Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Trycket på fritidshus är enormt – med stora prisökningar som följd

2020 blev året då svenskarna på allvar fick upp ögonen för fritidshus. I Falkenbergs kommun har priserna stigit med makalösa 37 procent på ett år. I Halland kostar ett fritidshus nu nästan 2,4 miljoner kronor i snitt och efterfrågan är fortsatt stor, hösten till trots.

Många är de som drömmer om ett fritidshus i Halland i år. Efterfrågan har varit betydligt större än utbudet och snittpriserna har pressats upp med tio procent på tolv månader.

Störst prisökning i Falkenberg

Den största prisökningen har skett i Falkenbergs kommun. Där har priserna stigit med svindlande 37 procent de senaste tolv månaderna.

Hans Flink, Svensk Mäklarstatistik.
Hans Flink, Svensk Mäklarstatistik.

– Det är en makalös utveckling. Jag har inte sett något liknande någon annanstans i landet, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Mäklaren Martin Birgerson på Fastighetsbyrån i Falkenberg och Varberg har en förklaring till att just Falkenberg sticker ut.

– Generellt är prislappen på ett fritidshus lägre här än i grannkommunerna Halmstad och Varberg. Därför finns det utrymme för priserna i Falkenberg att stiga. Med tanke på alla fina kustnära lägen i kommunen har vi säkert inte sett slutet på prisökningarna i Falkenberg än.

Mäklaren Martin Birgerson.

Enligt Martin Birgersons bedömning kan prisökningen på fritidshus faktiskt vara ännu högre än den befintliga statistiken visar.

– Nu för tiden taxeras ett fritidshus på samma sätt som ett permanentboende. Därför marknadsförs många påkostade fritidshus som villor när de säljs av mäklarna. Då finns de inte med i fritidshusstatistiken, även om de egentligen borde göra det.

En dipp tidigt i våras

Den stora efterfrågan på sommarhus bekräftas av Mathias Larsson som är fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Varberg.

Fastighetsmäklare Mathias Larsson. Bild: Tinablick photo, Läns
Fastighetsmäklare Mathias Larsson. Bild: Tinablick photo, Läns

– Vi hade kunnat sälja många, många fler fritidshus om det bara funnits fler att sälja. Det har varit ett otroligt tryck i sommar – och intresset består fortfarande, trots att hösten är här, säger han.

För ett år sedan hade han aldrig kunnat förutspå den stora efterfrågan på fritidshus. Något hände på fastighetsmarknaden när coronapandemin slog till.

– Tidig vår såg vi först en dipp. Många blev ekonomiskt försiktiga. Men sedan exploderade intresset för fritidshus. Eftersom utbudet varit så magert har priserna pressats upp, och i sommar har vår byrå haft flera rekordförsäljningar, bland annat Apelviken i Varberg, säger Mathias Larsson, som upplever att fritidshusen rent av sålts snabbare än vanliga villor.

– Flera gånger har de varit sålda innan vi ens hunnit lägga upp dem på Hemnet.

Spekulanterna beredda att resa längre

Fiber i stugan efterfrågas av många spekulanter – liksom ett naturskönt läge, förstås.

– Många vill kunna jobba från fritidshuset på grund av coronarestriktionerna. Och visst är det roligare att arbeta när man har fin utsikt om man har lyxen att kunna välja, säger Mathias Larsson.

Charlotte Renghammar är fastighetsmäklare på Renghammar Mäklarkonsult i Halmstad. Hon instämmer i bilden.

Fastighetsmäklaren Charlotte Renghammar. Bild: ANNA W THORBJORNSSON
Fastighetsmäklaren Charlotte Renghammar. Bild: ANNA W THORBJORNSSON

– Coronapandemin verkar ha fått många att fundera kring resandet framöver. Ingen vet ju när det blir möjligt eller om resandet ens kommer att se ut som förr. Jag upplever att flera som letar fritidshus har kommit fram till att det är läge att fullfölja drömmen nu.

Spekulanterna tycks vara beredda att resa längre till ett fritidshus än tidigare, bedömer Charlotte Renghammar.

– Vi har haft betydligt fler spekulanter från Göteborgsområdet i år. För ett fint hus med naturskönt läge är två timmar, enkel resa, inget problem.

Hennes uppfattning är att standarden på fritidshuset också spelar allt större roll. Många vill kunna besöka sitt fritidshus året om, med de bekvämlighetskrav det ställer. Utedass eller sommarvatten ger inga pluspoäng.

– Flera kunder söker också efter ett rymligt boende eller önskar sig ett Attefallshus på tomten. Man vill kunna ta emot hela familjen i sitt fritidshus, gärna med övernattningsmöjligheter för barn och barnbarn, säger hon.

Ingen coronaeffekt

Fastighetsmäklaren Håkan Danfors på Danfors Fastighetsförmedling har haft koll på marknaden i Laholms kommun sedan mitten av 1990-talet. Även han har märkt av en stor efterfrågan på fritidshus i år, men tror inte att det är en effekt av corona.

Fastighetsmäklaren Håkan Danfors.
Fastighetsmäklaren Håkan Danfors.

– Marknaden går upp och ner och vi har haft rekordår vad gäller priser och försäljningar tidigare. Men det är naturligt att man applicerar det som händer på fastighetsfronten på världsläget, säger han och fortsätter:

– Men visst, historien lär ju oss att pandemier tar sin tid. En del inser nog att det inte kommer att bli något hus i Spanien för deras del och så bestämmer de sig för ett fritidshus i på hemmaplan istället.

På hans byrå pågår försäljningen av fritidshus i princips året runt.

– Så länge hösten är mild säljer vi på. Sedan blir det en dipp till julskyltningen när folk har fullt upp med skinka och besk. Men efter nyårshelgen drar det igång igen. Min uppfattning är att den som letar fritidshus har koll, oavsett årstid, och är beredd att hugga till när rätt hus dyker upp.

Så mycket kostar fritidshuset i snitt (källa: Svensk Mäklarstatistik)
Kommun Antal sålda jun-aug Kronor/kvm Medelpris
Falkenberg 18 32 276 2 459 000
Halmstad 7 39 822 3 230 000
Hylte 6 18 634 1 497 000
Kungsbacka 7 43 831 2 107 000
Laholm 15 25 543 1 797 000
Varberg 33 43 845 2 677 000