Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I centrala Göteborg kan man hyra en 200 kvadratmeter stor lyxig lägenhet på semestern.
I centrala Göteborg kan man hyra en 200 kvadratmeter stor lyxig lägenhet på semestern.

Semestra i en älg, svamp eller i en lyxvåning i sommar

Runt om i väst finns det många härliga och unika semesterboenden som passar perfekt för en semester på nära håll. Vad sägs om att bo i en trädkoja över sex meter upp i luften, i en 200 kvadratmeter stor lyxlägenhet, eller i en bikupa.

Nu när man kanske inte får åka utomlands på semestern får man hitta andra roliga alternativ. Runt om i väst kryllar det av mysiga boenden att semestra i.

Par kan till exempel ta in på ett slott och mysa, eller varför inte bo ett glashus mitt ute i skogen. Kanske tittar skogens konung förbi.

För barnfamiljerna som planerat en resa till värmen, och ett besök hos Lollo och Bernie, kanske en semester i en älg eller i en flugsvamp kan imponera på barnen. Eller varför inte unna sig några dagar i en lyxig vindsvåning i centrala Göteborg. Valen är flera.

Här tipsar vi om 11 unika boenden för en semester:

Bikupa, Orust

I Henån ligger Tavlebords Honungsgård där kan man fika, äta lunch och gå på bi-utställning. Men också semestra i en bikupa. Både insidan och utsidan påminner om hur bina bor, fast i större storlek. Huset är på 50 kvadratmeter fördelade på två våningar. Där ena våningen finns kök, badrum och soffhörna.

På andra planet finns två sovrum och ett allrum. I ett av sovrummen finns en stor sexkantig honungscell med dubbelsäng. Vill man sitta ute finns det en takterrass, altan och en balkong.
Bild: Jonas Ingman @ Bruksbild
Bild: Jonas Ingman @ Bruksbild

Semestra i en älgtjur eller bisonko, Falköping

I Falköping ligger Älghotellet med fyra udda stugor att semestra i. De har mellan fem till tio bäddar, flest bäddar har den nya Bisontjuren. Stugorna ligger mitt i älg- och dovhjortsparken så närmare djuren än så är svårt att bo. Alla boendena har kylskåp och en vattenkokare, men ingen köksutrustning. Sittgrupper finns på altanen till varje stuga.

Toalett och dusch finns i stenstugan som ligger jämte älg- och bisonstugorna. På utsidan finns en grillplats där gästerna kan laga mat.

Glashus i skogen, Dals Långed

Med utsikt över en sjö ligger två glashus att hyra i Dalsland. Väggar och tak i de små husen har full insyn av skogens djur, och de boende har full utsikt över skog och sjö. Vem vet, kanske kommer skogens konung på besök. Huset passar för två personer då det bara finns en 160 centimeter bred säng.

Grundpaketet är att man hyr huset i 72 timmar, då ingår frukost, lunch och middag, men också en ryggsäck med bland annat pannlampa, vattenflaska, tändstickor, myggstift, ficklampa.

Ingår också en korg med extra filt, solcellsladdare och glas. Gästerna får även tillgång till roddbåt och två fiskespön.

I närheten finns en badplats, eldplats att grilla på och ett utedass. Dusch finns i upplevelsecentret.

Vill man bo där bara en natt är det också möjligt, då ingår frukost.
Bild: Erik Ottoson
Bild: Erik Ottoson

Ett trädhus, Falköping

Sex och en halv meter upp i bland trädkronorna ligger de två trädhusen Sjunde Himlen och Andrum. Kanske inget för sömngångare, men för alla andra. Ett hus är på cirka 18 kvadratmeter, och det andra på 24 kvadratmeter. Det mindre har fyra bäddar, och det större har sex.

Tvätta sig gör man i en gammaldags kommod i huset, toa finns utomhus, dricksvatten står i kylen. I husen finns en vattenkokare men inget kök.

Det bjuds på eftermiddagsfika med hembakat och på morgonen hissas det upp en frukostkorg till gästerna. Husen är vinteranpassade och har elvärme.

Bo i en svamp eller trästubbe, Lyrestad

Bo i en svamp eller trästubbe, Lyrestad
Vid Göta Kanal finns det möjlighet att bo i en karljohanssvamp, flugsvamp eller i en stubbe. Att slå Bamseklubben är kanske svårt, men att semestra i en flugsvamp borde väl imponera på barnen.

Stugorna är olika stora och har plats för mellan tre och åtta gäster. Karljohanssvampen är störst och där kan man sova i både hatten och i foten. I svamparna och stubbarna finns kylskåp och vattenkokare. När man ska gå på toa får man göra det i service-stubben på kullen.

I hotellbyggnaden finns flera duschar och WC. Det finns grillplatser ute där man kan göra egen mat.

En kåta, Lidköping

Bäverli Hills stughotell ligger mellan Kinnekulle och Läcka slott. Där finns fem stycken kåtor man kan hyra. Man kan välja mellan bävern, illern, ekorren, räven och grävlingen. Rummen passar för par, och är på 12 kvadratmeter styck.

Sviten är på 15 kvadratmeter. Rummen har bland annat dubbelsäng, kamin, kylskåp, handdukar, badrockar. Toalett och dusch finns i separat byggnad.

På området finns grillplatser, inomhuskök och utekök. I priset ingår både frukost och kvällsfika. Tvärs över vägen ligger Vänern för ett dopp.
Bild: Jocke Bergstrom
Bild: Jocke Bergstrom

Ett slott, Västerlanda

För de som vill lyxa till det på semestern passar kanske ett slott. Thorskogs slott byggdes 1892 och ligger mellan Kungälv och Lilla Edet. Slottet ligger i en vacker park och har totalt 40 dubbelrum i olika storlekar.

Man kan bo i rum som till exempel heter Anna, Christina, Eskil, Släggan och Korn.
De erbjuder olika paket, som till exempel boende med frukost, boende med tvårättersmiddag och frukostbuffé, eller boende med eftermiddagsfika trerättersmiddag och frukost.

På slottet finns olika aktiviteter som bad i vedeldade kar utomhus och lerduveskytte och Qi gong.
Bild: Beyond Oceans Media
Bild: Beyond Oceans Media

Flytande stuga, Bengtsfors

På sjön Lelång ligger det fem flytande stugor att hyra. Varje stuga är på 13 kvadratmeter och har plats för fyra gäster. Stugorna har både toalett och ett fullt utrustat kök med spis och kyl. Det finns också ett batteri där man kan ladda sin mobil så man slipper vara kontaktlös.

I hyran ingår en eka med motor så man köra runt med sin eka, och ankra där man vill.

Vill man duscha får det bli ett dopp i sjön från badstegen.

Lyxlägenhet i centrala Göteborg

På Airbnb finns en lyxig vindsvåning på 200 kvadratmeter fördelade på två etage. Våningen har tre sovrum med plats för fem gäster, och ett och ett halvt badrum. Vardagsrummet har 6,5 meter i takhöjd och flera soffor för häng.

Från vardagsrummet tar man trappan upp till köket och matplatsen. I köket finns bland annat, micro, kaffebryggare och diskmaskin.

I hyran ingår också sängkläder, hårtork, Wifi, parkering och schampo.

Det finns hiss upp till våningen.

Glampingtält, Ljungkile

För de som inte är så förtjusta i vanliga tält finns numera glampingtält att hyra. Ett lyxigt tältande kan man väl säga.

På Anfasteröd Gårdsvik finns två stycken glampingtält att semestra i. Tälten har badrum med både wc och dusch, pentry, matplats, uppvärmning, rinnande vatten och el.

På bottenplan finns en dubbelsäng, och det gör det även på loftet.

Både frukost och städning ingår.

Frukosten levereras just nu till tältet i en korg. På området finns till exempel tillgång till kajaker, en restaurang, vedeldad bastuflotte, havsörings- och makrillfiske och skogspromenader.

Lappkåta, Dals Långhed

I Dalsland finns det möjlighet att bo i en lappkåta. Totalt finns det nio sovkåtor hos Dalslands aktiviteter, fem av dem har plats för fyra personer, och fyra har rum för 16 personer.

De kan vara bäddade med granris och liggunderlag, eller med grus för de som vill ligga på luftmadrasser eller tältsängar, vilka man får ta med själva.

Sovsäck ska man också ta med.

Varje lägerplats har sovkåtor, samlingskåta med bord, bänkar och eldstad samt grillplats under tak. En torrtoalett finns vid tältplatsen.

Dusch och toa finns vid receptionen.

I hyran ingår förutom tält, ved och en lägerhink som är fylld med tändvätska, tändstickor, stearinljus, yxa, kniv och första förband.

Kåtorna ligger precis vid sjön Iväg, där man kan ta sig ett dopp.