Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

På Lenas kringbyggda gård serveras både kaffe och konst

Kaffe, konst och mängder av tomtar på loftet. Stallets loft, alltså. Nu håller mångsysslaren Lena Petersson – konstnär, sångerska och revyartist – öppet i sitt populära sommarcafé hemma på gården i Utteros utanför Varberg. Gården är hennes favoritplats på jorden, och har varit i släktens ägo i tre generationer.

Tusentals fikasugna har hittat till Rit & Målerigården sedan Lena Petersson öppnade café och butik i det gamla stallet 2001. Inte minst bussresenärer, för flera turer gör stopp här för att ge passagerarna en chans att fika, köpa produkter med hennes katt- eller julmotiv (jo, här är det jul i juli!) och lyssna på Lena.

– Jag brukar berätta om mitt måleri och sjunga. Andra dagar serverar jag våfflor eller står i köket och fixar, berättar Lena medan vinden leker i de karakteristiska lockarna.

Stjärna i 25 år

Men man behöver förstås inte vara på bussresa för att besöka Rit & Målerigården. Väl innanför valvet till den kringbyggda gården befinner man sig i en grönskande idyll, där luften är kryddad av lavendel och nygräddade våfflor.

– Det var min farmor och farfar som köpte gården 1923. Själv har jag bott här i 32 år vid det här laget, berättar Lena.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

För många är hon mest bekant från Falkenbergsrevyn. I denna Sveriges publikmässigt största nyårsrevy, som även visas i SVT, har Lena varit en av stjärnorna i 25 års tid. Men att hon skulle bli revyartist var egentligen helt otippat.

– Jag satt här hemma på gården med ”revypappan” Magnus Wernersson 1996, eftersom jag hjälpte revyn med programbladet till det som då hette Krogseredsrevyn. En av artisterna skulle ha ett friår och plötsligt insåg Magnus att han satt mittemot en sångerska. I flera år hade jag nämligen turnerat landet runt med dansbandet Thor-Erics, men nu hade jag lagt den karriären på hyllan för att istället ägna mig åt att illustrera, berättar Lena och blicken försvinner i fjärran ett ögonblick. (Kanske för att det var i bandet hon blev förälskad i trummisen, som så småningom skulle bli hennes sambo – och är så än i dag!)

Lena ler.

– Det var i alla fall så, att när Magnus Wernersson kom ihåg att jag kunde sjunga, så frågade han om jag hade lust att gå på intervju för revyjobbet. Jag, som aldrig tidigare spelat teater! Och på den vägen är det.

Hemma hos Lena Petersson Bild: Anders Andersson
Hemma hos Lena Petersson Bild: Anders Andersson

Sedan dess har Lena haft en bärande funktion i revyn. Hon jobbar med manus, agerar och sjunger. Under åren har hon gjort roller av alla de slag. Oftast är hon sanslöst rolig, men hon backar inte heller för svärtan. När hon står ensam på en avskalad scen och sjunger äger hon sin publik.

Målar katter

Med nyårsrevy under vinterhalvåret och sommarcafé med butik under de varmare månaderna har Lena hittat balans i tillvaron. Däremellan ägnar hon sig åt konst och illustrationer – och hon sjunger även med sin trio, som ger en Monica Zetterlund-konsert på gården den 13 juli.

– Jag har min ateljé här i stallet, på loftet ovanför caféet. Där sitter jag när jag målar, och där uppe föds även tomtefigurerna som jag designat genom åren, säger Lena.

På väggen i stallet finns hennes originalmålningar utställda. Där möter somriga katter snöig tomteyra.

– I allt jag målar finns så klart en del av mig själv. Jag kommer från en stor familj och julmotiven hämtar jag från min barndom. I nästan alla bilder går det också att hitta en katt, berättar Lena.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

Hon är uppvuxen med katter och just nu finns det fyra stycken på gården. Dessa fyrbenta konstmodeller slinker ibland förbi i grönskan eller ligger och solar sig på en varm sten, till fikagästernas förtjusning.

Oavsett årstid hör julmotiven (med eller utan katt) och tomtefigurerna till storsäljarna i gårdsbutiken vid caféet. Det är inte för intet som Lena ibland kallats ”vår tids Jenny Nyström”. Hennes motiv säljs även av andra återförsäljare i Sverige, men även utomlands, bland annat i USA, Finland och Spanien.

– Det är något med den svenska jultraditionen som slår an en ton, konstaterar Lena.

Bytte folkan mot växthus

Med full aktivitet på gården blir det sällan någon längre semester så här års för hennes del – även om hon och sambon tar sin husbil på en sväng då och då. Men bristen på långledigt stör inte Lena. När det kommer till avkoppling stannar hon helst hemma på gården.

– Jag älskar att hålla på i min trädgård. Härförleden sålde jag min gamla folka från 1963 och köpte ett växthus för pengarna. Tegelgolvet har jag lagt själv. Det köpte jag långt innan växthuset, eftersom jag visste att jag en gång skulle förverkliga min dröm, säger hon.

Jag är van att lyfta och bära.

Hårt fysiskt arbete har aldrig avskräckt henne.

– Jag har släpat sten i hela mitt liv, så jag är van att lyfta och bära, säger hon med ett skratt och ropar in blandrashunden Steffe, som jagar fjärilar i det höga gräset.

Cafésidan av trädgården, med sin prydliga stenläggning och rundade rabatt, är också Lenas verk. Men det är på den privata baksidan av tomten som hon kan vara helt sig själv.

– Här trivs jag allra bäst. Bland pallkragar och knotiga fruktträd förverkligar jag mina trädgårdsidéer. Det är här jag planterar och skördar. Och viktigast av allt: Här samlar jag den kraft och energi som gör att allt det andra i livet blir roligt.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

Lena Petersson

Ålder: 59 år.

Familj: ”Sambo och son.”

Bor: ”På gården i Utteros, Tvååker, i Varbergs kommun.”

Bästa sommarlåten: ”Sommar, sommar, sommar.”

Favoritroll på scen: ”Konsten att göra en tavla”, där jag både sjöng och målade samtidigt i ett nummer.”

Äter helst till fikat: ”Våffla med grädde och jordgubbssylt.”

Detta visste du inte om Lena: ”Det är jag som är radiorösten i P4 Halland, som säger ”Sveriges Radio, P4 Halland” varje dag, flera gånger om dan, ha, ha!”

Hemligheten bakom de berömda lockarna: ”Haha, dem har jag ärvt efter min pappa. Jag klämmer in lite kräm för att få styr på dem, sedan får det vara bra.”

Aktuell med: ”Sommarcafé och butik på Rit & Målerigården utanför Varberg. Den 13 juli ger jag och min trio även en Monica Zetterlund-konsert här på gården. I trion ingår Bernt Bengtsson på bas och sång, Klas Assarsson på trummor och Lars Åke Snus Svensson på piano.”

Lenas tre utflyktstips i Sommarhalland:

• Åkulla bokskogar för fina promenader.

• Morups Tånge med fikakorg.

• Teatergläntan i Falkenberg för barnfamiljer.