Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Så skapades drömhuset med sjöutsikt

Med en slående sjöutsikt och omgiven av vacker natur ligger familjen Nirs villa. Ett skräddarsytt hus, inte bara för familjen, utan även för platsen. Huset har anpassats för såväl sol som blåst och smälter med sin jordiga färgpalett in i skogen.

En halvtimme öster om Göteborg, på en udde med utsikt över Stora Härsjön, ligger familjen Nirs drömhus. Ett hus som smälter in i naturen på ett anspråkslöst sätt med sina stora fönsterpartier och naturliga material som trä, betong och glas.

– Huset är verkligen ritat för denna platsen. Eftersom vi hade bott här i tre år innan vi ritade huset och påbörjade bygget så visste vi precis hur solen går och hur det brukar blåsa, berättar Jenny Nirs.

Jenny kommer från Tjörn och Jon från Dalarna, och de träffades via gemensamma vänner för sex år sedan. De trivdes i sin lägenhet i Göteborg och hade inga planer på att flytta. Det var när Jenny letade hus till sin bror som stugan med drömläget uppenbarade sig, och mest för skojs skull åkte paret och kikade.

– Långt in i skogen på slingriga grusvägar körde vi och då kunde vi aldrig tro att det skulle vara något för oss. Men när vi kom fram var det kärlek vid första ögonkastet, säger Jenny.

Ritade familjens nya hem med blyertspenna

Från början var det tänkt att paret så småningom skulle bygga ut stugan i takt med att familjen växte, men det visade sig att den var i för dåligt skick för att bygga vidare på.

När Jenny var föräldraledig med sonen Dylan ritade hon, enbart med blyertspenna och linjal, familjens nya hem.

– När jag ritade huset var visionen att skapa ett hem som suddar ut gränsen mellan ute och inne. Vi ville plocka in den vackra naturen och få en orangerikänsla inne, samtidigt som vi ville att huset skulle smälta in i omgivningen, berättar hon och fortsätter:

– Jon hade två önskemål med huset; att köket skulle vara hjärtat i mitten och att det skulle vara utsikt från badkaret. Så vi började där. Förmodligen i helt fel ände om man frågar en konstruktör, men jag ritade rum för rum utifrån våra behov och vilka väderstreck vi ville ha i rummen.

Rivningsarbetet påbörjades i april 2019 och familjen flyttade tillfälligt ut i gäststugan på ynka 18 kvadratmeter, utan rinnande vatten med utedass på baksidan.

– Vi fick bära vatten i hinkar från garaget till stugan för att värma det och diska. Egentligen hade vi som mål att flytta in i det nya huset vid jul för att slippa den värsta vintern i lillstugan men så blev det inte, berättar Jon Nirs.

Taket blåste av, det regnade in och vid det laget hade allt vårt vatten frusit.

Projektet kantades av flera utmaningar, allt från starkt växlande vädertillstånd till konflikter med byggfirmor. Det var tidsplaner som inte hölls, felaktiga monteringar som upptäcktes och märkliga fakturor som utfärdades.

– Den andra byggfirman vi anlitade gick i konkurs och lämnade oss i sticket. Enligt en besiktningsman vi tog in var huset bland det värsta han sett. Väggarna satt snett, huset var otätt och i extremt dåligt skick. Och detta mitt i novemberstormarna dessutom. Taket blåste av, det regnade in och vid det laget hade allt vårt vatten frusit. Vi ville ett tag bara sälja allt och flytta in till stan igen, men tack vare fantastiska vänner och familj så lyckades vi till slut färdigställa huset, om än lite senare än planerat, berättar Jon.

De stora fönsterpartierna som vetter mot sjön släpper in naturens färger, som plockats upp i interiören. Bild: Alice Johansson
De stora fönsterpartierna som vetter mot sjön släpper in naturens färger, som plockats upp i interiören. Bild: Alice Johansson

Var med i SVT:s serie ”Husdrömmar”

I samma veva spelades SVT:s tv-serie ”Husdrömmar” in, där arkitekten Gert Wingårdh fick följa bygget på plats. Husritningen var enligt Gert Wingårdh ”snubblande lik en barnteckning”, men i slutändan blev det så bra att han hade kunnat tänka sig att flytta in själv.

Det 194 kvadratmeter stora huset består av två parallella huskroppar med sadeltak, sammanlänkade av ett stort kök och andas såväl modernt ladhus som norsk fjällstuga.

– Utvändigt ville vi att huset skulle smälta in i omgivningen och fick tips av Gert Wingårdh att välja en mörkare kulör på panelen. Valet föll då på en svartpigmenterad roslagsmahogny som innehåller trätjära, linolja och balsamterpentin, förklarar Jenny.

LÄS MER: Det är i Halmstad som landet släcks ner – här finns husen i SVT:s nya serie

LÄS MER: Snart syns familjen Vinterthun i Husdrömmar

De stora fönsterpartierna som vetter mot sjön släpper in naturens färger, som plockats upp i interiören.

– Den svarta panelen på tak och väggar är väldigt lik ytterpanelen. På flera väggar och tak har vi ett betongliknande ytskikt vilket förstärker den råa och industriella stilen vi gillar, förklarar Jenny.

Jenny och Jon Nirs tillsammans med barnen Dylan, 3 år och Bonnie, 5 månader. Bild: Alice Johansson
Jenny och Jon Nirs tillsammans med barnen Dylan, 3 år och Bonnie, 5 månader. Bild: Alice Johansson

Bor i Villa Häcken

Här bor: Jenny och Jon Nirs, 33 resp 37 år, med barnen Dylan, 3 år och Bonnie, 5 månader.

Jobbar med: Jenny är vd på ett IT-konsultbolag och Jon är försäljare av bilglas.

Huset: Ett egenritat 1,5-planshus i Lerum på 194 kvm fördelat 7 rum och kök.

Överallt i hemmet syns kreativa och lekfulla lösningar med återbrukade material. I kökstaket hänger en brandstege från den gamla stugan och fönsterbrädorna är gamla brädor från vardagsrumsgolvet.

– Alla innerdörrar i huset är begagnade eller egensnickrade, vi har kanske betalat 1000 kr för alla nio dörrarna. Vi har tillverkat matbordet och bänkskivan på köksön av björkplywood som vi betsat och behandlat med hårdvaxolja, en väldigt prisvärd lösning, menar Jon.

Vi lärde oss även mycket kring rättsprocesser, om att våga ställa krav och ifrågasätta i tid.

Med en stor portion envishet, en stark vision och ett kreativt sinne har Jenny och Jon gått från spartansk sommarstuga till storslaget drömhus.

– Vi har lärt oss otroligt mycket. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bygga FTX-system men i dag kan jag med stolthet säga att jag känner till varenda liten krök på varje ventilationsrör. Jon var händig sedan innan, men nu tar han sig an allt utan problem. Vi lärde oss även mycket kring rättsprocesser, om att våga ställa krav och ifrågasätta i tid, säger Jenny och Jon fyller i:

– Vi brukar skämta och säga att det vi är mest nöjda med i huset är rinnande vatten, men det var ju faktiskt det vi uppskattade mest när vi flyttade in. Sedan, att vi till slut fått till huset precis som vi ville ha det, och känslan att leva så nära naturen, är oslagbar.

LÄS MER: Tv-kändis ligger bakom hus på Fyllinge