På Lis Mejeri i Falkenberg – välkomna hem till Rina Ratell och Johan Blidberg

På Lis Mejeri i Falkenberg bjuder Rina Ratell och Johan Blidberg på femrättersmeny i historisk miljö. Hemmarestaurangen har de drivit sedan 2015 – och själva huset blev de förälskade i vid första ögonkastet.

ANNONS
|

Höstfärgerna är vackra i Långås utanför Falkenberg – och den gamla byggnaden från 1896 där det först var mejeri, sen tvätteri och numera restaurang är lika vacker den. Här har Rina och Johan bott sedan 2013.

– När vi såg det här huset fanns det inte mycket att tveka på, det kändes helt rätt. Vi var redo att göra något nytt i livet, säger Rina.

Innan de blev ägare till det gamla mejeriet bodde de i varsin lägenhet i Varberg, Johan jobbade som kock (vilket han gjort i stort sett hela sitt vuxna liv) och Rina som fastighetsmäklare. Numera har de två barn, ett och tre år gamla, och familjen trivs utmärkt med livet på landet. När de först flyttade in var det mycket att fixa, huset var inte i bästa skick.

ANNONS

– Det var bara att kavla upp ärmarna, ta fram målarburkarna och glömma allt vad socialt liv heter under ett års tid, säger Johan med ett skratt.

Lis mejeri.
Lis mejeri. Bild: Håkan Johansson

”Tid att njuta av maten”

El- och vattensystem har de fått byta ut. I övrigt har de mest gjort det som varit absolut nödvändigt: målat, putsat, skrapat och renoverat badrum. Rina och Johan säger att de gillar gammal stil, och har inget intresse av att renovera sönder något. Det får gärna vara lite snett och vint, det är en del av charmen.

På husets nedervåning ligger det gamla mejeriet och det är här restaurangen numera finns. Gammal klinker och kakel, högt i tak, stora öppna ytor, levande ljus och ett möblemang som främst utgörs av gamla loppisfynd gör matsalen till en ganska udda – och väldigt charmig – restaurangmiljö.

– När folk kommer hit och äter vill vi ge dem en helhetsupplevelse. Vi serverar alltid femrätters och vill att människor verkligen ska ha tid att njuta av maten, säger Johan och fortsätter:

– Det finns inget tråkigare än att lägga energi på att laga fin mat och att någon sen bara kastar i sig den på fem minuter. Jag kan tänka mig att det är ungefär samma sak som att vara musiker och spela för en publik som inte lyssnar.

ANNONS

Klassiskt och svenskt

Ovanför restaurangdelen ligger själva bostaden. Här bodde förr mejeristerna – nu är det ett mysigt hem på ungefär 200 kvadrat för Johan, Rina och deras barn.

– Ganska direkt när vi flyttade in här kände vi att vi ville göra något mer av huset, det kändes dumt att inte fler skulle få njuta av den här vackra gamla miljön, säger Rina.

Johan fyller i:

– När man är anställd tror man att man ger sin fulla potential. Först när man startar eget inser man att det inte är så. När man jobbar för sig själv blir det så mycket mer av ett artistskap, drivet av lust, och då ger man verkligen 100 procent.

Johan är den som står i köket. Rina har hand om det administrativa plus ansvarar för att ta emot gäster och servering. Vid behov säsongsanställer de en eller ett par personer.

– Jag kallar mig värdmästare och Johan är husmor, säger Rina och ler.

Bild: Håkan Johansson

Vad gäller maten som serveras så beskriver Johan den som klassisk och svensk, fast med modern touch och moderna, ibland oväntade, smaker. Det ska vara mycket grönsaker, mycket råvaror i säsong och mycket lokalproducerat.

– Det är inte rimligt att vi skickar mat kors och tvärs över hela jorden. Att försöka använda oss av närproducerade råvaror i så stor utsträckning det bara går är en självklarhet för oss.

ANNONS

Att ha en restaurang i sitt eget hem har visat sig vara ett lyckat koncept. På det stora hela har det gått bra sedan start, även om coronapandemin naturligtvis varit tuff som för de flesta andra i branschen.

Ett koncept som funkar

På Lis Mejeri har de öppet lite när de känner för med fokus på sommar- och julsäsong. De tar också mycket privata bokningar.

– Vi har inga fasta öppettider, vi är i stället tydliga med att kommunicera på vår hemsida och på sociala medier om vad som gäller. Och det funkar bra, säger Rina.

Har ni funderat på att starta bed- and breakfast någon gång, eller har ni några andra utvecklingsplaner?

– Nä, vi vill nog mest köra vidare på det här, det känns som att vi har hittat ett koncept som fungerar nu, säger Rina.

Rina Ratell och Johan Blidberg

Ålder: Han, 38, hon 39.

Familj: Två barn, 3 och 1 år gamla.

Gör: Driver restaurang hemma på Lis Mejeri i Långås strax utanför Falkenberg.

Uppvuxna i: Rina i Varberg, Johan i Holsljunga i Svenljunga kommun.

Gör på ledig tid: ”Då åker vi gärna på utflykter. Det behöver inte vara långt bort, men eftersom vi både bor och jobbar här hemma så brukar vi ha ett behov av det.”

Tips till någon som köpt ett renoveringsobjekt: ”Det är viktigt att man känner att man gör en bra grej, att man verkligen vill göra det man gör. När det gäller inredning ska man nog välja en stil och hålla sig till den. Som exempel, vi gillar pinnstolar, och då får vi liksom vara konsekventa. Annars blir det rörigt.”

Recept

Bild: Håkan Johansson

Spaghetti & köttfärssås utan spaghetti & köttfärssås (Ca 4 pers)

Ingredienser:

Gulbetor, 1 kg

Rödbetor, 500 g

Gul lök, 1 stor

Vitlök, 3 klyftor

Chilipasta, 1 msk

Olivolja, 1,5 dl

Salt

Peppar

Gör så här:

Skala gulbetorna och kör dem genom en grönsakssvarv eller spiralizer (för övrigt en superinvestering till köket för max två hundralappar).

Lägg i kallt vatten, koka upp och koka i ca 1 min i lättsaltat vatten.

ANNONS

Skär bort roten på rödbetorna och rosta dem på 200 grader i ca 30 min, eller tills de är mjuka. Mixa med olja, lökar och chilipasta. Smaka av med salt och peppar.

Pynta gärna med godsaker som riven ost och hackade örter som om det vore vanlig spaghetti och köttfärssås. Om ni mot förmodan tror det blir godare med ketchup på så ha på det också. Man får bestämma själv.

Bild: Håkan Johansson

Mjuk kåltaco (ca 4 pers)

Ingredienser:

Bröd

Vatten, 2 dl

Grönkål, 100 g

Mjöl, 6 dl

Bakpulver, 1 tsk

Socker, 0,2 dl

Salt, 1 msk

Olja, 0,5 dl

Jäst, 25 g

Gräddkokt kål

Spetskål, 1 st (eller både röd och vit om man vill)

Grädde

Salt

Peppar

Stekt svartkål

Svartkål

Vitlök

Chiliolja

Miso

Chilimajo

Ägg, 1 st

Chilipasta, 1 msk (använd gärna en koreansk)

Vinäger, 1 msk

Dijonsenap, 1 msk

Salt

Peppar

Matolja, 2,5 dl

Till servering:

Rostad lök

Vitlök

Jalapeño

Gör så här:

Bröd:

Mixa grönkål och vatten till degen och blanda med resten av ingredienserna. Låt vila och jäsa i ca 30 minuter. Behövs det mer mjöl så ha i det.

Kavla ut tunnbröd i lagom portionssize och stek cirka 2 minuter på varje sida.

Gräddkokt kål:

ANNONS

Strimla kålen och fräs i lite matfett. Slå på grädde och låt koka ihop. Salta och peppra.

Stekt svartkål:

Stek alltsammans, ta så mycket svartkål per person som ni tycker är lagom.

Chilimajo:

Mixa ägget och allt annat, utom oljan, med stavmixer. Sen strilar ni i oljan försiktigt. Till slut blir det en krämig majonnäs med lite sting i.

Smaksätt den färdiga rätten med rostad lök, vitlök och jalapeño. Kanske en köttbit till också, eller kyckling, eller något annat om ni vill.

Bild: Håkan Johansson

Jordärtskocka med trattkantareller (Ca 4 pers)

Ingredienser:

Jordärtskocka, 1 kg

Trattkantareller, hur mycket man vill

Picklade skockor:

Ättika, 0,5 dl

Socker, 100 g

Vatten, 1,5 dl

Kräm:

Smör, 100 g

Grädde, 2 dl

Mjölk, 2 dl

Gör så här:

Merparten (ca 60 %) av jordärtskockorna ska skalas och sen bakas i ugnsfast form på 175 grader med smör plus salt och peppar. När de är mjuka, slå på grädde och mjölk så att allt får puttra lite tillsammans i ugnen. Mixa krämen sen så slät den bara går att få och späd med mer mjölk, om så önskas.

Klyfta några skockor och blanda med ättika, socker och vatten. Sen är de picklade och håller för evigt.

Några skockor, cirka två per person, skivas tjockt och rostas i ugn med salt och peppar, 200 grader i ca 20-30 min brukar vara lagom.

ANNONS

Skiva också några skockor jättetunt och fritera så ni får jordärtskockschips. Lite salt på kanske är gott?

Stek trattkantarellerna i smör. Salta och peppra.

Servera krämen i skål och garnera med de rostade och de picklade skockorna, och med chipsen plus trattkantarellerna. Färdigt att servera!

Bild: Håkan Johansson

Syltgrotta med tak

Ingredienser:

Äggulor, 4 st

Socker, 2 dl

Vetemjöl, 2 dl

Bakpulver, 3 msk

Smör, 210 g

Salt, 1 nypa

Blåbärssylt

Mousse

Grädde, 2 dl

Skogsblåbär, 1 dl

Socker, 0,5 dl

Gelatinblad, 2 st (blötlagda)

Grädde, 2 dl

Gör så här:

Blanda allt till kakdegen och lägg portionsbitar i en muffinsform eller liknande, gör ett hål i mitten och fyll det med sylt. Baka på 180 grader i ca 8-12 min beroende på hur stora kakor ni gjort.

Mousse:

Koka upp grädde, blåbär och socker. Mixa med gelatin. Obs. Spara 2 dl grädde.

Låt stå i kyl tills det kallnat och satt sig som en pudding.

Vispa sen med elvisp tillsammans med grädden ni har kvar, tills det blir en mousse.

Pynta grottorna med mousse och bär.

Har ni vaniljkräm, lemoncurd eller liknande hemma, så ha på det också.

Kom ihåg att det aldrig kan bli för gott!

ANNONS