Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/32

Marias hus ska hålla länge – och rymma många

En sommarvecka med alla barnen, en grillkväll med vännerna sent i september eller en ensam skrivarhelg mitt i vintern – Maria Alexén har äntligen fått ett hus som fyller alla behov. Och som dessutom är så välplanerat att det fick Halmstads kommuns arkitekturpris 2019.

Maria möter i entrén till den nybyggda villan på Lyngvägen i Haverdal, och det står genast klart att det här huset inte är som alla andra. Till exempel är väggar och tak, samt trappan upp till andra våningen, täckta av plywood.

– Träet är ett levande material. Det är helt underhållsfritt och skapar en ombonad känsla som vi verkligen gillar. Det har dessutom blivit billigare än om vi skulle ha satt gipsplattor och ytskikt med måleriarbete överallt, konstaterar Maria som äger huset tillsammans med sin sambo Torbjörn Kristiansen.

De är fastboende på Asperö i Göteborgs södra skärgård, men Maria har långa och kärleksfulla band till Haverdal och till tomten som huset står på.

– I många år hyrde mina föräldrar sommarstugan på 60 kvadrat som fanns här tidigare, och 1997 fick de köpa loss den. Ett tag ägde vi den gemensamt, men för fem år sedan tog Torbjörn och jag över. Eftersom han har två barn och jag tre, så började vi direkt skissa på hur vi skulle kunna bygga ut så att alla skulle få plats. Till slut insåg vi att det var bättre att riva och bygga nytt.

Bild: Jari Välitalo

Tillsammans med en arkitekt, Per Bornstein, tog de fram en ritning på en 150 kvadratmeter stor villa och 2016 var bygglovet klart.

– Vi ville ha ett hus som skulle lira med naturen och som skulle fånga upp ljuset på ett maximalt sätt. Och eftersom jag tillbringat så många somrar här, hade jag en bra känsla för väderstrecken.

Här kan du läsa fler bostadsreportage!

På nedervåningen finns kök, Torbjörns och Marias sovrum, vardagsrum, hall och tv-rum (”ibland funderar vi på att skippa själva tv:n, men samtidigt är det rätt skönt att kunna sätta på en riktigt bra serie…”). Huset är byggt i vinkel och de båda ”benen” omfamnar ett stort trädäck, som i sin tur är övergår i ett poolområde.

– Torbjörn tog ledigt en månad hösten 2017, och göt och byggde poolen själv. Men han behövde inte gräva gropen, det är nämligen det gamla husets källare, säger Maria och fortsätter:

– Vi hade den igång långt inpå hösten, med en temperatur på 32 grader. Det var så härligt att ta en simtur på kvällen med stjärnhimlen ovanför.

Bild: Jari Välitalo

Både huset och poolen värms upp med bergvärme och Maria påpekar att man i alla steg i bygget har tänkt i termer om hållbart och energisnålt.

På andra våningen – där det är öppet upp i nock – finns fem sovhytter (ett till varje barn), ett förråd och en toa med handfat. Samt husets kanske allra vackraste plats: hörnan framför det stora fönstret, med en hänförande utsikt över ett enormt träd (en blodbok som planterades 1950, när det gamla huset byggdes 1950), några grannfastigheter och – havet.

– Vi har två korgstolar framför fönstret och där kan man sitta hur länge som helst. Det är en otroligt rofylld plats.

Bild: Jari Välitalo

Maria vill inte gå in på vad huset har kostat, men säger att de hade en strikt budget som de lyckades hålla – delvis med hjälp av en ”kompromiss-princip”:

– Nöj dig med enkla men hållbara material där det funkar, så får du också råd med det du verkligen vill ha. Till exempel har vi billigt 15 x 15-kakel på väggarna i badrummet – i kombination med ett dyrare klinkergolv från Italien.

– Istället för infällda spotlights i taket, satsade vi på porslinssocklar med glödlampor och dimmers i hela huset. En grymt prisvärd belysning som ger ett varmt och flexibelt grundljus.

Bild: Jari Välitalo

Köket har Torbjörn och Maria lagt stor omsorg på. Där kan många laga mat tillsammans och där finns ett gäng fiffiga lösningar, såsom en flyttbar skärbräda, en fläkt infälld i taket och en diskbänk som är 10 centimeter djupare än standard – detta för att få plats med en långsmal ”bassäng” för kryddörter innanför diskhon.

– Men det är vår inredningsarkitekt, Lotta Håkansson, som ska ha kred för det. Hon ligger för övrigt bakom många fina och funktionella lösningar även i resten av huset, säger Maria och rullar ut en midjehög lådbox ur köksväggen, för att sedan krypa in i hålrummet och meddela att ”här, under trappan, finns ett hemligt utrymme där vi ska fixa krokar och annan förvaring”.

På höstlovet i oktober var delar av familjen i Haverdal, och eftersom det nya huset är vinterbonat kommer de att återvända med jämna intervaller även framöver.

– Ibland åker jag ner själv för att skriva, säger Maria som håller på med ett spännande projekt: en romansvit om arbetarkvinnorna i sin egen släkt.

– Min mormor Ebba och hennes syster föddes som oäktingar i Trelleborg i början av 1900-talet och efter moderns död hamnade mormor – åtta år gammal – på ett barnhem där hon blev väldigt illa behandlad. Systrarna splittrades och kom sedan till fosterhem där de fick slita som pigor. De kom aldrig mer att bo under samma tak, men i en livslång brevväxling lyfte de varandra i ett stundtals ogenomträngligt mörker. Där finns en historia som jag vill berätta.

– Det är så fascinerande att se hur jag, mamma och mormor alla har varit skrivande människor, det är en röd tråd som binder oss samman genom generationerna.

Bild: Jari Välitalo

Men åter till nutiden och Lyngvägen. Maria och Torbjörn är supernöjda med de flesta leverantörer och hantverkare, men eftersom de inte har haft totalentreprenad har det ibland uppstått logistiska problem.

– Vi har fått lägga mycket tid på att resa mellan Göteborg och Haverdal och koordinera bygget. Vid flera tillfällen har det hakat upp sig, oftast på grund av försenade eller skadade leveranser. Till exempel var den stora spegeln till badrummet ett halvår försenad – och när den väl kom hade den fel mått.

– Med facit i hand skulle jag nog inte ta mig an ett sådant här projekt igen, om jag inte bodde på platsen.

Det visar ju att vi lyckades med vår ambition: att göra det bästa av den här platsen.

Men den 1 juli förra året var det äntligen inflyttning och enligt Maria var det ”fantastiskt, härligt, underbart!”. Och även om hon visste att de hade fått till ett fint hus blev hon både glad och stolt när det belönades med Halmstads arkitekturpris tidigare i höstas.

– Det visar ju att vi lyckades med vår ambition: att göra det bästa av den här platsen.

På frågan om det finns något hon saknar, trots ”kompromiss-principen”, funderar hon en stund och kommer sedan på en sak:

– Tänk ett badkar med utsikt över havet – det hade varit magiskt!

Maria Alexén

Bor: Hus på Asperö i Göteborgs södra skärgård, samt i fritidshuset i Haverdal.

Gör: Varumärkesutvecklare och copywriter, delägare i kommunikationsbyrån Alexén Avehall Advisory.

Familj: Sambon Torbjörn Kristiansen, lots i Göteborgs hamn. Tre barn på 27, 23 och 15 år från ett tidigare förhållande, samt Torbjörns båda barn, 17 och 15 år.

Om inredning: ”Långsiktighet är min grej! Helhet, material och färger som trivs ihop. Att satsa på färre bra saker som man verkligen gillar, och att köpa saker efterhand istället för att köpa sånt som man snabbt tröttnar på. Då kan man komplettera med kuddar, filtar, keramik. Jag gillar att handla second hand, blanda gammalt och nytt. Det blir mer själ då.”

Korta fakta om huset: 150 kvadrat, varav 114 på bottenvåningen. Fasad i järnvitriolad stående norrlandsfur i tre olika bredder (”för att ge mer liv). Sedumtak på den platta delen av huskroppen och på Attefallshuset (”jag var rätt nervös att växterna skulle dö med tanke på värmen förra sommaren…). Bergvärme. Betonggolv med golvvärme på hela nedervåningen. På haverdalshuset.com finns mer info om huset och byggprocessen.

Halmstads arkitekturpris

Så här löd byggnadsnämndens motivering till att utse Maria Alexéns och Torbjörn Kristiansons hus på Lyngvägen i Haverdal till en av finalisterna till Halmstads arkitekturpris 2019: "Konsekvent utförd arkitektonisk helhet med vackra rumssamband där intressanta möten mellan material och en mängd praktiska lösningar förstärker upplevelsen och ger en känsla av rymd på liten yta."

Halmstads arkitekturpris (tidigare Byggnadsnämndens arkitekturpris) har delats ut sedan 1997. Tanken är att lyfta fram och uppmärksamma nya och spännande projekt och öka intresset för arkitektur och stadsbyggnadsfrågor. Det är byggnadsnämnden som utser tre finalister, som Halmstadborna sedan får rösta på. Förutom Marias och Torbjörns nya sommarhus, kunde man i år rösta på Clarion hotell Norre Park (ombyggnad/renovering) och Kulturhuset Najaden (ombyggnad/renovering).