Stor växtkraft i runda växthuset

I Carina Forsbergs förra växthus brukade tomatplantorna bli fem meter höga. Nu blir de det dubbla och får växa dubbelvikta. Hon är en av de första i Skandinavien som har skaffat ett exemplar av ett runt växthus.

ANNONS
|

Växthuset Biodome Spira ser ut som en jättelik boll. Formen är geodetisk, inspirerad av jorden.

– Det var en uppfinnare i USA som fick patent på det någon gång under 60-70-talet. Jag hittade det på nätet för några år sedan och byggde först en liten modell, säger Patrick Norlin som bygger de runda växthusen och är förvånad över att de inte har slagit igenom redan.

Carina Forsbergs förra växthus som hon hade haft i många år blåste sönder under stormen Gorm. Då började hon leta på nätet efter ett nytt och snubblade över sidan med runda växthus.

ANNONS

Tanken bakom bygget är att gå tillbaka till naturliga förutsättningar, som naturen själv en gång kreerat. Det ger, enligt Patrick Norlin, ett optimalt rum. Solinstrålningen kommer i 90 graders vinkel hela dagen. Inga döda vinklar finns i växthuset vilket underlättar luftcirkulationen. Dessutom är uppvärmningen mindre resurskrävande eftersom väggytan är mindre.

Växthuset levererades till Carina Forsbergs trädgård i Varberg och byggdes ihop för ungefär ett år sedan.

I Lettland, Polen, USA och Ryssland finns det många som odlar i geodetiska växthus. Men i Sverige har det ännu inte slagit igenom. Patrick Norlin är säker på att det kommer att bli stort även här.

– Jag har hittills byggt åtta stycken, säger han.

Invändigt är det helt i trä, det finns inte ens några skruvar. De 99 trekantiga rutorna är tillverkade i polykarbonatplast med bra isolerfunktion.

Det är högt i tak, drygt tre meter.

– Det är en härlig volym och atmosfär när man kliver in i det, säger Carina Forsberg.

Förutom tomater har hon odlat jordgubbar, paprika, chili och gurka. Växterna trivs bra och säsongen har varit lång. Ända fram till januari fick hon färska tomater från växthuset. Då rensade hon ut plantorna men hon tror att de hade kommit igång och börjat växa igen om de fått vara kvar.

ANNONS

Växthuset fungerar lite annorlunda jämfört med andra växthus. Det har tagit lite tid att lära sig få rätt temperatur och luftfuktighet. En nackdel som hon har upptäckt är att det blir väldigt fuktigt och lättare att få mögelangrepp. Men genom att ta upp fler ventilationshål har det blivit bättre.

Det går att få systemet självvattnande genom att anlägga grusbäddar men det har inte Carina Forsberg valt att göra.

Bäst utnyttjas utrymmet i växthuset genom att tillämpa vertikal odling i olika skikt. Växthuset används också som uterum och har inretts med fåtöljer och ett litet bord.

I ett annat växthus som Patrick Norlin har byggt odlar ägaren bananer och papaya. Det går nämligen att odla i Biodome Spira året runt och få Medelhavszon i det. Vad Carina Forsberg ska odla i år hade hon inte bestämt när den här intervjun gjordes.

– Det är kul att experimentera, säger hon.

I Carina Forsbergs växthus finns en klimatanläggning. En fläkt är inställd att starta om temperaturen blir för låg.

– Det är en häftig känsla att om man gör ett bra förarbete kan man få gratis mat. Vi kommer att behöva att fler odlar sin egen mat. I dag är vi alldeles för beroende av import av livsmedel, säger Patrick Norlin.

ANNONS

Han berättar att han har ett projekt på gång i Karlshamn där en kund ska bygga ett hus inne i hans runda växthus. Det sfäriska växthuset kommer att bli 15 meter i diameter och 8,5 meter högt. På insidan byggs ett hus i ekologiskt material. Tanken är att det ska vara en liten trädgård runt huset där det blir Medelhavsklimat året om.

Fakta: Runt växthus

Det runda växthuset har byggts utifrån geodetisk design, det vill säga som jordens dimensioner och form. Byggstrukturen ska enligt tillverkaren vara väldigt stark och stå pall för både starka vindar och snö.

Den runda formen gör att solinstrålningen blir jämnare under hela dagen. Och väggytan mot omgivningen är cirka 30 procent mindre jämfört med traditionella konstruktioner vilket medför minskade värmeförluster. (Källa: Patrick Norlin)

ANNONS