Så slipper du råttor och möss i villan och fritidshuset

Råttor och möss kan ställa till stor skada i ditt hem. Här berättar Niklas Holmberg, skadedjursexpert vid Anticimex i Halland, om vad du ska göra för att slippa ovälkommet besök av gnagare: ”Mata inte fåglar i din trädgård och täta ditt hus .”

ANNONS
LocationHalmstad||

Slipade gnagare

”Råttor och möss är gnagare som gärna tar sig in i våra hus, inte sällan i väggar och golv. Båda ­behöver gnaga för att slipa sina tänder, som växer hela tiden, och det är därför vi till exempel kan se att möss har ­tuggat på stearinljus i sommar­stugor som stått tomma en hel vinter. Råttor ger sig inte sällan på lite kraftigare kablar, golvbrunnar i plast och även el- och ­avloppsledningar, vilket självklart kan ställa till stora problem.”

Niklas Holmberg vid Anticimex i Halland.
Niklas Holmberg vid Anticimex i Halland.

Gör intrång — trots att det är trångt

”Råttor trivs förträffligt i avloppsledningar – både inne i fastigheter och nere i gatan eller gräsmattan – och tar sig in där det har uppstått brott eller sprickor av ­någon ­anledning. När de väl har tagit sig in gör de hålet större, för att få det mer ­bekvämt.

ANNONS

Mössen bosätter sig gärna på en vind, där det är varmt och skönt. Man kan fråga sig hur de tar sig upp, och det kan ske ­genom en hög växt, kanske en tuja, som står nära ytterväggen. Snabbt och lätt klättrar de upp i det gröna och slinker sedan in mellan ­takstolen och ytterväggen. De kan också klättra obehindrat på en skrovlig ­tegelfasad.

Det är också ­vanligt med möss under trallen på altanen eller i något hörn i det ­vinterstängda uterummet.

En mus behövs bara ett hål stort som ett lillfinger för att ta sig in, för en råtta krävs en tumme. Både möss och råttor kan dra sina egna käkar ur led, för att på så sätt bli mindre. En skillnad mellan de båda djuren är att mössen bajsar när de springer och alltså lämnar sin avföring både här och där, medan råttor bajsar på ett och samma ­ställe.”

Råttor kan:

”En råtta kan ta sig flera våningar upp i ett hyreshus. Den tar spjärn med ryggen mot röret och klättrar sedan uppåt. De kan också hålla andan i flera minuter, det är ­därför de kan dyka upp i toaletter med vatten i. De kan också hoppa en dryg meter – utan ansats”.

ANNONS

Hur många är de?

”Jag tror inte att antalet möss har ökat särskilt mycket under mina drygt 30 år i branschen. Det går lite i cykler, och den här sommaren har vi haft ovanligt många saneringar i Halland. Däremot har det skett en extrem ökning av råttor sett över tid, och antalet råttsaneringar har tiofaldigats de senaste 20 åren. Nästan alltid när man börjar gräva i marken av en ­eller annan anledning, larmar de närboende om att de ser råttor ovan jord.”

Så stoppar du dem…

”Regel nummer ett: Mata aldrig ­fåglar på din tomt, eftersom det drar till sig både råttor och möss. Av samma ­anledning ska du plocka upp fallfrukt så fort som möjligt, och om du har kompost för frukt och andra matrester ska det vara en varmkompost med dubbla väggar.

Du bör också täta ditt hus så gott det går. Täpp till alla hål i grunden, och ett tips är att packa stålull – som de inte gillar att gnaga på – hårt i springorna runt eventuella ledningar och rör som går in. Om du har träpanel på fasaden, så finns det olika lister som du kan montera längst ner utan att ventila­tionen blir sämre.

Lägg också något tungt över brunnslock som inte är fastskruvade. Råttor trivs som sagt väldigt bra i avloppsrör och har inga problem med att trycka upp en vikt på 1,5 kilo.”

ANNONS

… så upptäcker du dem om du inte lyckats stoppa dem...

”I en året runt-bostad hör du oftast om de har flyttat in. Det kommer krafsande, gnagande eller springande ljud från väggar, golv och vind. Mössen låter lite mindre, råttorna lite mer eftersom de är större.

Du kan också känna lukten av djurens avföring. Den är svår att beskriva, men om jag säger att den är lite stickande? Och om jag ska beskriva lukten av en död råtta eller mus, brukar jag säga att det är lite som kåldolmar. Eller kål ­generellt – lätt ­sötaktigt.”

Om det handlar om ett uterum eller ett fritidshus, där du inte är så ofta ­under den kalla säsongen och alltså inte kan spåra dem genom ljuden, är avföringen ett säkert tecken på att de har flyttat in. Deras bajs ser ungefär ­likadant ut, svarta ­avlånga korvar. Men musens är 6-10 millimeter långa och har spetsiga ändar, medan råttans är cirka 18 millimeter långa och är aningen tjockare och med trubbiga ändar.

För ett tag sedan hade jag en kund som bodde i ett flerfamiljshus, och som vid tre tillfällen hade sett det som visade sig vara råttbajs i toalett­stolens krök. Tack vare ett tungt bakelitlock hade inte råttan tagit sig upp genom toastolen, men det hade alltså varit fullt möjligt om locket inte hade varit på. I ett sådant fall kan vi inte göra så mycket i just den lägenheten, utan då handlar det om att stoppa råttan nere i avloppsledningen, ute i gatan.

ANNONS

Ibland är det väldigt svårt att begripa hur råttorna har kommit in. Vi har haft fall där man har ­flyttat ett kök för flera år sedan och då kapat ett rör och stängt till det med ett plastlock. Ett ­sådant lock slipar råttorna mer än gärna sina tänder på, och efter ett antal år kan de plötsligt ha skapat en väg in i huset, via det kapade avloppet. Hålet ­leder sedan vidare in i huset – via väggen, bjälk­laget eller golvet. Ibland måste man göra en del byggtekniska ingrepp innan man kan slå fast var det gamla röret ligger och extra komplicerat blir det ju om huset dessutom har bytt ägare under åren som gått sedan renoveringen.”

... och så blir du av med dem:

”Jag förespråkar den vanliga slagfällan. Ladda den inte med ost, eftersom den torkar, utan med sånt som de gillar: nougatkräm, choklad eller böcklingpastej. Jag brukar använda ett halvt russin när jag ska fånga de möss som nästan varje år smiter upp på min egen vind; det klibbiga som uppstår på klipp­ytan är ­perfekt. Slagfällan är skonsam och de dör ögonblick­ligen när bygeln slår igen över nacken. En nackdel är dock att när fällan väl har slagit igen, så är den verkningslös – och du måste ju vittja den regelbundet för att slippa dålig lukt i huset. Ett tips är att sätta ut ett stort antal ­fällor samtidigt.

ANNONS

Sedan några år tillbaka finns en elektrisk apparat som du sätter i ett uttag i väggen och som tillverkaren hävdar skrämmer bort mössen med hjälp av ett ultraljud. Dock finns det inga studier som visar att det funkar, så det är inget vi från Anticimex använder själva eller rekommenderar våra kunder.

Om du vill fånga mössen levande finns ­burar, som du lurar in mössen i med ett lockbete. Men sådana fällor måste tömmas fem gånger om dygnet – och du måste dessutom släppa ut musen på samma ställe där du har fångat den. Du får alltså inte köra iväg med fällan och släppa ut mössen i skogen, så jag har svårt att se vitsen med hela grejen. Dessutom vet vi att de blir otroligt stressade av att sitta fast i de där burarna, det finns tester som visar att möss kan dö av blödande magsår ­redan efter några timmar.

Bekämpningsmedel kan låta som det logiska sättet att döda en råtta inne i ditt hus, men det innebär att du riskerar att få ett lik som ligger i väggen och luktar i ett halvår. Numera får du inte heller lägga ut gift i förebyggande syfte, varken inom- eller utomhus, eftersom katter har blivit svårt sjuka och även dött efter att ha fått i sig giftet.

ANNONS

Så jag skulle säga att slagfällor är det mest logiska även för råttor, men då handlar det ­givetvis om en större variant än den du har till möss.”

När spjuten skjuts ut

”För ungefär tio år sedan kom den elektroniska fällan, som vi på uppdrag av kommuner, fastighets­företag eller bostadsrättsföreningar monterar nere i avloppsbrunnar i områden där man har upptäckt mycket råttor ovan jord. Det kan vara vid flerfamiljshus, byggen, parker, ­restauranger eller hotell. Fällan består av 14 ­kolfiberspjut som skjuts ut samtidigt och krossar ryggraden på råttan. Liket sköljs sedan vidare till r­eningsverket, även om det ofta inte blir så mycket kvar av det, eftersom råttor gärna äter på sina döda kamrater. Då fällan är digital och kommunicerar med teknikernas handdatorer, kan vi följa det som händer – och även räkna antalet döda råttor. Av affärsmässiga skäl kan jag inte berätta hur många fällor vi har utplacerade i exempelvis Halmstad, men jag kan säga att de totalt sett dödar flera hundra råttor i kommunen varje månad.

Bild: Arkiv

Generellt är den elektroniska fällan lite av en ­revolution; den är helt giftfri, råttan dör ögonblickligen och vi har järnkoll på hur många vi tar.”

ANNONS