Jessica Olander gör om sina loppisfynd på ett kreativt sätt. ”Min stil är lekfull, grafisk och har glimten i ögat. Det viktiga för mig är att göra något roligt av sakerna som hamnar i bortskänkeshögen eller grovsoporna”, säger hon.
Jessica Olander gör om sina loppisfynd på ett kreativt sätt. ”Min stil är lekfull, grafisk och har glimten i ögat. Det viktiga för mig är att göra något roligt av sakerna som hamnar i bortskänkeshögen eller grovsoporna”, säger hon.

Pimpa dina loppisfynd!

Jessica Olander tar hand om loppisfynden ingen vill ha och ger dem nytt liv. Inspireras av hennes kreativitet och förvandla gamla prylar till roliga inredningsfavoriter.

ANNONS
|

När sommarens alla loppisfynd har burits hem så kommer nästa fråga. Var passar de in? Kanske har spontanförälskelsen lagt sig lite, och plötsligt ser den bruna keramikkrukan med lustiga öron inte lika klockren ut. Den ställs lite obeslutsamt in i ett skåp i väntan på inspiration, och plötsligt har vi fyllt alla utrymmen därhemma med saker vi inte använder. Fast de med enkla medel kan bli unika inredningsföremål.

Jessica Olander har alltid ritat, pysslat och gjort om saker, ända sedan hon var barn. Men de senaste tre åren har hon trappat upp takten, och plötsligt är hela hemmet fyllt med omgjorda loppisfynd.

ANNONS

– Jag behövde en kreativ ventil utöver mina kunduppdrag som grafisk formgivare. Jag tror att kreativitet föder kreativitet och genom mitt sidoprojektblir jag bättre i allt som jag gör.

I somras tog hon ännu ett steg, och skapade bloggen "Improved by Me" där hon dokumenterar sina omgörningsprojekt. Tanken är att fler ska bli sugna att testa.

– Jag är väldigt transparent med hur jag gör när jag gör om något, för jag vill att fler ska återbruka. Vårt konsumtionssamhälle är så hysteriskt, vi konsumerar så sjukt mycket grejer, och det behöver vi egentligen inte göra. Jag vill att fler ska hitta glädjen i det vi har, eller det andra slängt, säger Jessica Olander.

Helst ritar Jessica på keramik, hon håller utkik efter vita eller ljusa krukor och vaser i roliga former som enkelt går att dekorera med svart penna. Handtag på sidorna är bra, de ser ut som öron – bara att rita dit ett ansikte.

– För mig är det prestigelöst och lustfyllt, och jag tycker om att det blir ett unikt resultat. Även om jag hittar fler likadana vita krukor att rita på, blir inga likadana eftersom mönstret är handritat.

Jessica inspireras bland annat av den japanska konstformen kintsugi, som handlar om att laga trasigt porslin och keramik med guld så att lagningarna blir en utsmyckning.

ANNONS

– Jag gillar verkligen tanken på att ta något trasigt, laga det, och göra det så fint att föremålet blir mer värt i sin lagade form, säger Jessica.

Nu håller hennes samling av "pimpade" fynd på att ta över hemmet, och tanken är att så småningom skapa en webbshop och sälja alstren där. Hon försöker också hitta bättre sätt att dekorera på - hobbybutikernas keramikpennor är svåra att täcka stora ytor med. Lösningen blev industripennor köpta i specialbutiker. Hennes mönster är kontrastrika: vita mönster på mörka bakgrunder – eller tvärtom.

– Jag skulle beskriva min stil som ganska lekfull, grafisk och med glimten i ögat. Jag älskar att gå på loppis och leta, men det viktiga för mig är framför allt att göra något roligt av det som hamnar i bortskänkeshögen eller grovsoporna. Jag gör aldrig om saker som redan är fina och dugliga. Designklassiker går säkra. Jag skulle ju till exempel aldrig få för mig att rita om ansiktet på en Lisa Larsson-katt!

ANNONS