigare erfarenheter av lurendrejare.

Men, det kan vara en myndighet eller någon vårdgivare som behöver komma i kontakt med dig. Svarar du inte riskerar du att missa ett viktigt samtal.

Inkommande samtal med ”inget uppringnings-id” kan vara viktiga. Bild: Anders Ylander
Inkommande samtal med ”inget uppringnings-id” kan vara viktiga. Bild: Anders Ylander

Skyddat uppringningsnummer är också en fråga om integritet. Din mobil ligger kanske framme på jobbet, eller hemma och så får chefen, en kollega, en familjemedlem eller besökare syn på att det ringer. Då kan det vara skönt att veta att de inte får veta vilket nummer det är och från vem samtalet kommer från.

Bara att svara är inget farligt

Visst, även bluffsamtal kan komma från dolda nummer och skojarna vill att du svarar för att kunna manipulera dig.

Men att bara svara är inget farligt, enligt Telekområdgivarna, utan det är hur du agerar som gör skillnad.

– Man tar aldrig någon risk bara för att man svarar. Skulle det vara något oseriöst så är det bara att avluta samtalet och man kan aldrig drabbas av någon kostnad enbart för att man besvarar ett samtal, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

Han tipsar helt enkelt att vara artig och avsluta samtalet om man inte är intresserad.

Etiska regler om synligt telefonnummer

Seriösa företag ringer inte dolt.

Exempel på dessa företag kan vara sådana där du redan är eller har varit kund och därför har de ditt telefonnummer, och de ringer kanske för att komma med ett erbjudande.

Medlemsföretag hos Kontakta ska alltid ringa med synligt telefonnummer, enligt bransch- och intresseorganisationens etiska regler. Anslutna företag får dessutom bara ringa vissa tider, och de ska respektera ditt nej men kan be att få återkomma vid en tidpunkt som passar bättre. Här finns ett antal företag inom telemarketing, media och telefoni och många andra branscher.

– Etiska regler för försäljning via telefon är väletablerade och anses vara praxis på den svenska marknaden, säger Tina Wahlroth, vd på Kontakta.

Tina Wahlroth, vd på Kontakta. Bild: Pressbild
Tina Wahlroth, vd på Kontakta. Bild: Pressbild

Enligt henne ska alltså alla företag, inte bara deras medlemsföretag, och oavsett om de är placerade i Sverige, Spanien eller Dubai, följa denna praxis när de agerar den på svenska marknaden.

– Det finns ett fåtal som inte följer vare sig lagar eller etiska regler. Dessa bolag är sällan organiserade någonstans och ofta dagsländor. De agerar i regel kriminellt och det är av största vikt att Konsumentverket agerar snabbt mot dem, i syfte att skydda våra konsumenter.

Hennes tips till konsumenterna är att alltid anmäla sådana företag till Konsumentverket.

– Ju fler konsumenter som gör det, desto snabbare agerar Konsumentverket, understryker hon.

Fakta: Så funkar det med nix-telefon

• Att "nixa" sig är ett begrepp för konsumenterna. När du registrerat ditt privata telefonnummer är marknadsförare enligt marknadsföringslagen med vissa undantag skyldiga att kontrollera om det finns i Nix-telefon före samtal i försäljnings-, marknadsförings- eller insamlingssyfte.

• Bara privatpersoner kan nixa sig och det gäller för företag där du inte redan är kund eller nyligen har varit kund. Allt man behöver göra för att spärra sitt nummer är att ringa 077 228 00 00 och följa instruktionerna. Klart!

• Har du lämnat ditt telefonnummer och samtyckt till att bli kontaktad, exempelvis i en tävling eller enkät på nätet, då gäller inte Nix och samtycket gäller tills du aktivt drar tillbaka samtycket.

• Företag som bryter mot dessa regler kan du som konsument anmäla till Nix-nämnden eller Konsumentverket.

Källa: kontakta.se

Vill du slippa bli uppringd i försäljnings-, marknadsförings- eller insamlingssyfte från företag där du inte är kund finns tjänsten Nix-telefon. Du ringer ett nummer och följer instruktionerna i det automatiska meddelande, eller via webbsidan för Nix. Det tar tio sekunder att genomföra så är din telefon spärrad för inkommande samtal av det här slaget.

Utländska bluffmakare – wangiri-samtal

Enligt Mattias Grafström på Telekområdgivarna kan du som konsument aldrig drabbas av någon kostnad enbart för att man besvarar ett samtal.

– Däremot förekommer det fortfarande en problematik med så kallade wangiri-samtal, där man blir uppringd av ett okänt utländskt nummer i bedrägligt syfte där de vill att man ska ringa tillbaka, vilket kan bli väldigt kostsamt.

Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.
Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

Därför är det viktigt att inte ringa tillbaka till okända nummer och i synnerhet när det är utlandssamtal, enligt honom.

Det japanska ordet wangiri betyder ungefär "en signal, sedan lägga på". Ett wangiri scam-samtal bryts omedelbart efter att det gått fram en eller ett par signaler. Du hinner inte att svara och syftet med dem är att man ska bli nyfiken eller orolig och ringa tillbaka för att få besked.

– Det är ingen risk att svara, det kostar inget. Det är först när man ringer upp själv som det blir ett dyrt utlandssamtal, förklarar han.

När du ringer tillbaka tickar pengar in på bedragarens konto. Dessa nummer kostar dessutom i regel mycket mer än vanliga utlandssamtal. Metoden går ut på att hålla dig kvar på linjen så länge som möjligt. Det finns även en sms-variant av wangiri, där man uppmanas att omedelbart ringa till ett nummer som anges i texten.

Bedrägeritypen är ett stort och internationellt problem, och eftersom nummerserierna som används byts ut kan det vara svårt att lyckas till hundra procent.

För tillfället verkar det inte vara några stora attacker av wangiri-bedrägerier.

Teleoperatörerna har metoder att hantera det, genom att nummer spärras, eller blockeras i båda riktningar, och varningar går ut till abonnenterna.

Kan se ut som om det är banken som ringer

Men farorna är inte över för det. För det kan till och med vara mer riskabelt att svara, och agera, när du tror dig veta vem det är i andra änden.

Exempel: Det kan se ut som ett nummer från banken eller något annat företag. Om du är osäker, och oavsett vem personen uppger sig att vara, be alltid att få ringa tillbaka själv till företaget som den säger sig representera.

Bedragarna använder sig nämligen av en app som gör att det ser ut som att det är exempelvis bankens nummer som ringer. Om man då har banken inlagd i telefonboken så står det ”banken” när det ringer. Med så kallad spoofing går det att förfalska såväl telefonnummer, mejladresser som ip-adresser. Bedrägerier via falska samtal är en växande brottskategori och ofta kopplade till grov kriminalitet.

Konsumenter uppmanas av polisen att alltid anmäla bedrägerier som wangiri och spoofing.

Fakta: Vanliga bedrägerier – så gör bluffmakare

• Om du blir uppringd av ett utländskt nummer och missar det, ring inte tillbaka om du inte förväntar dig ett samtal. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.

• Du blir uppringd från din bank eller får ett mejl om att det har uppstått ett problem med ditt konto och att du ska skicka in dina kontouppgifter. Banken gör aldrig så. Lämna inte ut dina uppgifter. Bedragarna vill komma åt dina pengar. Klicka aldrig på en länk i ett sådant mejl.

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig per telefon.

• Fler metoder finns listade här. Och om hur du ska skydda dig mot bedragare här.